Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Waarom jouw kat langzaam met zijn ogen knippert of naar je knipoogt

Miauw! Prrrr! Knipoog! Ik vraag mij af of mijn personeel begrijpt wat ik tegen hen probeer te zeggen? Het is heel belangrijk dat ze mijn lichaamstaal lezen en begrijpen, maar ik vermoed dat ze denken dat wij katten alleen kunnen miauwen en spinnen en er schattig uitzien.. Ze hebben nog veel te leren! Ik, Poes, leg het aan je uit.

Ik ben er vrij zeker van dat ik mijn mensen kan laten weten hoe ik me voel. Bijvoorbeeld:

  • Als ik bang ben, zal ik wegrennen en mijn favoriete schuilplaats zoeken waar ik weet dat ik me veilig en zeker zal voelen. Ik doe dit als er veel vuurwerkvieringen zijn (ik haat al die luide knallen en gesis), of als een vreemdeling het huis binnenkomt (ik houd er niet van om opgepakt te worden door iemand die ik niet ken).
  • Als ik alert ben, houd ik mijn staart rechtop met aan het einde een kleine knik. Dit betekent dat ik me bewust ben van wat er aan de hand is, blij ben en hallo wil zeggen.
  • Ik ben op mijn hoede en klaar om aan te vallen als ik met mijn staart kwispel. Dit betekent normaal gesproken dat ik op de loer lig. Misschien heb ik wel iets onder de bank gezien... Mijn favoriete speelgoedmuis bijvoorbeeld!

Mijn gezichtsuitdrukkingen zijn misschien subtiel, maar als je goed kijkt, zul je ontdekken dat ook mijn snorharen en oren je zullen vertellen hoe ik me voel:

  • Ik voel me speels als mijn oren en snorharen naar voren wijzen.
  • Ik maak me zorgen als ik mijn oren in verschillende richtingen wijs en mijn snorharen naar achteren heb staan. Als mijn oren plat tegen mijn hoofd aan liggen, is dat ook een teken dat ik gestrest of onzeker ben.
  • Ik ben ontspannen en blij als mijn snorharen naar de zijkant van mijn gezicht worden uitgewaaierd.
  • Ik ben ook nieuwsgierig als mijn snorharen naar voren wijzen, wat ik meestal doe als ik aan het verkennen ben of jaag.
Waarom jouw kat langzaam met mijn ogen knippert of naar je knipoogt

En dan zijn er mijn ogen!

  • Als mijn ogen wijd open zijn, maak ik me ergens zorgen over.
  • Als ik staar zonder te knipperen, betekent dit dat ik een signaal naar een andere kat stuur om weg te gaan zonder dat we dichtbij elkaar hoeven te komen. Ik moet dit soms doen als die andere katten mijn territorium probeert binnen te komen. Als ik ze met een lange en harde blik aankijk, weten ze precies wat ik bedoel!
  • Als mijn ogen samengeknepen zijn en ik een blik met spleetogen heb, is het de moeite waard om de rest van mijn lichaamstaal te bekijken. Als mijn oren naar achteren staan en mijn staart zwiept, ga dan alsjeblieft weg, want ik maak me zorgen en moet misschien mijn klauwen eruit halen om mezelf te beschermen! Als maar één van mijn ogen samengeknepen is, kan het zijn dat ik een pijnlijk oog heb, dus het zou een goed idee zijn om contact op te nemen met de dierenarts (niet dat ik graag naar de dierenarts reis, maar ik weet dat ze me gezond houden).

Wil je weten waarom ik langzaam knipper met mijn ogen en naar je knipoog?

Slimme mensen hebben ons katten bestudeerd om erachter te komen wat het betekent als we langzaam knipperen en knipogen naar mensen, en het is best interessant dat ze hebben bedacht dat wanneer we langzaam naar mensen knipperen, dit betekent dat we naar hen glimlachen! En ik kan je vertellen dat dat klopt. En dat niet alleen, wij katten proberen ons personeel, of de andere kat des huizes te vertellen dat we hen vertrouwen en we ons veilig voelen.

Interessant he! En andersom werkt het ook. Ik voel me zeker gelukkig als mijn personeel langzaam naar me knippert, dus ik zal langzaam terug knipperen om ze te laten weten dat ik ze ook leuk vind en dat ik ze vertrouw!

Andere redenen waarom ik kan knipperen

Waarom jouw kat langzaam met mijn ogen knippert of naar je knipoogt

Het is belangrijk dat mijn personeel mijn ogen in de gaten houdt. Hoewel mijn snorharen er zijn om dingen te detecteren die misschien te dicht bij mijn ogen komen, en ze me waarschuwen om mijn ogen te sluiten om ze te beschermen, kan het soms wel eens misgaan.. Een takje in mijn oog of een klauw van een andere kat. Een infectie kan ook wel eens de boosdoener zijn. Ook dan zal ik veel knipperen. Meestal zie je het verschil wel met mijn ‘glimlach knipperen’. Ook nu kun je mij het best naar de dierenarts brengen om gecontroleerd te worden.

Leuk om te proberen!

Het lijkt misschien alsof ik me slaperig voel als je me langzaam ziet knipperen, maar waarom probeer je niet langzaam naar me terug te knipperen? Misschien krijg je wel een glimlach terug *knipper knipper*.

Hopelijk heb ik je uit kunnen bijleren over ons katten. Laat je mij weten of jouw kat naar jou terug heeft geknipperd?

Liefs, Poes 🐾

Nieuwsbrief FELIWAY_Kartonnen kattenhuisje

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!