Geschreven vanuit het perspectief van onze huiskat Bob | Spinnen is voor ons katten natuurlijk gedrag en een vorm van kattencommunicatie (zoals miauwen); het is vooral een teken dat we gelukkig en tevreden zijn. Maar voordat ik je ga vertellen waarom katten spinnen, wist je dat...
Mensen associëren spinnen met een tevreden, gelukkige kat. Hoewel dit vaak het geval is, spinnen we ook om andere redenen. Om erachter te komen waarom we spinnen, moet je het in de juiste context plaatsen en ook onze lichaamstaal in acht nemen. Bijvoorbeeld:
Een spinnend geluid dat bijna op een miauw lijkt, kan een signaal zijn dat we van streek zijn. Dit kan het gevolg zijn van een plotseling geluid, of als we iets stressvols hebben meegemaakt en we proberen onszelf te kalmeren – net zoals het nerveuze lachen van mensen als ze zich ongemakkelijk voelen.
Bijbehorende lichaamstaal waar je op moet letten: als de oren van je kat in verschillende richtingen wijzen (één naar de zijkant, één naar voren). De snorharen naar voren wijzen. De pupillen van je kat groot zijn. Het kan dan namelijk zo zijn dat jouw kat zich zorgen maakt of bezorgd is over de situatie.
Als ons spinnen een iets hogere frequentie heeft, is de kans groot dat we je aandacht proberen te trekken. Dit kan zijn omdat we willen dat je een deur voor ons opent, of omdat we eten willen. Dit spinnen is ‘dringender’ en moedigt aan tot actie – net zoals wanneer een baby huilt om aandacht te krijgen en je diepste gevoelens raakt!
Bijbehorende lichaamstaal waar je op moet letten: als je ziet dat je kat tegen je aan wrijft, en een beetje loopt te ijsberen, probeert hij of zij misschien je aandacht te trekken.
Als je merkt dat we vaker spinnen, op een ongebruikelijk tijdstip van de dag, of als dit ongevraagd gebeurt door te aaien/knuffelen, kan dit erop wijzen dat er iets mis is. In dat geval is het altijd verstandig om ons door je dierenarts te laten controleren. Dit is ook het geval als we helemaal stoppen met spinnen, vooral als we dat normaal gesproken wel zouden doen.
Bijbehorende lichaamstaal waar je op moet letten: als je kat zijn/haar staart opzij houdt, deze misschien heen en weer beweegt, of als hij/zij ligt en minder graag beweegt dan normaal, kan dit een teken zijn dat je kat niet gelukkig is of pijn heeft.
Als we naast je of op je schoot kruipen, spinnen we misschien wel van tevredenheid!
Bijbehorende lichaamstaal waar je op moet letten: de ogen van je kat kunnen gesloten of halfgesloten zijn als hij/zij zich ontspannen voelt. Zijn of haar oren zijn doorgaans ook naar voren gericht en hij/zij heeft ontspannen snorharen.
Toen ik mijn nestje kittens kreeg, begonnen ze te spinnen toen ze een paar dagen oud waren, zodat ze mijn aandacht konden trekken en me konden laten weten dat ze honger hadden.
Leer de lichaamstaal van je kat kennen, zodat je op andere signalen kunt letten en precies weet hoe wij ons voelen!
Nee! Net als mensen zijn katten allemaal verschillend, en dat geldt ook voor onze manier van spinnen! Sommige katten spinnen heel luid, andere zijn heel stil en subtiel. Maar je zult wel leren wat een 'normale' manier van spinnen is voor jouw kat, waardoor je kunt bepalen of hij/zij gelukkig is, of dat je actie moet ondernemen om hem/haar te helpen.