24 tips om buitenkatten te helpen zich aan te passen aan meer tijd binnenshuis

Geschreven door FELIWAY | Sep 20, 2024 9:53:28 AM

De herfst en winter brengt kouder weer en donkerdere avonden met zich mee – en de mogelijkheid om gezellig binnen te zitten om warm te blijven. Maar hoe zit het met je kat? Het heeft zijn voordelen om je kat te ondersteunen meer tijd binnenshuis door te brengen tijdens de koude, donkere maanden: je kat zal het lekker warm hebben en veilig zijn voor auto's en ander verkeer, en kan niet verdwalen!

Maar we weten dat katten niet van verandering houden, dus hoe kun je buitenkatten helpen zich aan te passen aan meer tijd binnenshuis?

Voer aanpassingen geleidelijk door

Katten kunnen binnenshuis een gezond en gelukkig leven leiden, maar we moeten nadenken over hun omgeving en manieren om ze fysiek en mentaal gestimuleerd te houden.

  1. Verbied ze niet plotseling om naar buiten te gaan, maar zorg ervoor dat je huis nog katvriendelijker en comfortabeler wordt om ze te verleiden binnen te blijven.
  2. Controleer hoe ze reageren: grijpen ze elke kans aan om naar buiten te glippen? Krabben ze aan meubels of de deurpost? Sproeien ze in huis? Of verstoppen ze zich?
  3. Ontwikkel een ‘binnenroutine’ waaraan ze zich gemakkelijk kunnen aanpassen; dit moet de tijd omvatten waarop je 's ochtends wakker wordt en 's avonds naar bed gaat, en alles daartussenin, zoals maaltijden, speeltijd, verzorging enz.
  4. Zorg ervoor dat er voldoende warme, comfortabele plekjes zijn waar ze zich kunnen oprollen voor een kattendutje.

    Maak hun omgeving aantrekkelijk

  5. Een extra kattenbak zou handig zijn, maar vergeet niet om deze regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat je kat buiten de kattenbak plast. Ken jij de kattenbakregel al? 1 kattenbak per kat + 1 extra.
  6. Zorg voor voldoende klimplekken – hoge planken, kasten, of bouw zelfs een kattenren voor ze.
  7. Zorg ervoor dat ze een krabpaal hebben, zodat ze zich kunnen uitrekken als ze wakker worden en om hun klauwen in topconditie te houden.
  8. Kweek wat kattengras als een katvriendelijke plant die ze kunnen onderzoeken en waarop ze kunnen kauwen als ze dat willen. Er zijn tal van kamerplanten die je kat kan verkennen en zich veilig achter kan verschuilen – maar vermijd planten zoals Strelitzia, Monstera en aloë vera, en let in seizoenstijden op planten zoals maretak en poinsettia (kerstster), omdat deze gevaarlijk kunnen zijn voor katten als ze ze inslikken. Als je denkt dat je kat van een plant heeft gegeten waarvan hij niet zou moeten eten, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.
  9. Houd altijd rekening met mogelijke gevaren, zoals open vuur, kaarsen of houtkachels, en onderneem stappen om deze veilig voor katten te maken.

    Help je kat zich aan te passen

  10. Overweeg plekken om naar buiten te kijken; dit is heel individueel voor een kat. Voor sommige katten kan het frustrerend zijn, terwijl andere katten het misschien interessant vinden. Als je denkt dat je kat gefrustreerd raakt van door het raam te kijken, probeer dan wat matte ‘privacyfolie’ op kattenhoogte aan te brengen, of sluit de gordijnen zodat ze niet naar buiten kunnen kijken.
  11. Gebruik FELIWAY Optimum om een geruststellende omgeving te creëren! Steek deze in een stopcontact in de ruimte waar je kat het grootste deel van zijn tijd doorbrengt, zodat hij zich kalm en sereen voelt.
  12. Straf je kat niet als deze naar buiten probeert te gaan. Dit vergroot zijn bezorgdheid over het binnenzijn en werkt contraproductief. Je wilt van binnen een veilige en interessante plek maken om te vertoeven.
  13. Houd de microchip van je kat altijd actueel, voor het geval hij erin slaagt te ontsnappen.
  14. Help ze goed te eten door op hun dieet te letten – gebruik bijvoorbeeld een deel van hun dagelijkse hoeveelheid voedsel als ‘traktatie’. Het kan zijn dat ze binnenshuis minder energie verbruiken, dus het is belangrijk dat ze fit blijven en eventuele extra calorieën verbranden.

    Houd je kat bezig

  15. Zorg ervoor dat er voldoende speelmogelijkheden zijn, zodat je kat zich kan uitleven in de jachtdrift die hij in de buitenlucht stimulerend vindt, zoals het jagen op insecten, bladeren of veren, of zelfs op prooien.
  16. Besteed extra tijd aan het spelen van spelletjes die hun buitenactiviteiten nabootsen, zoals besluipen, achtervolgen en bespringen. Vergeet niet om het speelgoed of de spelletjes af te wisselen, zodat je kat zich niet verveelt, en vergeet niet ervoor te zorgen dat ze de sensatie van de ‘vangst’ krijgen tijdens het achtervolgen.
  17. Soms wil je kat misschien even snel onder de kin worden gewreven, of misschien kijkt hij uit naar jullie tijd samen op de bank – ontdek de voorkeuren van je kat zodat hij zich veilig en op zijn gemak voelt.
  18. Wees creatief en probeer een aantal doe-het-zelf-activiteiten uit, zoals het bouwen van een kattenren, een kattenhangmat of een kartonnen krabpaal!
  19. Trainingstijd is een geweldige gelegenheid om samen tijd door te brengen en je kat mentaal te stimuleren. Houd de sessies kort en voer ze alleen uit op een moment dat je kat ontspannen is. Sluit altijd positief af en gebruik lekkere traktaties tijdens trainingen. Training kan het volgende omvatten:
    A. Naar je toe komen als ze worden geroepen – dit maakt het gemakkelijker om ze naar binnen te laten komen als de avond valt.
    B. Laat ze wennen aan het tijd doorbrengen in hun bench – handig voor uitstapjes naar de dierenarts.
    C. Help ze bij het verzorgen. Het kan zijn dat je hun nagels moet knippen om ze onder controle te houden totdat ze weer naar buiten kunnen.

    Wat moet je doen als je kat niet binnen wil blijven?

  20. Train ze om naar binnen te komen als je ze roept. Soms is het schudden van het snoepbakje voldoende om ze naar binnen te lokken!
  21. Als je kat er niet goed mee om kan gaan als de toegang naar buiten geblokkeerd is, zorg er dan voor dat er buiten een beschutte plek is waar hij kan wegkruipen om warm en droog te blijven en uit de buurt van de elementen, zoals een garage of schuur, maar controleer altijd of je kat daar zit voordat je 's nachts afsluit.
  22. Controleer je auto voordat je de motor start, voor het geval dat een kat vlakbij de motor of in een wielkast is gaan liggen voor beschutting/warmte.
  23. Sluit compromissen! Als je kat graag naar buiten gaat, overweeg dan om een scherm of een catio op je balkon of terras te plaatsen, zodat hij/zij nog steeds de smaak van buiten kan proeven, maar ook direct toegang heeft tot binnen.
  24. Als alternatief kun je proberen je kat mee te nemen voor een wandeling met een tuigje of een riem, zodat hij toch buiten kan zijn.