Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Waarom krabben katten? En hoe kan ik dit stoppen?

Wie ooit ook maar iets met katten te maken heeft gehad weet dat ze graag krabben. Waarom katten dat doen, maar vooral hoe belangrijk het is om correct met krabproblemen om te gaan, lees je hier.

Krabben is natuurlijk gedrag voor katachtigen. Sterker nog, het is nodig om te overleven. Wanneer een grote katachtige, een prachtige tijger, zijn favoriete boom openrijt met zijn nagels stelt niemand veel vragen. Echter, wanneer Sam, onze pluizige binnenkat de bank of deurpost uitkiest voor zijn ochtendgymnastiek, tja dan is dat iets minder leuk.

Nu zou je kunnen stellen dat het plaatsen van een krabpaal in je woning de meest logische oplossing is. Maar helaas: in plaats dat Sam de paal gebruikt, blijft hij toch lekker eigenwijs aan de bank krabben.

Waarom krabben katten? 1. Nodig om te overleven

 

 

Waarom krabben katten juist daar waar wij het niet willen?

Katten krabben. Niet omdat het kan, maar omdat het moet! Het kan en mag niet afgeleerd worden. Katten krabben buitenshuis en binnenshuis. Ze laten hierbij een signaal achter voor zichzelf en andere katten, zodat hun leefgebied herkenbaar wordt. Zoals de wegwijzers aan de kant van de autosnelweg. Men noemt dit ook wel territoriale communicatie. Zonder deze wegwijzers raakt een kat letterlijk zijn weg kwijt.

Een kat krabt dus om zich te oriënteren. Hij bakent zijn looproute af door zijn nagels in voorwerpen te zetten. Hiermee doet hij twee dingen: Hij laat een visuele krabmarkering na (hij gaat het voorwerp letterlijk zichtbaar stuk maken) en hij laat een feromoon achter (het zogenaamde pootjesferomoon). Dit zijn een soort geurstofjes die katten zelf aanmaken in hun voetzooltjes en die achtergelaten worden tijdens het krabben. Ze worden op dezelfde manier herkent door alle katten. Te gelijk met het plaatsen van deze krabmarkeringen zal een kat zijn oude nagelhoesjes verwijderen zodat de nieuwe, scherpe nagel tevoorschijn komt.

Andere redenen voor krabben, zijn het verwerken van spanning en het kwijtraken van (speelse) energie. Spanningen kunnen optreden door conflictsituaties met soortgenoten, maar ook als een kat gefrustreerd raakt bijvoorbeeld omdat de deur naar buiten dicht is. In dit soort gevallen is het krabben een manier om stress te verminderen. Ook erg speelse en frivole katten gebruiken het krabben om even hun overload aan energie kwijt te raken, om speelgedrag uit te lokken of aandacht te trekken. Krabgymnastiek dus!

Waarom krabben katten? 2. Horizontale en verticale oppervlakkenAfhankelijk van zijn voorkeur kiest een kat horizontale (linker foto) of verticale krabplaatsen (rechter foto) uit. Wanneer het een verticale krabplaats betreft zal de kat zich volledig gaan uitstrekken en ritmisch om de beurt met elke voorpoot krabben. Sommige katten kiezen een horizontaal krabgebied uit of krabben door zich over de vloer met de nagels vooruit te trekken. Bij voorkeur kiezen katten hiervoor een stevige ondergrond die hun gewicht kan dragen en een structuur die de kracht van de krabbeweging niet zal tegengaan.

Waar krabben katten graag?

Het is dus de kat die bepaalt waar het voor hem belangrijk is om een krabmarkering achter te laten. Ze kiezen hiervoor centrale, goed zichtbare plekken. Katten krabben dus niet om jou dwars te zitten. Katten krabben omdat het moet!

Het plekje waar ze naartoe kunnen rennen om energie kwijt te raken en aandacht te trekken. In het bijzijn van hun eigenaar en andere soortgenoten gaan katten vaak met meer kracht krabben om hun zelfverzekerheid te tonen. Plaatsen dicht bij hun slaapplekken zijn ook favoriet, omdat een kat zich eens lekker en uitgebreid moet rekken bij het wakker worden.

Als katten op abnormaal veel plekken in huis gaan krabben en vooral aan deur- en raamopeningen, dan is dat waarschijnlijk een signaal van onzekerheid, veroorzaakt door stress, angst en spanning. Sam heeft dus wel degelijk redenen om te krabben: jou dwarszitten hoort daar niet bij!

Voorkomen is beter dan genezen!

Leer je kitten of nieuw geadopteerde kat vanaf dag 1 omgaan met de krabpaal. Doe jaagspelletjes rondom de krabpaal en beloon hem met snoepjes als hij het speeltje aan de krabpaal aanvalt. Weet dat spelen voor katten een belangrijke vervanging is voor jagen en aandacht trekken. Spelen met je kat is aandacht geven en dit mag beloond worden als het rond de krabpaal gebeurt.

Vaak ontstaat het krabben op ongewenste plaatsen bij gebrek aan een goed alternatief. Het hebben van een krabpaal of -plank is een absolute must in het huis van elke katteneigenaar. Ook als de kat buiten mag! Voor katten die veel buitenshuis vertoeven, is het toch belangrijk dat zij in huis ook hun krabmarkeringen kunnen plaatsen om zich te oriënteren. Dit is vooral van belang als er meerdere katten in en om het huis wonen. De keuze en de locatie van krabpalen is van cruciaal belang.

Waarom krabben katten? 3. Geef jouw kat als alternatief een stevige krabpaalKies voor een grote krabpaal met stevige basis (min 90 cm met een basis van 40/40cm voor een volwassen kat). De kat moet zich er volledig aan kunnen uitrekken en de paal moet voldoende tegengewicht geven om de kracht van het krabben te kunnen weerstaan.

Als je voor een krabplank kiest, zorg dan dat deze hoog genoeg hangt indien hij voor verticaal krabben gebruikt gaat worden. Dient de krabplank of –mat voor horizontaal krabben, zorg dan dat deze stevig bevestigd is aan de ondergrond en niet losgetrokken kan worden. Plaats de krabpaal op een centrale, goed zichtbare plek waar de kat makkelijk bij kan. Dus niet ergens in een hoekje of achter de bank, omdat je de krabpaal zo lelijk vindt.

Een ander goed idee is om de paal dichtbij zijn slaapplekje te plaatsen, zodat je kat zich lekker kan rekken zodra hij wakker wordt. Of hang krabplanken in de buurt van de in- en uitgangen die je kat gebruikt om zijn territorium te markeren. Bij meerdere katten zorg je minimum voor 1 krabpaal per kat in huis (liefst nog plus 1 extra). Meerdere krabplekjes is altijd beter en de kans dat het mis zal gaan wordt hierdoor aanzienlijk kleiner.

Maar wat als het dan toch misgaat?

Zodra jouw kattenschat aan de zetel, deur of muur is begonnen met krabben, heeft hij de trend gezet. Hij heeft er zijn zichtbare schade al achtergelaten en bovendien de plek vol gesmeurd met zijn pootjesferomoon. Hiermee kan hij zijn krabplekjes makkelijk terugvinden en wordt hij bovendien gestimuleerd om daar opnieuw te gaan krabben. 

Welke stappen kun je naast bovenstaande tips nog nemen:

1. Maak de bestaande krabplaatsen schoon met warm water en zeep. Laat dit drogen. Gebruik vervolgens FELIWAY CLASSIC spray op de plekken waarvan je wilt dat je kat er niet meer komt (dus nooit op hun krabpaal sprayen!). Let op: gebruik geen schoonmaakmiddelen met sterke geuren zoals ammoniak. Katten vinden de geur heel vervelend en zullen de plek weer eigen maken door hier wederom te krabben of zelfs te sproeien.

2. Plug een FELIWAY Optimum Verdamper in het stopcontact in de ruimte waar de kat de meeste tijd doorbrengt. FELIWAY Optimum is een nieuw en uniek product dat recent is toegevoegd aan onze FELIWAY-familie. De verdamper bevat het beste van kattenferomonen om alle tekenen van stress aan te pakken en katten beter dan ooit te kalmeren! Het helpt katten zich veilig en vertrouwd te voelen in huis en stelt katten in hun eigen taal gerust. Daarnaast zorgt de verdamper ook nog voor extra omgevingscomfort, zodat je kat gerustgesteld wordt en onder andere stressgerelateerd gekrab afneemt.

Alle stappen nog eens rustig nalopen? Bekijk dan onze video 'Hoe zorg je dat jouw kat stopt met krabben aan de meubels?'

Waarom krabben katten? 4. Ondersteun jouw kat met FELIWAY

  • 70% van de katten hebben een verbetering in het ongewenst krabben vertoond na het gebruikt van FELIWAY Optimum!*
  • Uitstekende beoordeling van katteneigenaren: 9,1/10
  • Wij staan volledig achter de werking van onze producten en maken dan ook gebruik van een tevredenheidsgarantie

Met behulp van bovenstaande tips moet je binnen de kortste keren een gelukkige kat vol zelfvertrouwen hebben die weet dat aan meubels krabben niet toegestaan is! Heel veel succes!

Waar is FELIWAY Optimum te koop?* Field Efficacy study: Ceva Sante Animale Internal report ST-CLT/D921/1909 (2020). - Field Substitution study: Ceva Sante Animale Internal report CLT-D921-1804 (2018)

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!