Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Katten en warm weer | Tips voor de kittige zonliefhebbers

Languit en schaamteloos luieren op de bank terwijl er lekker achter je oren geaaid wordt. En is het lekker weer? Dan verplaatsen we van de bank naar de tuinstoel voor een heerlijke zonsessie. Om jaloers op te worden! Maar pas op! Net als wij kunnen ook katten verbranden. De oren, snuit en buik van de kat zijn dun behaard en kunnen verbranden in de zon. Enkele tips voor de kittige zonliefhebbers: 

  1. De dun behaarde delen van de kat kun je insmeren. Houdt er wel rekening mee dat je kat zonnebrand niet altijd waardeert en dat hij het waarschijnlijk van zich af wil likken. Koop dus een niet-giftige zonnebrand speciaal voor dieren.
  2. Meestal zoeken katten zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan. Je kat op de warmste uren van de dag binnen houden is verstandig.
  3. Heb je een binnenkat? Jouw kat zal het op prijs stellen als je hem toegang geeft tot de koele delen van het huis, denk aan de kelder of de badkamervloer.
  4. Katten kunnen niet zweten zoals wij. Om af te koelen moeten ze hijgen. Maar door te hijgen kunnen ze veel vocht verliezen. Let er dus op dat je huisdier niet te lang in de zon blijft liggen, altijd toegang heeft tot drinkwater om uitdroging te voorkomen en stimuleer vooral niet tot spelen en rennen op extreem warme dagen.
  5. Let op: Het gebruik van ijskoud water zorgt ervoor dat de bloedvaatjes in de huid samentrekken, waardoor warmte juist wordt vastgehouden. Koel je huisdier af door hem op een natte handdoek te leggen en neem contact op met je dierenarts als je denkt dat je kat oververhit is.
  6. Waterpret! We geven net aan dat je je kat niet moet stimuleren om te spelen, maar dit spel vergt weinig energie en zorgt tegelijkertijd voor verkoeling:

    Vul een bakje met een beetje water en laat een plastic bal of papieren bootje drijven. Beweeg het object naar de kat. Duwt hij het balletje of bootje terug? De pootjes in het water zullen de kat verkoeling bieden. Zorg er wel voor dat het water niet ijs en ijskoud is en speel dit spel op extreem warme dagen alleen op een schaduwrijke plek.

Waterpret! Spel voor jouw kat

     Feliweetje!     

Katten met een (gedeeltelijk) witte vacht zijn gevoeliger voor UV-straling dan andere katten. Omdat deze geen pigment hebben verbranden ze sneller door de zon. Extra opletten dus bij witte/ lichte poezenkinders.

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!