Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Krijg je bezoek tijdens de kerstdagen? Help jouw kat hiermee om te gaan!

Vanuit het perspectief van een kat is Kerstmis een vreemde tijd; we hebben niet alleen vreemden in huis, we verplaatsen meubels, plaatsen een kerstboom, hangen veel glimmende en verleidelijke voorwerpen in huis (waar de kat niet aan mag zitten), houden feestjes, maken veel lawaai en veranderen onze routines. De meeste katten weten niet zo goed hoe ze met deze veranderingen om moeten gaan. De feestdagen kunnen dan ook voor onze katten een stressvolle periode zijn. Het is belangrijk dat jij het gedrag van jouw kat in deze periode goed observeert en dat je hem helpt met deze drukte en veranderingen om te gaan. Hoe je dat kan doen lees je in deze blog.

Krijg je bezoek tijdens de kerstdagen? Help jouw kat hiermee om te gaan

Help jouw kat omgaan met visite tijdens Kerst

Plan vooruit

De kerstdagen komen er weer aan en dat betekent bij velen dat er een drukke periode zit aan te komen. Extra druk met het afronden van werk voor de kerstvakantie. Kinderen die nog een kerstfeest hebben op school en zelfgemaakte hapjes mee mogen nemen. Het huis dat nog versierd moet worden of aan kant moet worden gemaakt voordat de familie langskomt. Boodschappen die nog in huis gehaald moeten worden.. Dit alles zorgt er vaak voor dat de routine in huis verandert. En katten zijn heel erg gesteld op hun routine!

Een goede planning en het langzaam doorvoeren van veranderingen in huis zullen jou niet alleen helpen, maar zullen ook door jouw kat zéér gewaardeerd worden.

Krijg je bezoek tijdens de kerstdagen? Help jouw kat hiermee om te gaan

Voer veranderingen langzaam door

Hoewel katten niet houden van verandering, ontdekken katten wel graag nieuwe dingen. Verspreid eventuele veranderingen in huis over een bepaalde periode en voer niet alles tegelijk toe. Geef jouw kat de tijd om aan de aanpassingen te wennen:

  • Alvorens je veranderingen in huis gaat toepassen, is het een goed idee om een FELIWAY Optimum verdamper in te pluggen in het stopcontact. Tijdens deze drukke periode is het goed om jouw kat te ondersteunen met de geruststellende feromonen van FELIWAY. Feromonen helpen jouw kat namelijk beter omgaan met veranderingen en spannende situaties. Het helpt jouw kat op natuurlijke wijze geruststellen.

FELIWAY Optimum voor katten ontdekken

  • Moet er ruimte gemaakt worden voor bijvoorbeeld de kerstboom en moet daarbij echt de indeling van je woonkamer worden veranderd? Verschuif de meubels en laat jouw kat eerst wennen aan deze nieuwe indeling.
  • Wanneer je de indeling verandert, probeer dan jouw kat zijn voorzieningen, zoals de kattenbak, voer- en drinkbakjes, krabpaal en slaapplaats niet te verschuiven.
  • Breng de kerstboom na een paar dagen in de kamer – maar vergeet niet dat katten dol zijn op klimmen en de nieuwe boom zeker als een leuk spel zullen zien, dus zorg ervoor dat je stappen onderneemt om de kerstboom katbestendig te maken.
  • Laat meer tijd verstrijken voordat je andere decoraties ophangt, zoals slingers, linten en klatergoud. We houden allemaal van glitter en kerstballen met Kerstmis, maar sommige hiervan kunnen gevaarlijk zijn, dus zorg ervoor dat je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om ervoor te zorgen dat je kat veilig blijft.
  • Als je kat momenteel toegang heeft tot een kamer die met kerst door logees zal worden gebruikt, maak die kamer dan ongeveer een week voordat gasten arriveren ontoegankelijk voor je kat. Verplaats alle voorzieningen van je kat naar een andere veilige plek, zodat hij zich op tijd kan aanpassen. Je kunt uiteraard ook de logees zich laten aanpassen aan de kat 😉 Als je visite er geen problemen mee heeft, kun je de kat de toegang tot de kamer laten behouden.
  • Overweeg om extra voorzieningen (voer- en drinkbakken, slaapplaatsen, verstopplekken, kattenbakken) in huis te zetten, zodat jouw kat zelf een rustige plek kan kiezen om te eten en zijn behoefte te doen. Dit is handig wanneer de visite de ruimtes in huis op een andere manier gebruiken dan jouw kat gewend is.

Krijg je bezoek tijdens de kerstdagen? Help jouw kat hiermee om te gaan

Leer je gasten hoe ze de kat moeten benaderen

Wanneer de gasten arriveren, zullen er veel verwelkomingen en luid gebabbel zijn en er kan enthousiast gereageerd worden op de kat. Grote kans dat de kat daar iets minder enthousiast op reageert en al is gevlucht naar een veilige verstopplek. Heeft je kat nog geen verstopplek? Creëer er dan een voor hem. Op drukke momenten vinden katten het fijn om zich even terug te trekken als het hen wat teveel wordt.

Zorg ervoor dat de gasten weten hoe ze de kat moeten begroeten en zeg dat ze de kat niet zomaar mogen oppakken. Laat de kat naar hen toekomen en zich voorstellen wanneer hij daar zelf klaar voor is. Als dit gebeurt, zorg er dan voor dat de gasten weten hoe ze de kat moeten benaderen en aaien, maar let altijd goed op tekenen van stress of angst bij je kat. Als je je kat langzaam ziet knipperen of knipogen naar een van de gasten, dan weet je dat ze een nieuwe kattenvriend hebben gevonden!

Als er cadeaus worden uitgewisseld, probeer dan linten, decoraties van kersttakjes en confetti tijdig op te ruimen leggen, zodat je kat het niet gaat onderzoeken. Een gekreukte bal van inpakpapier is wel een uitstekend nieuw speeltje voor je kat en vergeet niet dat katten dol zijn op kartonnen dozen!

Krijg je bezoek tijdens de kerstdagen? Help jouw kat hiermee om te gaan

Ondersteun met FELIWAY

Aangezien de kerstvieringen in huis, de drukte en veranderingen meer dan een week kunnen duren, is FELIWAY Optimum een geweldige manier om jouw kat meer rust te geven tijdens de kerst- en nieuwjaarperiode. Sluit de verdamper aan in het stopcontact in de ruimte waar je kat het grootste deel van zijn tijd doorbrengt. Gedurende 30 dagen zal jouw kat worden blootgesteld aan geruststellende feromonen die hem een veilig en vertrouwd gevoel zullen geven. Zo ondersteun jij jouw kat en help je hem zich aan te passen aan de feestperiode.

Als je je zorgen maakt over hoe jouw kat zal omgaan met de veranderingen die de kerstperiode met zich meebrengt, neem dan contact op met je dierenarts of bespreek het probleem met een gekwalificeerde gedragsdeskundige.

FELIWAY Optimum voor katten ontdekken

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!