Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

7 Tips om conflicten tussen katten te verminderen

Er zijn veel redenen waarom katten geen vrienden kunnen maken. Vanwege hun territoriale karakter worstelen ze vaak om ruimte, middelen en aandacht. Soms worden zelfs de klauwen gebruikt wanneer ze zich bedreigd of ongemakkelijk voelen. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om conflicten tussen katten te verminderen of zelfs helemaal te stoppen.

Net als mensen hebben katten hun eigen persoonlijkheid. Sommige katten zijn erg vriendelijk en sociaal tegenover mensen en soortgenoten, anderen zijn geboren eenlingen. Dit is een belangrijk onderwerp, vooral in huishoudens met meerdere katten. Sommige huistijgers zijn onafscheidelijk, anderen vluchten liever wanneer de viervoetige huisgenoot nadert. In de buurt van de andere kat knuffelen of slapen is uitgesloten.

Als de katten elkaar net hebben ontmoet, is het niet ongebruikelijk dat ze elkaar liever vermijden. De meeste katten hebben 8 maanden tot een jaar nodig om een ​​kattenvriendschap op te bouwen.

Maar zelfs als de katten al maanden of jaren vreedzaam samen in één huishouden leven, kunnen er onverwacht territoriale gevechten plaatsvinden. Katten zijn namelijk niet zo vergevingsgezind. De spanning en stress die ze ervaren van elkaars aanwezigheid bouwt alleen maar op. Het is dan ook belangrijk om, voor het welzijn van jouw katten, met dit probleem aan de slag te gaan.

Gelukkig zijn er manieren om jouw katten aan te moedigen om vrienden te zijn in plaats van vijanden. En met vrienden moet je niet gelijk denken dat ze direct weer knuffelend naast elkaar liggen. Het belangrijkste is dat ze elkaars aanwezigheid tolereren en de conflicten stoppen.

Houd er rekening mee dat sommige katten echte eenlingen zijn en misschien nooit sociaal willen zijn met andere katten!

7 Tips om conflicten tussen katten te verminderen

7 manieren om te voorkomen dat je katten vechten

1. Identificeer de oorzaak van het conflict

De beste manier om te voorkomen dat uw katten gaan vechten, is door de oorzaak te achterhalen! Als u niet zeker weet waarom uw huisdieren het niet met elkaar eens zijn, moet u ze eerst observeren en de hele dag door triggers van ongewenst gedrag zoeken:

  • Hebben jouw katten het meeste ruzie tijdens het eten of in de buurt van voer- en waterbakjes? Schrokt de een zijn voer naar binnen, zodat hij daarna nog een deel van het voer van de ander kan opeten? Kijken de katten elkaar tijdens het eten aan? Zitten ze ontspannen te eten (met hun lichaam laag op de grond) of staan ze hoger op hun poten (om te kunnen vluchten voor de ander indien nodig)?
  • Zijn ze in conflict rond speeltijd? Vechten ze om je aandacht?
  • Zijn ze in conflict vanwege een gebrek aan individuele ruimte of schuilplaatsen?
  • Belemmerd de een de weg naar de kattenbak voor de ander? Dit kan ook plassen of sproeien in huis als gevolg hebben.
  • Blokkeert de een de weg voor de ander?

Zodra je de oorzaken van de conflicten hebt geïdentificeerd, kun je het conflict gaan beperken. Als je echter nog steeds niet zeker weet waarom jouw katten vechten, schakel dan eens de hulp van een kattengedragstherapeut in.

7 Tips om conflicten tussen katten te verminderen

2. Neem contact op met jouw dierenarts

Niemand kent jouw katten zo goed als jijzelf! Dus als je normaal rustige en vredige huisdieren zijn gaan vechten, is het verstandig om bij je dierenarts na te gaan of er niets aan de hand is. Soms kan agressief gedrag een teken zijn dat een kat zich niet lekker voelt of pijn heeft.

Voor jou als baasje lijkt het alsof de ene kat uit het niets de andere kat aanvalt, terwijl hij dus een goede reden heeft om dit gedrag te vertonen. Laat bij twijfel dus altijd een medische oorzaak uitsluiten bij de dierenarts als jouw kat ineens ander gedrag vertoont.

3. Denk aan hun territorium

Meningsverschillen over ruimte en territorium komen veel voor bij onze katten! Als er niet genoeg schuil-, klim-, slaap- en zitplaatsen zijn voor elk van jouw individuele katten, zie je mogelijk conflicten over territorium.

Zorg ervoor dat alle katten voldoende individuele ruimte hebben waar ze naar kunnen ontsnappen; te kleine ruimtes delen met andere katten kan stress veroorzaken, vooral als ze conflicten willen vermijden.

4. Verhoog het aantal bronnen

Net als bij territoriumconflicten kan een gebrek aan individuele middelen zoals voer- en waterbakken, krabpalen en kattenbakken onenigheid veroorzaken.

Probeer voor elke kat 1 bron in huis te hebben, plus 1 extra. Dat wil zeggen dat je bij 2 katten, 3 kattenbakken, voer- en waterbakjes, etc. nodig hebt. Zorg daarnaast dat elke bron gemakkelijk toegankelijk is. De katten moeten te allen tijde bij hun bronnen kunnen. Staat er een bron in de hal of boven? Zorg dan dat de tussendoor altijd open is.

Zorg ervoor dat de bronnen niet naast elkaar staan. Als er conflicten ontstaan tijdens het eten, kun je het best de voerbakjes van de kat over de ruimte verspreiden. Zo kunnen ze op hun gemak eten. Wanneer een kat op zijn gemak zit te eten zit hij met zijn lijfje laag op de grond in een ontspannen houding. Hij kijkt niet naar de andere kat tijdens het eten. Een gespannen, alerte kat staat tijdens het eten wat hoger op zijn poten, zodat hij kan vluchten voor de andere kat indien nodig.

7 Tips om conflicten tussen katten te verminderen

5. Wees voorzichtig met beloningen en aandacht

We houden er allemaal van om onze katten te belonen en lekker in de watten te leggen, maar let op dat je geen slecht gedrag beloond. Hoewel het slim lijkt om de aandacht van de katten tijdens een conflictsituatie af te leiden door ze te trakteren op wat lekkers, kan het er onbedoeld ook voor zorgen dat het het vechtgedrag juist versterkt. Probeer alleen aandacht of traktaties aan jouw katten te geven als ze rustig zijn en ze geen oog hebben voor elkaar. Je kunt altijd proberen om agressief gedrag om te leiden voordat het escaleert met afleiding door een plotseling hard geluid of door een handdoek tussen de katten te gooien.

Dagelijks één-op-één spelen met jouw katten kan ook de agressieve concurrentie om jouw aandacht beperken.

6. Terug naar de basis: herintroduceren van de katten

Soms zijn slechte gewoontes moeilijk te doorbreken. Voor katten die al lange tijd niet samen door een deur kunnen, kan het moeilijk zijn om gedrag te veranderen.

In deze situatie helpt het vaak om terug te gaan naar de basis. Stel je voor dat je je katten voor het eerst hebt voorgesteld. Vaak heeft één kat de neiging conflictsituaties te initiëren. Dus, begin met het verplaatsen van de ‘initiatiefkat’ naar een aparte ruimte in huis. Beperk hem of haar tot deze kamer en volg de stappen om je katten geleidelijk en rustig aan elkaar voor te stellen alsof ze vreemden zijn van elkaar.

Katten laten wennen aan de geur van de anderen voordat ze elkaar weer zien, is een geweldige manier om territoriale gevechten tussen katten te voorkomen. Dekens en speelgoed uitwisselen tussen de afzonderlijke kamers is een gemakkelijke manier om dat te doen. Als alternatief kun je de katten een voor een aaien, zodat de geur op jouw handen zit.

De volgende stap is om de katten van ruimtes te wisselen. Ze zijn zo intens omringd door de geur van de andere kat en kunnen elkaar nog beter leren kennen en zich voorbereiden op de ontmoeting.

7 Tips om conflicten tussen katten te verminderen

Als beide katten geen angst of opwinding laten zien, kan de eerste ontmoeting plaatsvinden. Houd hierbij altijd voldoende afstand en ga zelf tussen de katten in staan. Op deze manier kan voorkomen worden dat de één of de ander aangevallen wordt. Houd beide katten bezig met speelgoed of hele lekkere snoepjes* en laat deze ontmoeting maximaal een paar minuten duren met een goede afsluiting. Hoe langer de ontmoeting duurt, hoe groter de kans is dat het fout gaat.

Houd goed in de gaten of katten grommen/blazen/angstig zijn tijdens de ontmoeting. Elke kat moet daarnaast een gemakkelijke en toegankelijke vluchtroute hebben, zodat ze zich niet bedreigd en onder druk voelen. Als de ontmoeting zonder problemen verloopt, kan langzaam de afstand verkleind worden. Als de katten wat gereserveerder zijn dan is dat geen slechte zaak. Zoals we al eerder hebben vermeld kan het even duren voor ze weer vriendjes worden.

*Geef het lekkers alleen tijdens de ontmoetingen, waardoor een associatie gelegd wordt tussen het lekkers en de andere kat. Beloon de katten niet op het moment dat zij agressief gedrag naar elkaar vertonen zoals eerder vermeld. Als de ontmoetingen goed gaan, kan de tijd verlengd worden en de afstand verder verkleind. Zorg ervoor dat er geen stress of angst is bij beide katten. Zo kunt u uiteindelijk de katten zonder toezicht bij elkaar laten.

7. Probeer FELIWAY Optimum

Het creëren van een harmonieuze omgeving in huis zou jouw katten moeten aanmoedigen vriendelijk naar elkaar te handelen! De FELIWAY Optimum verdamper kan hierbij ondersteuning bieden. De nieuwste FELIWAY verdamper bevat een nieuw feromonencomplex dat helpt bij het verminderen van spanningen en conflicten tussen katten in huis en beperkt tekenen van vechten, najagen, blokkeren en staren. Het is klinisch bewezen en door dierenartsen aanbevolen om katten in hetzelfde huishouden te helpen beter met elkaar om te gaan.

FELIWAY Optimum Verdamper

Bekijk de video 'Hoe help je jouw katten beter met elkaar om te gaan?' op onze website. Bekijk de video.

Tot slot, welke oplossingen je ook kiest, geef jouw katten de tijd! Het kan even duren voordat ze reageren en hun kattige houding veranderen!

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!