Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Hoge bloeddruk bij katten

Dat een te hoge bloeddruk slecht voor je is, weet bijna iedereen. Maar ondanks dat we er bewust van zijn dat het vaak voorkomt bij de mens toont een recente studie aan dat 74% van de katteneigenaren nog nooit heeft gehoord van een hoge bloeddruk bij de kat. Een te hoge bloeddruk is voor katten echter even gevaarlijk als voor de mens. Daarom is het zo vreemd dat de bloeddruk van de meeste katten nooit gemeten wordt. Misschien is het tijd dat daar verandering in komt.

Wie van de twee heeft een te hoge bloeddruk?

Afbeelding hypertensie blog amodeus.vetnlVan de hoge bloeddruk (hypertensie) zelf hebben mensen meestal niet zo veel last. Het probleem zit vooral in een groter risico op hart- en vaatziekten: een hartaanval of hersenbloeding spreken daarbij het meest tot de verbeelding, maar ook nierproblemen, migraine en oogafwijkingen worden met hypertensie in verband gebracht. Het is een aandoening die zich ook bij katten vaak ongemerkt ontwikkelt, zonder zichtbare symptomen voor de eigenaar. De kat kan perfect gezond lijken, tot de bloeddruk gecontroleerd wordt of plots ernstige gevolgen van hypertensie optreden. Hypertensie kan daarom met recht een “sluipmoordenaar” genoemd worden.

Bepaalde organen zijn dus gevoeliger voor de gevolgen van een te hoge bloeddruk. Bij katten is dat niet anders en net als bij de mens neemt de kans op problemen toe naarmate de leeftijd vordert. Bij een groot onderzoek naar hypertensie bij katten werd maar liefst bij 1 op de 6 katten ouder dan 7 jaar een te hoge bloeddruk gemeten. Een derde van deze katten had naast hypertensie ook chronische nierziekte. Er gaan daarom steeds meer stemmen op om ook bij katten regelmatig een bloeddrukmeting te doen. Het gaat dan vooral om katten boven een bepaalde leeftijd (7-9 jaar) of katten met een verhoogd risico, zoals nierpatiënten, katten met neurologische aandoeningen of hartafwijkingen én om katten met oogbloedingen of netvliesproblemen.

Met de moderne apparatuur van nu is een bloeddrukmeting ook bij katten eenvoudig en betrouwbaar uit te voeren. Daar komt nog bij dat hypertensie bij katten tegenwoordig ook goed en veilig te behandelen is. Vroeger moesten dierenartsen het doen met middelen uit de apotheek voor mensen; daarbij was de dosering - voor de qua gewicht veel kleinere kat - altijd een probleem. Gelukkig is dat verleden tijd met de komst van middelen speciaal voor de kat, zoals amlodipine. Alle reden dus om deze sluipmoordenaar te lijf te gaan en je dierenarts te vragen naar de mogelijkheden voor een bloeddrukmeting bij jouw kat. Ontdek ook meer over bloeddruk bij katten op: https://www.amodeus.vet/be_nl/.

Bron: https://www.amodeus.vet/be_nl/ 

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!