Tips wanneer jouw kat niet of te weinig drinkt!

Geschreven door FELIWAY | Jul 21, 2021 10:27:32 AM

Huistijgers zijn meestal een beetje eigenaardig met hun drinkgedrag. Hoeveel vocht katten echt nodig hebben en hoe je je kat(ten) kunt stimuleren om te drinken, vertellen we je in deze blog.

Hoe komt het dat je katten soms helemaal niet ziet drinken en je het gevoel hebt dat ze praktisch geen water nodig hebben? Dit komt doordat katten van oorsprong woestijndieren waren en daar met weinig water moesten omgaan. Maar net als wij hebben onze katten ook water nodig om het lichaam goed te laten functioneren.

HOEVEEL MOET MIJN KAT DRINKEN?

Een volwassen kat zou tussen de 40 en 50 ml water per dag moeten consumeren voor elke kilo lichaamsgewicht. Voor een kat van 5 kg zou dit tussen de 200 en 250 ml zijn, maar er zijn maar weinig katten die zoveel drinken, vooral als ze natvoer krijgen.

Natvoer dekt meestal een groot deel van de behoefte, aangezien het uit maximaal 80% vocht bestaat. Denk daarom goed na over het voeren van droogvoer. De kat zou de volledige waterbehoefte moeten compenseren met "echt" drinken, wat veel katten niet doen. Dit kan leiden tot onder andere blaas- en nierproblemen. Aangezien het droogvoer van nature het voordeel heeft dat het de vorming van tandsteen voorkomt en de kauwspieren versterkt, dien je beide afwisselend te geven.

Sommige katten hebben een verhoogde behoefte aan vocht. Dit geldt vooral voor moederpoezen en katten die last hebben van diarree of braken. Net als bij ons mensen, verhogen ook hoge temperaturen de benodigde hoeveelheid water.

Het is natuurlijk best moeilijk om te achterhalen hoeveel jouw huistijger eigenlijk drinkt. Er is echter een kleine test die kan worden gebruikt om te controleren of de kat voldoende vocht drinkt: Trek hiervoor de huidplooi in de nek van de kat omhoog en laat los. Als de kat voldoende drinkt, zal de plooi zich onmiddellijk terugtrekken in zijn uitgangspositie. Als dit langzaam gebeurt, moet de kat meer drinken. 

Tip voor kattenouders:
De truc werkt ook voor jou, trek gewoon heel licht de huid op de rug van je hand of op je vingerkootje omhoog. Als de plooi omhoog blijft staan, moet je ook meer drinken. 😉

TIPS VOOR ALS JE KAT NIET DRINKT:

Katten aan het drinken krijgen is niet eenvoudig. Er zijn echter een paar dingen die je kunt doen om drinken te bevorderen:

  • Aparte water- en voederplaatsen. Toen katten over de steppen zwierven, aten ze hun prooi ver weg van de drinkplaats. Dit gedrag zit nog steeds verankerd in de katten, daarom vinden ze het vaak niet prettig als de waterbak naast de voerbak staat.
  • Bied meerdere waterbakken aan op verschillende plaatsen. Als de kat tijdens zijn omzwervingen door het appartement vaker langs een kom met water loopt, wordt de kans groter dat hij deze ook gaat gebruiken.
  • De grootte van de waterbak is relevant: de snorharen van je kat mogen de rand niet raken, anders veroorzaken ze een soort alarmtoestand bij je kat en dit kan stress als gevolg hebben. Kleine waterbakjes waar de snorharen uitsteken of grote, platte bakjes zonder rand zijn ideaal. Hier drinkt je kat het liefst uit!
  • Reageren op voorkeuren. Katten zijn net zo eigenaardig bij het kiezen van hun drinkbekers als in alle andere zaken. Van het aquarium tot de plantenbak tot het toilet, alles is mogelijk. Hier moet je goed opletten en ook de kat beschermen. Als de bloemen worden bemest of als het aquarium is behandeld met waterconditioners, kan dit schadelijk zijn voor de kat. Alternatieven voor de huiskat kunnen helpen. Een waterbak die op de vensterbank staat of waaruit de kat kan drinken vanuit een verhoogde positie vind hij waarschijnlijk een goed alternatief voor het aquarium.
  • Bied vers water aan. Heel wat katten houden van oud water uit bloemenvazen ​​of gieters. Door blootstelling aan zonlicht of voedselresten kunnen ziektekiemen zich echter snel ontwikkelen. Het water moet daarom nog regelmatig worden ververst.
  • Een drinkfontein of lopende kraan. Veel katten houden van stromend water en helpen zichzelf graag uit de kraan. Een drinkfontein zou een goed alternatief kunnen zijn voor deze huiskatten. Als je geen fontein wilt, kun je de kraan van je kat twee of drie keer per dag opendraaien, zodat hij zichzelf kan helpen. Vers water moet nog steeds permanent in een kom worden aangeboden.
  • "Kattenlimonade": Je kunt sommige huiskatten te slim af zijn als je een beetje smaak aan het water geeft. Voeg een paar druppels kattenmelk toe of kook een stuk runderbot in water. Katten zijn dol op de koude, ongekruide bouillon. Let wel op! Zeker wanneer jouw kat nierpatiënt is, is het belangrijk om op het zoutgehalte van hetgeen dat je toevoegt aan het water te letten. Vraag hier dus advies over aan jouw dierenarts. Zorg dat je naast de 'kattenlimonade' altijd een bakje normaal vers water in huis hebt staan.
  • Helpen de tips niet? Wacht dan niet te lang en neem contact op met je dierenarts. Zoals eerder aangegeven kan een vochttekort leiden tot blaas- en nierproblemen. Wees er dus op tijd bij.

WAT ALS JE KAT INEENS TEVEEL DRINKT?

Als je kat plotseling meer dan normaal in één keer drinkt, hoeft dit geen teken van ziekte te zijn, maar het kan wel. Je moet dit gedrag laten ophelderen door een dierenarts. Diabetes of nierfalen kunnen twee van de mogelijke oorzaken zijn.