Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Is mijn binnenkat eenzaam?

Geschreven vanuit het perspectief van een kat! Hé, kattenbaasje! Het is je kattenvriend hier. Zo nu en dan heb ik je horen afvragen, “Kunnen katten eenzaam worden?” en “Kunnen katten depressief worden?”. Nou, als expert op dit gebied ben ik hier om wat licht (en misschien een paar haren) op het onderwerp te werpen!

Kunnen katten eenzaam worden?

Katten zoals ik worden vaak gezien als mysterieuze, zelfredzame wezens. Velen van jullie denken dat we maar wat rondlopen en ons eigen ding doen, zonder ons al te veel zorgen te maken. En natuurlijk heb je daar misschien gelijk in – maar slechts tot op zekere hoogte! Veel katten, vooral degenen onder ons die binnenshuis leven, vormen een diepe band met onze mensen. Ik breng mijn middagen graag door in de zon, maar als mijn baasje niet thuis is om mij gezelschap te houden, kan ik wel een beetje eenzaam worden.

Een aantal slimme mensen hebben een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat 64% van mijn kattenvrienden minder stress voelde als hun baasjes in de buurt waren. Ze beweerden zelfs dat onze hechtingsstijl veel lijkt op die tussen honden en mensen! Ik weet niet of ik er wel zo blij mee ben als ik word vergeleken met een stinkende oude hond, maar misschien hebben die mensen toch een beetje gelijk. We zijn misschien niet zo openlijk sociaal als onze tegenhangers, maar ik hou wel van mijn routines. En als die routines verstoord raken, of als ik langer alleen blijf dan normaal, begin ik het behoorlijk uitdagend te vinden. Het antwoord is dus ja: wij katten kunnen depressief, gefrustreerd en eenzaam worden!

Kunnen katten eenzaam worden?

Tekenen van eenzaamheid en depressie bij katten

Heb je je ooit afgevraagd: “Hoe weet ik of mijn kat depressief is?” of “Heeft mijn kat verlatingsangst?”. Er zijn tekenen die je kunt herkennen! Als ik me somber voel, kun je veranderingen in mijn gedrag opmerken, zoals:

 • Aanhankelijkheid
 • Een verandering in eetgewoonten
 • Overmatige verzorging (wat soms zelfs leidt tot meer haarballen)
 • Lethargie of verminderde interesse in spelen
 • De vocalisatie verandert, zoals meer miauwen dan spinnen
 • Meer slapen dan normaal, vooral op verborgen plekken
 • Af en toe plas ik zelfs op je bed als een manier om ongemak aan te geven

Dit kunnen allemaal tekenen zijn van depressie of verlatingsangst bij katten. Als je plotselinge of extreme veranderingen opmerkt in mijn gedrag, kun je altijd het beste contact opnemen met de dierenarts. Er kan een onderliggende medische reden zijn voor de verandering waarvan ik niet weet hoe ik deze aan je moet overbrengen!

Tekenen van eenzaamheid en depressie bij katten

Oké, voor de nieuwsgierigen die zich hebben afgevraagd: "Wat doet mijn kat als ik niet thuis ben?" – een verborgen camera kan je beste maatje zijn. Je krijgt niet alleen een kijkje in onze geheime kattenwereld, maar je kunt ook kijken of we het moeilijk hebben gedurende een bepaalde tijd als binnenkatten.

Houd je kat tevreden terwijl je weg bent

Laten we het over oplossingen hebben! Als je tekenen opmerkt dat je kat depressief of eenzaam is, of verlatingsangst heeft, zijn er een aantal manieren waarop je ons bezig kunt houden:

 • Speeltjes? We zijn dol op speeltjes! Geef ons speelgoed dat veilig is voor katten om mee te spelen, zoals ballen of voederpuzzels
 • Geef me de mogelijkheid om te krabben en te klimmen
 • Misschien vogeltjes kijken door het raam? Vogelvoederhuisjes zijn hier goed voor. Bedenk wel dat het soms frustrerend kan zijn als ik niet achter ze aan kan
 • Muziek of achtergrondgeluiden kunnen geruststellend zijn. Sommige katten zoals ik kijken graag naar bewegingen op tv of horen graag menselijke stemmen op de radio
 • Zorg ervoor dat ik een gezellig plekje heb om te dutten, want ik houd echt van mijn schoonheidsslaapje. Wat kan ik nog zeggen? Ik ben een kat!

Houd er rekening mee dat als je langer dan 24 uur weg bent, enige menselijke interactie essentieel is. Kattenoppassers zijn perfect om ons te vermaken, onze kattenbakken schoon te houden en onze voerbakjes vol te houden.

En heb je ooit van FELIWAY gehoord? FELIWAY Optimum en FELIWAY Classic zijn fantastische producten die ons een veiliger gevoel kunnen geven terwijl jij weg bent. Het is net alsof je een onzichtbare comfortdeken hebt! Mijn baasje onthoudt altijd goed om mijn FELIWAY Optimum of Classic in het stopcontact te steken als ik alleen thuis ben.

FELIWAY Optimum stelt katten gerust

Hebben binnenkatten katachtige metgezellen nodig?

Overweeg je een andere kat in huis te nemen om mij gezelschap te houden? Het zou kunnen werken, maar niet alle katten zien het zitten om hun koninkrijk te delen en kunnen de ervaring stressvol vinden. Het is belangrijk om te onthouden dat het adopteren van een andere kat geen geschikte vervanging is voor jouw liefde en aandacht. Als je besluit je kattengezin uit te breiden, zorg er dan voor dat de introductie geleidelijk gebeurt, zodat iedereen de tijd heeft om zich aan te passen.

Thuiskomen bij je kat

Als je terugkomt nadat je een dag weg bent geweest, zorg er dan voor dat je wat quality time met ons doorbrengt. We hebben je immers gemist! Of het nu gaat om verzorging, spelen of gewoon relaxen, als je regelmatig verbindingsmomenten in onze routine inbouwt, kan dit het verschil maken. En als er veranderingen komen in onze alleen-thuis-planning, help ons dan om er geleidelijk aan te wennen.

Uiteindelijk heeft het zijn voordelen om een binnenkat te zijn, maar er zijn ook uitdagingen. De volgende keer dat je je afvraagt: “Is mijn kat depressief of eenzaam?”, bedenk dan dat we veel op mensen lijken: we hebben allemaal onze emoties, behoeften en verschillen! Maar met een beetje begrip en liefde kun je ervoor zorgen dat we tevreden spinnen, of je nu thuis bent of niet.

Oké, tot later. Ik ga nog een dutje doen!

Ben je geïnteresseerd in meer tips om je kat te helpen met zijn angst of eenzaamheid? Neem contact met ons op! We horen graag wat de ervaringen met jouw kat zijn en we geven je zo veel mogelijk advies.

Je kunt ook op de hoogte blijven van FELIWAY Optimum en FELIWAY Classic, en op de hoogte blijven van onze nieuwste informatiehandleidingen, door je aan te melden voor onze nieuwsbrief!

Nieuwsbrief FELIWAY_Kartonnen kattenhuisje

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!