Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Kattengedrag, leer jouw kat begrijpen

We zijn dol op onze katten. We praten wel met ze, maar begrijpen doen we ze niet altijd. Toch vertoont je kat bepaalde gedragingen om jou te laten weten hoe hij zich voelt! Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je kat/poes zich gelukkig, relaxed of juist gespannen voelt. Hieronder vertellen we je hoe je deze subtiele signalen van je kat op kunt pikken en hoe je het gevoel van veiligheid voor je kat kunt verhogen. Wanneer de kat zich veilig voelt, zal hij meer liefde en affectie tonen aan jou en je gezin en kunnen jullie gelukkig samen zijn.

Katten zijn op hun allerliefst en gedragen zich het best als zij alles onder controle hebben in hun omgeving

kopjes met feromonen spreiding

Wanneer zij dit gevoel van controle hebben, dan zullen ze het huis nauwkeurig markeren door middel van gezichtsmarkering met feromonen, ook wel kopjesferomonen genoemd. Iedere keer als een kat zijn kopje tegen meubels wrijft of kopjes geeft tegen je benen, komen er feromonen vrij. Wanneer je jouw kat dit gedrag ziet vertonen, kun je er zeker van zijn dat hij zich geweldig voelt. Door middel van kopjesferomonen geeft je kat namelijk een signaal af dat de omgeving veilig is en vertrouwd.

Je kunt onopzettelijk deze belangrijke markeringen van veiligheid voor je kat verstoren. Namelijk door het verplaatsen van meubels of in huis brengen van nieuwe meubels, buitensporig schoonmaken, of door verbouw- en kluswerk. Wanneer dit gebeurt, raakt de kat gedesoriënteerd en krijgt last van stress. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag, zoals krabben, sproeien, angst, vechten met andere katten in huis, etc.

Dingen die de natuurlijke behoefte van je kat kan verstoren

Katten houden van rust en stabiliteit en het gevoel controle te hebben over hun omgeving. Bij ons wonen kan hier tegenin gaan - het drukke, sociale, vaak veranderende leven dat we leiden, gaat vaak tegen de natuurlijke behoefte van onze katten in.

Katten houden niet van veranderingen. Zowel kleine veranderingen, denk aan het veranderen van het merk kattenbakvulling of het verplaatsen van de krabpaal, als grote veranderingen zoals verhuizen of de komst van een nieuw huisdier of baby, kunnen bij de kat stress veroorzaken. Dit kan zich gaan uiten in ongewenst kattengedrag, zoals krabben, sproeien, verstoppen (angst) en vechten met andere katten in huis. Deze tekenen van stress kunnen duidelijk opgemerkt worden. Sommige signalen die ze afgeven kunnen voor ons als baasje zijnde minder duidelijk zijn. Denk aan minder actief zijn, een veranderende eetlust of over-verzorgen van de vacht.

De grootste stressveroorzaker bij katten

Verhuizen is stressvol voor je kat

Misschien wel de grootste oorzaak van stress voor een kat is verhuizen, omdat dan bijna alle kopjesferomonen worden verwijderd. Na een verhuizing voel je jezelf een beetje verloren. Hetzelfde geldt voor je kat! Een huis binnen gaan met geen van zijn eigen kopjesferomonen op de muren zal stress bij je kat kunnen veroorzaken. Dit kan van invloed zijn op het gedrag van je kat. Hij komt minder vaak bij je liggen, verstopt zich onder de kast, krabt aan de nieuwe bank en sproeit tegen de muren.

Bekijk onze tips voor het verhuizen met een kat op onze blog: De grootste stressveroorzaker bij katten: verhuizen!

Ook een langdurig bezoek aan de dierenarts of kattenpension, waarbij de kat een tijdje uit zijn vertrouwelijke omgeving is gehaald, kan ervoor zorgen dat de kat zich niet meer thuis voelt. De aanwezigheid van zijn kopjesferomonen kunnen dan namelijk zijn vervaagd. Bovendien zal de kat onbekende geuren van buiten mee naar huis nemen. Deze geuren kunnen angst bij andere katten in huis oproepen.

Andere factoren die invloed hebben op katten zijn; toegang tot voer en water, warmte, kattenbakken, aandacht en competitie met andere katten in het huishouden, maar ook gasten die bij je op bezoek zijn.

Gebruik FELIWAY in tijden van verandering

Gebruik FELIWAY voor katten in tijden van veranderingEen FELIWAY Optimum verdamper is een uitstekende manier om katten gerust te stellen. De verdamper bevat een feromonen complex dat katten beter dan ooit kalmeert! Het geeft jouw kat op natuurlijke wijze een veilig en vertrouwd gevoel. Laat de verdamper in het stopcontact zitten om ervoor te zorgen dat jouw kat te allen tijde veilige en geruststellende boodschappen ontvangt, zodat hij klaar is voor alles wat het leven hem te bieden heeft!

Door FELIWAY te gebruiken op de plekken waar je kat vaak komt, help je hem om makkelijker te wennen aan elke verandering die plaatsvindt en voorkom/verminder je ongewenst kattengedrag als gevolg van stress.

Meer leren over FELIWAY Optimum? Neem dan eens een kijkje op de productpagina: FELIWAY Optimum voor gelukkige katten

Signalen van ongelukkige katten:

Anders dan honden, die duidelijke gedragssignalen aan hun eigenaar afgeven, zijn katten veel complexer in het laten zien van gespannenheid. Om het emotionele welzijn van je kat vast te stellen is het essentieel dat je de algemene waarschuwingssignalen herkent die aangeven dat je kat stress heeft. Zo kan je het nodige veranderen om zijn gevoel van veiligheid en tevredenheid te verbeteren.

Ons advies voor gelukkige katten

De belangrijkste bronnen voor katten zijn een kom met vers water, een goed uitgebalanceerd dieet, een schone kattenbak die altijd toegankelijk is, een stevige krabpaal waar de kat zich volledig aan kan rekken, FELIWAY en jouw knuffels en liefde! Je kat gelukkig houden is gemakkelijker als je de taal van katten spreekt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang leuke en informatieve artikelen om de taal van katten beter te leren begrijpen en een gelukkig kattenhuishouden te creëren! Ik wil mij inschrijven.

Waar is FELIWAY Optimum te koop?

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!