Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Waarom klimt mijn kat in de gordijnen?

Hoe vaak heb je het bekende geluid gehoord van klauwen die over de stof raspen en voordat je de kans hebt om te reageren, is je kat erin geslaagd halverwege de gordijnen te klimmen? Hoewel dit voor sommigen verbijsterend is, is dit kattengedrag geworteld in de aard en instincten van onze katachtige metgezellen. Het is een fascinerend onderwerp, zo fascinerend zelfs dat we vonden dat we het wat verder moesten onderzoeken en een paar tips moesten geven over hoe je kunt voorkomen dat katten in de gordijnen klimmen.

Waarom klimmen katten?

Eenvoudig gezegd: katten zijn gemaakt om te klimmen. Met hun behendige lichamen, scherpe klauwen en scherp gevoel voor evenwicht zijn ze zeer bedreven in het navigeren door verticale ruimtes. Dit zit diep geworteld in hun DNA en blijft een kenmerk van kattengedrag, zelfs als ze nog nooit een poot buiten de deur hebben gezet.

In het wild gebruiken katten graag elk oppervlak van een ruimte – zowel horizontaal als verticaal – in hun voordeel. Een verhoogde plek geeft ze een uitstekend uitkijkpunt om hun territorium te overzien en zowel roofdieren als prooien in de gaten te houden.

Waarom klimt mijn kat in de gordijnen?

Bij gedomesticeerde katten is dit precies hetzelfde. Sterker nog, veel gedragingen bij onze huisdieren zijn overblijfselen van hun wilde verleden. Dit omvat hun voorliefde voor verhoogde plekken, hun instinct om te jagen en hun behoefte aan veiligheid. Heb je ooit gemerkt dat je kat plotseling verdween of een hoger gelegen plekje opzocht toen je de stofzuiger aanzette? Dit komt omdat veel katten een hooggelegen plek opzoeken als ze zich bedreigd voelen, waardoor ze afstand nemen van potentiële gevaren.

Maar waarom de gordijnen?

Hoewel het verlangen om te klimmen vast verbonden is met de instincten van je kat, blijft de vraag: waarom klimmen katten in het bijzonder in gordijnen? Voor veel katten vormen gordijnen een toegankelijke en verleidelijke verticale uitdaging. Ze zijn vaak licht van gewicht, bewegen verleidelijk in de wind en laten we eerlijk zijn: het is waarschijnlijk erg leuk om ze te beklimmen! Een zwaaiend gordijn kan een kat gemakkelijk herinneren aan een bungelend prooidier, waardoor zijn roofzucht wordt aangewakkerd.

Waarom klimt mijn kat in de gordijnen?

Hoe je kunt voorkomen dat katten in gordijnen klimmen

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat klimmen natuurlijk kattengedrag is. Kortom, je mag je kat nooit straffen voor het klimmen! Dat gezegd hebbende, zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om onze harige vrienden voorzichtig te ontmoedigen om in de gordijnen te klimmen:

  • Alternatieve klimideeën voor katten – Een doeltreffende mogelijkheid is om die klimenergie om te leiden naar geschiktere plaatsen. Introduceer alternatieven zoals kattentorens of wandplanken. Met deze klimideeën voor katten kun je aan hun klimbehoeften voldoen en ze bezig houden, hopelijk zonder terug te vallen op de gordijnen of ander meubilair. Probeer een hengelspeeltje te gebruiken in de buurt van een kattentoren en verleid je kat om naar boven te klimmen en met het speeltje te spelen.
  • Mentale en fysieke stimulatie – Verrijk de omgeving van je kat met speelgoed, voederspeeltjes en speelsessies. Door je kat betrokken te houden, voorkom je dat hij/zij zich verveelt en zelf vertier moet zoeken. Vermijd tegelijkertijd dat je per ongeluk gebruikmaakt van gordijnen tijdens het spelen!
  • Haal verleidingen weg – Maak lange gordijnen vast of knoop ze vast, zorg ervoor dat de stropdas zelf niet verleidelijk of gevaarlijk is, of kies zelfs voor een zwaardere gordijnstof. Kattenogen zijn in het bijzonder afgestemd op beweging, dus lichtgewicht gordijnen kunnen vooral aantrekkelijk zijn voor katten als ze in de wind bewegen.
  • Meerdere klimplekken – Voor huishoudens met meerdere katten is het essentieel om aparte verhoogde schuilplaatsen te hebben waar elke kat zich kan terugtrekken zonder met elkaar te hoeven communiceren. Dit weerhoudt hen ervan hun eigen weg naar boven te banen.

Waarom klimt mijn kat in de gordijnen?

Een andere handige tip is om aandacht te besteden aan de lichaamstaal van je kat. Dit zal je helpen hun behoeften te begrijpen en ongewenst gedrag te voorkomen. Als je kat tekenen van stress of angst vertoont, overweeg dan om FELIWAY Optimum te gebruiken om een rustgevende sfeer in jouw huis te creëren. Dit is een effectieve oplossing om te voorkomen dat katten aan meubels krabben en het is ook gebleken dat het de behoefte van een kat om zich te verstoppen vermindert. Steek gewoon de FELIWAY Optimum verdamper in een stopcontact en je kat zou zich meteen beter moeten gaan voelen!

Wil je meer weten over de lichaamstaal en het gedrag van katten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Je kunt ook rechtstreeks contact met ons opnemen, dan geven wij je al het mogelijke advies.

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!