Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Feestmaand is stressmaand voor katten!

De feestdagen komen er weer aan: Pakjesavond, Kerstmis, Oud en Nieuw. Hoe de feestdagen er dit jaar uit gaan zien weten we nog niet precies. Het zal anders zijn dan andere jaren. Normaal gesproken is dit voor ons een tijd van plezier en drukte, een tijd met visite, lawaai, muziek en pakjes, kerstbomen en heerlijke geuren. Voor onze huisdieren is dit echter een periode die ze liever overslaan. Feestmaand is stressmaand!

Waarom is feestmaand stressmaand voor onze katten?

Katten zijn ontzettend leuke huisdieren. Van nature sierlijk en ontspannen, maar ook gebouwd op beweging en snelheid. Een kat doet wat je vraagt als ze daar zelf zin in heeft. Niet omdat ze haar baasje als leider ziet.

Nog belangrijker, een kat moet kunnen kiezen! In de natuur bepaalt ze zelf waar wat gebeurt, en in huis wil ze dat ook. Katten zijn erg gehecht aan hun omgeving en hebben zo hun eigen specifieke behoeften. Het is voor haar van het grootste belang dat alles stabiel blijft. Gebeurt dit niet dan ondervindt ze in meer of mindere mate stress. En dat is nou net wat er in de feestmaanden gebeurt. Het meubilair verandert van plaats, er komt een kerstboom bij, er lopen ‘s nachts mensen rond in huis die pakjes verstoppen, de Sint komt op bezoek, harde geluiden en muziek, vreemde mensen en kinderen… En ja, de baasjes doen vaak ook anders dan anders. Ze vergeten eet- en drinkbakjes tijdig te vullen, of verplaatsen de kattenbak omdat ze het niet netjes vinden naar hun gasten toe dat de bak in het zicht staat. En de arme kat? Die begrijpt er niks van.

Feestmaand is stressmaand voor katten! Lees hier waarom.

Waarom kunnen angst en stress schadelijk zijn voor onze katten?

Op zich is kortdurende stress goed en noodzakelijk om te overleven. Doch chronische stress is schadelijk voor katten en kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals blaas-en plasproblemen en diabetes. Langdurige angst kan zich omzetten in fobieën en hardnekkige gedragsproblemen. Helaas belanden nog steeds veel katten hierdoor in asielen of op straat.

Wat kan mijn kat angst en stress bezorgen?

Katten houden van privacy, ruimte en hebben een vrije toegang nodig tot belangrijke voorzieningen zoals voeding, rustplaatsen, kattenbak, etc. Alles wat hun routine verstoort kan een reden zijn voor stress en angst. Veel katten verstoppen zich dan ook tijdens de feestelijke momenten. Ze worden gealarmeerd door hard lawaai, vreemde mensen en geuren. In de wintermaanden is het buiten ook vaak koud en nat en worden ze genoodzaakt om meer binnen te blijven, wat hun vrijheid en ontsnappingsmogelijkheden nog meer beperkt.

  Signalen die kunnen duiden op angst en stress bij katten  

Verstoppen
Weggekropen zitten kijken met grote pupillen
Oren plat op de kop
Snorharen strak naar achteren
Op abnormale plaatsen gaan zitten
Klagelijk miauwen
Minder of net meer interactie met jou
Onzindelijkheid: plassen naast de bak
Sproeien tegen muren en meubels
Abnormale krabmarkeringen
Plots overmatig gaan eten of juist stoppen met eten
Overmatige vachtverzorging met soms zelfs kale plekken tot gevolg
Wegkijken
Staart laag en langs het lichaam

Signalen die kunnen duiden op angst en stress bij katten.

Hoe kun je je kat helpen hiermee om te gaan?

Het hoeft echter niet op een drama uit te draaien en niet elke kat is even gevoelig voor stress en angst. Het opvangen van de angstsignalen en kennis over het normale gedrag van jouw kat is hierbij belangrijk. Bovendien kunnen katten ook getraind worden, zodra je weet wat hun persoonlijke favoriete beloning is. Dat kan een bepaald snoepje zijn maar eveneens haar favoriete speeltje. Kattengedragstherapeuten en dierenartsen kunnen jou hier ook veel over vertellen.

Enkele kleine aanpassingen in haar omgeving kunnen je kat echt helpen om het feestseizoen en de wintermaanden ontspannen door te komen. Voorkomen is namelijk nog steeds beter dan genezen:

  Tip 1   Ontdek je plekje:
Zorg voor verschillende schuilplekken. Ze moeten warm, veilig en makkelijk toegankelijk zijn. Let hierbij op jouw kat haar voorkeur. Veel katten houden van het vertoeven op hoge plekjes bijv. een hoge krabpaal/combi ligmandje, plankjes tegen de muur, hangmatten. Anderen houden dan weer van lage schuilplaatsen. De kartonnen doos staat nog altijd op nummer 1!

  Tip 2   Extra eet- en drinkbakjes:
Zet deze op verschillende plaatsen in het huis, zodat je kat zelf kan bepalen waar ze zich het prettigst voelt om te eten en te drinken. Eet- en drinkbakjes staan best niet naast elkaar en niet naast de kattenbak. Wij eten zelf ook niet graag daar waar we onze behoefte doen, toch? 😉

  Tip 3   De kattenbakregel:
Zorg voor voldoende kattenbakken en zet ze op een rustige plaats. Ook als je kat normaal buiten haar behoefte doet. Wij raden aan: één per kat plus één extra!

  Tip 4   Ontsnappingsroutes:
Laat binnendeuren naar andere kamers en traphallen zoveel mogelijk open zodat je kat kan kiezen waar ze wil schuilen.

  Tip 5   Sluit je kat nooit op!
Vooral niet in 1 kamer waar ze zich onprettig en gevangen voelt.

  Tip 6   Geen feestmaaltijd:
Denk niet dat je je kat een plezier doet met een feestmaaltijd: een paar snoepjes mag wel maar houd haar dieet voor de rest sober. Ze is al gestrest genoeg, verandering van dieet kan haar ook nog eens diarree bezorgen. Niet doen dus!

  Tip 7   Plantenbakken onder de kerstboom en kerststukjes zijn geen waterbak:
Katten gaan soms drinken uit plantenbakken onder de kerstboom en kerststukjes: dit water is vaak brak en dus giftig.

  Tip 8   Laat de glazen kerstballen dit jaar voor wat ze zijn:
Zo hoef je je ook niet druk te maken dat poeslief ze uit de boom mept en ze stuk laat vallen.

  Tip 9   Laat je kat chippen:
Mocht je kat toch weglopen, dan kan ze snel veilig bij jou teruggebracht worden. Bovendien kan die chip ook handig zijn als je een elektronisch kattenluikje wilt plaatsen.

Ondersteuning met feromonen

Ondersteun jouw kat met FELIWAY tijdens de feestdagen

Van lichaamstaal tot vocalisatie, jouw kat gebruikt verschillende signalen om met jou te communiceren. En hoewel wij ze niet zelf kunnen waarnemen, zijn feromonen een van de belangrijkste communicatiemethoden voor katten. 

Feromonen zijn signaalmoleculen/stofjes die een bepaalde boodschap overbrengen tussen dieren van dezelfde soort. Deze stofjes worden vrijgelaten uit speciale klieren rond hun lichaam. Alle soorten katachtigen produceren een breed scala aan feromonen, die verschillende betekenissen en boodschappen naar henzelf en andere katten sturen en het gedrag beïnvloeden. Alle katten zullen deze feromoon signalen begrijpen, hoe oud ze ook zijn!

FELIWAY Optimum kalmeert katten beter dan ooit! Ook in te zetten tijdens de feestdagen en bij vuurwerkangst.FELIWAY Optimum bevat het beste van kattenferomonen om alle tekenen van stress aan te pakken en katten beter dan ooit te kalmeren! Het helpt katten zich veilig en vertrouwd te voelen in huis, biedt geruststelling en zorgt voor harmonie tussen meerdere katten in huis. Ideaal om in te zetten tijdens spannende situaties, zoals de feestdagen en Oud en Nieuw.

 Tip:  Plaats de verdamper minimaal 1 week voor de feestdagen in het stopcontact. De verdamper verspreidt 30 dagen lang een geruststellende boodschap voor de kat en helpt hem om te gaan met de stressvolle feestdagen.

Is FELIWAY veilig voor katten?

Het is belangrijk om te onthouden dat kattenferomonen een natuurlijk en normaal onderdeel zijn van kattencommunicatie. Dus of jouw kat nu in contact komt met feromonen van een andere kat, of met synthetische feromonen in FELIWAY, het zijn altijd veilige kattenberichten zonder bijwerkingen. Ze sturen gewoon een bepaald signaal naar jouw kat!

Jij kunt je kat dus een handje helpen door hem tijdens de feestdagen te ondersteunen met FELIWAY: 
Werkt veilig en niet verdovend
Werkt ontspannend
Voorkomt en vermindert stress
Aanbevolen door dierenartsen

Benieuwd hoe andere katteneigenaren de FELIWAY verdamper hebben ervaren? Bekijk dan de succesverhalen.

Is jouw kat bang voor vuurwerk? Klik hieronder voor tips!

Katten en Vuurwerk | 10 tips bij angst voor vuurwerk

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!