Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Wat veroorzaakt stress bij katten?

Katten voelen zich op hun gemak als ze controle hebben over hun omgeving. Wanneer zij dit gevoel van controle hebben, dan zullen ze het huis nauwkeurig markeren met kopjesferomonen. Dit feromoon maken katten van nature aan aan hun kin en wangen. Iedere keer als een kat zijn kopje langs de muren, meubels of jouw benen wrijft komen deze feromonen vrij. Ze laten een signaal achter waarmee ze aangeven dat hun omgeving veilig en vertrouwd is.

Kopje kat met feromonen verspreiding

Deze belangrijke markeringen voor je kat kun je onopzettelijk verstoren of zelfs verwijderen. Bijvoorbeeld door een verhuizing, het verplaatsen van meubels of een grote schoonmaak. Wanneer dit gebeurt, raakt de kat gedesoriënteerd en krijgt last van stress. Stress kan leiden tot ongewenst gedrag zoals sproeien, krabben op ongewenste plekken of angstig gedrag.

Veel dingen kunnen de natuurlijke behoefte van je kat verstoren en tot kattenstress leiden. Veel voorkomende situaties die van invloed kunnen zijn op het geluk van je kat zijn: 

Andere dingen die van invloed kunnen zijn op het geluk van je kat zijn toegang tot zijn voedsel, water, schone kattenbak, stevige krabpaal, rustige slaapplaats of ruimte waar hij zich even terug kan trekken als hij alleen wilt zijn en speel- en klimgelegenheden. 

Heb je het gevoel dat je kat niet geheel gelukkig is? FELIWAY kan helpen.

Wanneer een kat zich gestrest voelt, zal hij geen kopjesferomonen afgeven. Het signaal waarmee wordt aangegeven dat de omgeving veilig is en vertrouwd ontbreekt. FELIWAY CLASSIC kan in deze voor jouw kat zo stressvolle periode ondersteuning bieden. De producten van FELIWAY CLASSIC verspreiden een kopie van het kateigen kopjesferomoon en zullen de kat op een natuurlijke manier geruststellen.

Het niet kunnen opschieten met andere katten in huis is dus ook een belangrijke bron van stress bij katten. FELIWAY FRIENDS helpt je katten beter met elkaar om te gaan door het ‘Cat Appeasing Feromoon’ te verspreiden. Dit feromoon produceert moederpoes tijdens de lactatie om een band te creëren tussen haar en de kittens. Katten herkennen dit feromoon gedurende hun hele leven, waardoor het op latere leeftijd ook nog een kalmerend effect zal hebben, ook als katten uit verschillende nestjes komen.

   FELIWAY FRIENDS Verdamper  

FELIWAY FRIENDS VerdamperFELIWAY FRIENDS helpt je katten om beter met elkaar om te gaan. Het herstelt de harmonie tussen je katten.

Meer informatie

   FELIWAY CLASSIC Verdamper   

 

FELIWAY CLASSIC VerdamperDe FELIWAY CLASSIC Verdamper geeft katten een vertrouwd en veilig gevoel, waarmee je ondersteuning kan bieden bij ongewenst gedrag.

Meer informatie

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!