Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Meubels verplaatsen? Kijk uit voor kattenstress!

Katten zijn niet net als mensen. Ze willen dat alles op dezelfde plek blijft staan en willen iedere dag dezelfde routine. Dit betekent dat ze gestrest raken als mensen dingen verplaatsen! Ze zijn er goed in hun stress te verbergen, maar zijn erg gevoelig voor verandering en kunnen angstig worden. Dit leidt tot stressgerelateerde problemen op emotioneel en fysiek gebied.

Dus let goed op je kat en kijk uit voor tekenen van angst, zoals verlies van de eetlust, urineren buiten de kattenbak en zich verstoppen. Probeer uit te vinden wat hem van slag brengt en doe je best dit op te lossen.

Waarom is mijn kat gestrest?

Katten zijn erg gevoelig voor nieuwe geuren, mensen, geluiden en eigenlijk voor alle veranderingen in hun gebruikelijke routine. Dus als je van plan bent om iets anders dan anders te doen, zoals meubels verplaatsen, het huis versieren of een feestje houden, houd dan rekening met je kat bij het maken van de plannen.

Meubels verplaatsen? Kijk uit voor kattenstress!

Waar moet ik rekening mee houden als ik dingen in huis verander?

Denk aan de routine van je kat. Waar is zijn slaapplek, heeft hij een favoriete plek om een dutje te doen of heeft hij een "geheime" verstopplek?

Probeer al deze dingen beschikbaar te houden voor je kat als je meubels in het huis verplaatst. Dit kan iets eenvoudigs zijn, zoals het laten liggen van zijn favoriete kussen op hetzelfde zonnige plekje of zijn kattenbak niet verplaatsen naar de andere kant van de kamer.

Meubels verplaatsen? Kijk uit voor kattenstress!

Hoe minimaliseer je kattenstress?

Het is niet de bedoeling dat je kat de baas is en dat je nooit dingen in je huis mag veranderen. Maar als je veranderingen aanbrengt die invloed hebben op je kat, zijn er een paar tips die je kat helpen zich aan te passen:

  1. Als het verplaatsen van meubels of versieren van het huis veel onrust veroorzaakt, is het een idee om je kat in een andere kamer te laten verblijven ten tijde van de veranderingen. Zorg ervoor dat daar alles is wat hij nodig heeft. Voer indien mogelijk geleidelijke veranderingen in. Verplaats niet alles in een keer, om je kat niet in de war te brengen. Verander dingen langzamerhand en in een bepaalde periode, zodat je kat langer de tijd heeft om zich aan te passen.
  2. Als de spullen van je kat (zijn slaapplek, voedselbak, kattenbak etc.) verplaatst worden, zet dan eerst aanvullende spullen op de nieuwe locatie (zonder de oude al te verplaatsen) en laat hem wennen aan beide plekken. Daarna kun je de originele spullen verplaatsen zonder dat je kat er al te veel van merkt. Hij weet dan waar hij naartoe moet om te eten en te drinken, te krabben aan de krabpalen, te dutten of om de kattenbak te gebruiken.
  3. Laat hem de nieuwe veranderingen langzaam en in zijn eigen tempo ontdekken. Hij zal de tijd nemen om rond te wandelen, aan nieuwe meubels te ruiken en zijn geur achter te laten. Let er wel op dat je kat niet begint te krabben aan het nieuwe meubilair. Dit gebeurt soms als een kat zijn geur op een nieuw voorwerp wil achterlaten. Het plaatsen van een krabpaal in de buurt van nieuw meubilair, kan je kat helpen zijn klauwen ergens anders op te richten!
  4. Zorg ervoor dat je kat nog steeds een veilige haven heeft waar hij zich kan terugtrekken (vaak een hoge kast of onder een bed).
  5. Leg een vertrouwd kussentje of dekentje dichtbij of op de nieuwe meubels. Hier zitten bekende geuren aan en deze stellen je kat meer op zijn gemak over de veranderingen.
  6. Als je een buitenkat hebt, heeft hij de mogelijkheid om naar buiten te ontsnappen als hij zich onrustig voelt over de veranderingen in het huis. Buiten vind je kat veel dingen die hem kunnen vermaken, waaronder zijn verstopplekken om de wereld te observeren en de comfortabele plekjes om in de zon te liggen. Maar zorg er wel voor dat als hij weer naar binnen gaat, hij toegang heeft tot zijn normale spullen.
Meubels verplaatsen? Kijk uit voor kattenstress!

Zet FELIWAY Help! in bij tijdelijke stressvolle situaties

FELIWAY Help! voorziet je kat 7 dagen van geruststellende boodschappen om hem te ondersteunen bij veranderingen, zoals het verplaatsen van meubels. Als je voor langere tijd hulp nodig hebt, helpt FELIWAY Optimum je kat een geruststellende omgeving te creëren, in de ruimte waar hij de meeste tijd spendeert.

FELIWAY Help! - 7 dagen geruststelling voor katten

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!