Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Tekenen van angst bij katten om op te letten

Katten zijn gevoelige wezens! Ze houden van routine en kunnen niet goed omgaan met veranderingen in hun omgeving, of deze nu groot zijn of klein. Het is niet altijd gemakkelijk om vast te stellen of jouw kat angstig of gestrest is, maar het is belangrijk om snel te handelen en de oorzaak te achterhalen om fysieke of emotionele symptomen van angst te beperken. 

HOE KAN JE TEKENEN VAN STRESS HERKENNEN BIJ JOUW KAT?

Als je zelfs maar kleine veranderingen in het gedrag van jouw harige vriend opmerkt, of als hij vreemd gedrag vertoont, probeer dan de reden te achterhalen. Hoe eerder je de oorzaak van het probleem ontdekt, des te eerder jouw kat zich opnieuw gelukkig zal voelen!

Lichamelijke tekenen van stress bij katten zijn onder meer:

 • Trillen of beven
 • Snel ademhalen
 • Regelmatig de neus likken
 • Overmatige vocalisatie zoals grommen, sissen of janken
 • Verwijde pupillen
 • Vaak gehurkt, ineengedoken zitten
 • Oren plat tegen de kop
 • Snel ademhalen
 • Loomheid en meer slapen dan normaal
 • Non-food producten eten - zoals plastic of wol
 • Overmatige vachtverzorging, kale plekken of zweren op de vacht
 • Diarree en braken
 • Aanzienlijke verandering in gewicht
  Lichamelijke tekenen van angst bij katten

Gedragsveranderingen die kunnen wijzen op angst of stress zijn onder meer:

Als je je zorgen maakt over jouw kat, neem dan zeker contact op met jouw dierenarts om een medische oorzaak van de gedragsverandering uit te sluiten. Als je er dan zeker van bent dat jouw huisdier geen fysieke conditie heeft, kan je dieper ingaan op de oorzaak van de angstgevoelens.

REDENEN WAAROM JOUW KAT ZICH ANGSTIG KAN VOELEN

Uitzoeken waarom jouw kat angstig is, kan een beetje lastig zijn! Stel jezelf daarom de volgende vragen om de reden van het veranderende gedrag te achterhalen:

 1. Heb je nagedacht over de bronnen van jouw kat? Met bronnen bedoelen we voer- en drinkbakjes, kattenbakken, krabpalen, slaapplaatsen, etc. Katten houden niet van hun voer- en drinkbakjes in de buurt van hun kattenbak! Het zijn schone dieren en houden er niet van om een kattenbak te gebruiken die niet ‘fris’ is. Bovendien delen ze niet graag een kattenbak met een andere kat in huis. Wat betreft deze bronnen is er een goede regel: 1 per kat, plus 1 extra. Met meerdere katten in huis kunnen conflicten zo worden voorkomen. Bovendien houden katten van privacy en hebben ze dus graag een eigen individuele ruimte/slaapplaats om te ontsnappen van de drukte, weg van andere huisdieren, visite en baasjes.
 2. Ben je onlangs verhuisd of heb je renovaties in jouw huis laten uitvoeren? Katten houden van een vertrouwde omgeving. Dit vertrouwde en veilige gevoel creëren ze door het huis te markeren met kopjesferomonen. Elke grote verandering kan hen van streek brengen en angstig maken, omdat de kopjesferomonen zijn verdwenen of de routine is veranderd. Of het nu gaat om een grote verhuizing, waarbij in het nieuwe huis geen kopjesferomonen aanwezig zijn of een verbouwing waarbij het huis anders is ingedeeld en de kat zijn kattenbak dus op een andere plek staat. Katten hebben tijd nodig om aan deze veranderingen te wennen en kunnen daardoor stressgerelateerd gedrag vertonen.
 3. Heb je een nieuw huisdier in huis genomen? Het kan even duren voordat jouw kat accepteert dat hij niet de enige is die thuis aandacht krijgt. Bovendien moet hij zijn territorium ineens delen met een 'indringer'. Het kan zijn dat je jouw nieuwe huisdier en al inwonende kat moet helpen om een beetje beter met elkaar om te gaan.
 4. Is er een nieuwe baby in huis? Nieuwe geuren en geluiden in een huis dat tot nu toe kalm en vredig was, kunnen jouw kat zenuwachtig maken.
 5. Is er een andere kat in de buurt? Als jouw kat een buitenkat is, kan een nieuwe kat op zijn territorium zorgen voor extra angst. Dit hoeft niet perse een inwonende kat te zijn. Ook buurtkatten die langs het raam of in de tuin lopen kunnen jouw kat stress bezorgen.

Tekenen van angst bij katten om op te letten

HOE KAN JE JOUW KAT HELPEN OM ONTSPANNEN TE BLIJVEN?

Katten pikken stress op, dus als je je ongerust en gespannen voelt, probeer dan te ontspannen. Het kan zijn dat jouw kat dit voorbeeld volgt. Maar als je al ontspannen bent, zorg er dan voor dat jouw kat een veilige omgeving heeft waar hij naartoe kan ontsnappen. Zorg er ook voor dat dagelijkse benodigdheden (zoals eten, kattenbakken, krabpalen, slaapplaatsen enz.) altijd en gemakkelijk toegankelijk zijn. Probeer eens wat rustgevende muziek op te zetten en reserveer regelmatig tijd om samen te spelen. Onthoud dat katten van routine houden!

Het is altijd belangrijk om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten, dus als aanpassingen aan de normale routine met jouw kat geen effect lijken te hebben, laat hem dan nakijken door jouw dierenarts.

Probeer FELIWAY om de angst bij jouw kat(ten) te verminderen. Een FELIWAY Optimum verdamper is een uitstekende manier om katten gerust te stellen. De verdamper bevat een feromonen complex dat katten beter dan ooit kalmeert! Het geeft jouw kat op natuurlijke wijze een veilig en vertrouwd gevoel. Laat de verdamper in het stopcontact zitten om ervoor te zorgen dat jouw kat te allen tijde veilige en geruststellende boodschappen ontvangt, zodat hij klaar is voor alles wat het leven hem te bieden heeft!

Waar is FELIWAY Optimum te koop?

Hoe gelukkig is jouw kat? Doe de test!

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!