Krabben is natuurlijk gedrag voor katten. In het wild krabben katten om hun territorium af te bakenen en eigenlijk doen huiskatten dat ook. Je wilt er dus voor zorgen dat je kat nog steeds kan krabben in jouw huis, maar niet aan je meubels.
Waarom krabben katten?
Er zijn een aantal redenen waarom katten krabben:
- Het is manier om te communiceren. Naast zichtbare krabplekken, laten ze ook een onzichtbare boodschap van chemische feromonen achter om andere katten te waarschuwen dat ze hun territorium betreden.
- Krabben is een belangrijk onderdeel van het verzorgingsritueel van je kat. Het verwijdert de buitenste laag van de nageltjes, zodat deze mooi schoon en scherp blijven - handig voor het klimmen in bomen!
- Bovendien is flink krabben een goede manier voor je kat om zijn spieren te trainen. Net als mensen rekken katten zich eens lekker uit nadat ze een dutje hebben gedaan. Daarnaast krabben ze met hun klauwen aan een nabijgelegen oppervlak als ze wakker worden. Zorg er dus voor dat de krabpaal dichtbij de slaapplek van je kat staat, zodat hij aan deze paal in plaats van aan je meubels kan krabben.
- Je kat kan krabben om je aandacht te krijgen. Kittens houden van spelen en leren dat springen naar en krabben aan je handen en voeten een manier is om je aandacht te krijgen als ze zin hebben om te spelen. Hoe vertederend dit gedrag ook is als je kat nog klein en schattig is, dit is het juiste moment om de klauwen van je kat naar de krabpaal te leiden. Als je kat ouder en groter wordt, kan dit gedrag namelijk pijnlijk zijn of tot ongelukken leiden. Katten kunnen erg ondeugend zijn en ze leren al snel dat krabben aan je meubels een manier is om je aandacht te krijgen. Als je kat begint te krabben om eten te krijgen of omdat hij zin heeft om te spelen, is het dus van belang dat je zijn klauwen naar een krabpaal leidt om zo je meubels te ontzien.
- Heb je dingen in je huis verandert, bijvoorbeeld meubels verschoven of je interieur opnieuw gedecoreerd? Is er een pasgeboren baby in huis? Katten zijn gewoontedieren. Bekijk de bovenstaande situaties eens vanuit de ogen van een kat. Katten houden niet van veranderingen en voelen zich misschien onveilig of een beetje gestrest als je meubels hebt verschoven of als er een nieuw mensje in huis is met geluiden en geuren die ze niet kennen. Veranderingen in je huis kunnen ertoe leiden dat je kat gaat krabben om zijn territorium opnieuw af te bakenen zodat ze zich weer veiliger voelen.
- Tot slot kan krabben ook een teken zijn van verveling. Katten willen mentaal worden uitgedaagd. Zeker als je kat altijd binnen is, kan het zijn dat er in je huis niet genoeg spullen zijn voor je kat om zich mee bezig te houden.
waarom krabben katten aan je meubels?
Als katten buiten zijn, krabben ze aan houten objecten, zoals hekken of bomen. Meubels met verticale oppervlakken, zoals tafelpoten of een deurpost, vormen in de ogen van je kat dus een goede vervanging voor bomen. Trapbekleding kan ook erg aantrekkelijk zijn voor je kat. Hoewel deze bekleding heel robuust is, kan je kat er goed zijn klauwen in zetten. Het fijne aan een trap is dat het oppervlakken heeft in veel verschillende richtingen. Ook een tapijt is een fijn oppervlak voor je kat om aan te krabben.
Het is goed om te weten dat je kat niet krabt om je spullen met opzet kapot te maken. Je moet je kat dus ook nooit straffen voor dit gedrag. In plaats daarvan moet je zijn klauwen naar een geschikte plek leiden, zodat je meubels gespaard blijven en je kat aan zijn behoefte om te krabben kan voldoen.
Hoe leid je de klauwen van je kat naar een geschikte plek?
Hoeveel je ook van je kat houdt, je bent ook erg gehecht aan je meubels en je wilt liever niet dat je kat daaraan krabt. De beste manier om krabben aan meubels te voorkomen, is je kat een geschikte krabpaal te geven waar hij lekker zijn klauwen in kan zetten.
- Bestudeer de plek waar je kat het vaakst krabt: is het een houten oppervlak, is het je behang of moet je trapbekleding eraan geloven? Laat hij krabsporen achter op horizontale of verticale oppervlakken?
- Zoek een krabpaal uit die lijkt op het favoriete kraboppervlak van je kat. Er zijn krabpalen in alle soorten en maten en van verschillende materialen: sommige zijn van hout, andere zijn voorzien van touw, sisal of karton waar je kat goed zijn klauwen in kan zetten. Vaak hangen er ook speeltjes aan en zijn er verstopplekjes die je kat uren zoet houden.
- Zorg ervoor dat de paal is afgestemd op de volledige lengte van je kat. Aangezien katten ervan houden zich flink uit te rekken als ze wakker worden, voldoet een te korte paal niet aan hun uitrek- en krabbehoeften.
- De meeste katten houden van springen, dus zorg voor een krabpaal met minimaal één platform waar je kat op kan springen en waarvandaan hij zijn territorium in de gaten kan houden.
Plaats de paal of palen (in sommige gevallen heeft je kat niet genoeg aan één paal) op de juiste plek:
- Dichtbij de slaapplek van je kat bijvoorbeeld, want katten vinden het fijn om zich uit te rekken en ergens aan te krabben als ze wakker worden. Veel katten slapen overdag graag op een hoger gelegen plek, dus het is een goed idee om een krabpaal in de buurt van die plek neer te zetten en een ander paal in de buurt van de plek waar je kat 's nachts slaapt.
- Verberg de paal niet achter meubels. De paal moet goed bereikbaar zijn als je wilt voorkomen dat je kat aan je meubels krabt.
- Maak het oppervlak of de meubels waaraan je kat heeft gekrabd goed schoon met water en zeep. Hierdoor verwijder je de geur van je kat, waardoor hij zich niet meer tot deze plek aangetrokken voelt. Plaats de nieuwe krabpaal dichtbij deze plek en laat je kat er kennis mee maken. Je kat moet de paal eerst verkennen en zijn geur erop achterlaten, zodat de paal zijn nieuwe territorium wordt.
- Als je kat al een krabpaal heeft maar deze niet gebruikt, let dan op de volgende zaken:
- Staat de paal op de juiste plek - dichtbij de favoriete krabplek van je kat?
- Heeft de paal de juiste vorm voor het krabgedrag van je kat. Als je paal is bedoeld voor een kitten, kan het zijn dat je kat er al te groot voor is en de paal niet genoeg uitdaging biedt of te klein is.
- Heb je meer dan één kat in huis? Elke kat heeft zijn of haar eigen spullen nodig, waaronder een eigen voerbak, kattenbak en krabpaal. Katten houden niet van delen.
Leer ze hoe ze een krabpaal moeten gebruiken:
- Nadat je je meubels hebt schoongemaakt om de geursporen te verwijderen, moet je de krabpaal dichtbij deze plek zetten. Nu is het tijd om je kat kennis te laten maken met zijn of haar nieuwe krabpaal. Geef je kat de tijd om rond te snuffelen en dit nieuwe object zelf te laten ontdekken. Aangezien katten nieuwsgierig zijn van aard, gaan ze meestal uit zichzelf op onderzoek uit en hebben ze niet veel aansporing nodig.
- Je kunt een paar kattensnoepjes op de paal leggen om je kat aan te moedigen de paal te beklimmen.
- Als je kat een favoriet speeltje heeft, kun je hier samen met je kat een tijdje mee spelen en het vervolgens op de paal leggen. Rent je kat graag achter een veer aan een touwtje aan, dan kun je de veer over de paal bewegen en zo je kat naar de paal lokken.
- Plaats in elk geval nooit met je handen de klauwen van je kat op de paal om ze te dwingen aan de paal te krabben. Je kat wordt hier alleen maar nerveus van waardoor de kans klein is dat hij uit zichzelf naar de paal teruggaat.
Zodra je kat eenmaal is begonnen met krabben aan de krabpaal, zorgen de krabsporen en feromonen die je kat achterlaat ervoor dat je kat steeds wil terugkeren naar de paal en geen interesse meer heeft in je meubels.
Als je kat tekenen van angst of nervositeit vertoont, zal FELIWAY Optimum ervoor zorgen dat jouw kat zich comfortabeler en veiliger voelt in huis. Door de verdamper in het stopcontact te steken, zal er een Feromonen Complex worden verspreid die katten een verhoogde geruststelling biedt. Van FELIWAY Optimum is aangetoond dat het de frequentie en ernst van ongewenst krabben in huis vermindert.
Bekijk ook onze advies video over ongewenst krabben op onze website.
Maak je je zorgen over het krabben van jouw kat en de onderliggende reden hiervoor? Bespreek dit dan eens met je dierenarts of schakel de hulp in van een professionele kattengedragsdeskundige.