Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Waarom plast mijn kat ineens naast de kattenbak en wat kan ik doen?

Plast jouw kat ineens naast de kattenbak in plaats van er netjes in? Dat doet hij niet zonder reden. Katten doen namelijk alles met een reden. En zeker voor het in huis plassen kunnen heel veel redenen zijn. Frustrerend? Ja.. zowel voor jou als voor de kat.

Wat kun je doen? Probeer de reden voor het veranderende gedrag van je kat te achterhalen en help hem om weer zijn kattenbak te gebruiken. Ga onderstaande tips op je gemak eens na. Ze zullen je hopelijk al een flink eind op weg helpen om de oorzaak te achterhalen.

5 tips om te voorkomen dat je kat in huis plast

1. Sluit medische problemen uit

Raadpleeg de dierenarts om ervoor te zorgen dat er geen onderliggende gezondheidsproblemen zijn die deze gedragsverandering veroorzaken. Een urineweginfectie zou bijvoorbeeld het ongemak kunnen veroorzaken, maar bij oudere katten kunnen gewrichtsproblemen er ook voor zorgen dat het op de kattenbak gaan een uitdaging is. Het beste is dus om met de kat naar de dierenarts te gaan voor een gezondheidscheck.

2. Zijn er recent dingen veranderd in huis?

Mijn kat plast ineens naast de kattenbak. Waarom en wat kan ik doen?

Als de kat volledige gezond is verklaard door de dierenarts gaat het onderzoek naar de achterliggende oorzaak verder. Het is algemeen bekend dat katten niet houden van veranderingen. Zelfs de meest kleine veranderingen kunnen bij jouw kat angst of stress veroorzaken en hem onzeker maken over zijn vertrouwde territorium. Want jouw kat is nogal een controlefreak! Dus ga eens na of er recent iets is veranderd in huis? Waar kun je aan denken:

  • Ander merk kattenbakvulling
  • De kattenbak is verplaatst
  • Een verandering in routine (komt veel voor tijdens de (school)vakanties)
  • Nieuwe samenstelling van het gezin (huisdier/baby/partner)
  • Nieuw meubilair (verbouwing)

Zelfs kleine veranderingen in de routine van je kat - zoals de tijd dat hij eten krijgt - kan iets zijn dat hij oppikt en als vervelend ervaart. Als je wijzigingen in zijn routine moet aanbrengen, probeer deze dan langzaam door te voeren.

3. Heb je voldoende kattenbakken in huis?

Wist je dat je voor elke kat een aparte kattenbak in huis hoort te hebben, plus nog één extra? Dus heb je één kat, dan zou je twee kattenbakken in huis moeten hebben. Twee katten, 3 kattenbakken. Etc.

Plaats de kattenbakken op verschillende plekken in huis. Kies plekken waar hij rustig in alle privacy zijn behoefte kan doen, een plek waar hij te allen tijde toegang heeft tot de kattenbak. Zorg ervoor dat er geen spullen rond de kattenbak staan die de kat als afleidend kan ervaren, denk aan schoenen, dozen, maar ook zijn voer- en waterbak heeft hij liever niet naast de kattenbak te staan.

Houd kattenbakken schoon door ze elke dag te scheppen en verschoon regelmatig alle kattenbakvulling.

Mijn kat plast ineens naast de kattenbak. Waarom en wat kan ik doen?

4. Competitie tussen katten

Wanneer je meerdere katten in huis hebt, is competitie om de kattenbak een veel voorkomende oorzaak van het naast de bak plassen. De geur van andere katten, geen overzicht hebben wanneer de kat op de kattenbak zit of katten die de kattenbak blokkeren voor de andere katten in huis kunnen de kat afschrikken, waardoor hij liever niet meer op de bak zijn behoefte doet. Wanneer je de eerder genoemde ‘regel’ doorvoert over het aantal kattenbakken (= aantal katten + 1 extra) vermindert dit de competitie om de kattenbak in huis.

5. Gebruik FELIWAY Optimum om het ongewenst plassen in huis te verminderen

Gebruik FELIWAY Optimum om het ongewenst plassen in huis te verminderenWanneer een medische oorzaak is uitgesloten, kan het plassen naast de kattenbak het gevolg zijn van stress. Dit is het moment dat FELIWAY ondersteuning kan bieden.

NIEUW! FELIWAY Optimum is het nieuwste product in de FELIWAY-familie. Het stelt katten in hun eigen taal gerust en kalmeert katten nu beter dan ooit! FELIWAY Optimum is in veel situaties in te zetten en is dus ook te gebruiken bij ongewenst plassen en sproeien in huis.

FELIWAY Optimum helpt katten zich veilig en vertrouwd te voelen in huis, biedt geruststelling en zorgt voor harmonie tussen meerdere katten in huis.

  • Reinig eerst alle urinemarkeringen en de gebieden waar de kat heeft geplast.
  • Vermijd bleekmiddel of andere reinigingsmiddelen op basis van ammoniak. Katten vinden de heftige geur niet fijn en zullen wederom worden aangetrokken naar dezelfde plek om de geur te maskeren met hun eigen luchtje.
  • Zodra het gebied volledig schoon en droog is, spray je 8 spuitjes FELIWAY CLASSIC op het gebied totdat de kat stopt met het markeren van de plek.
  • Vergeet niet om FELIWAY nooit op je kat te spuiten!
  • Wacht 15 minuten voordat je je kat in contact laat komen met de FELIWAY CLASSIC Spray. De spray bevat alcohol dat eerst nog moet verdampen.

Als je kat op verschillende plaatsen in huis plast, overweeg dan om een ​​FELIWAY Optimum verdamper te gebruiken. Sluit de verdamper aan in de kamer waar je kat het grootste deel van zijn tijd doorbrengt. Het Feromonen Complex in de verdamper zal hem geruststellen en ondersteuning bieden.

Alle benodigde stappen om het plassen of sproeien in huis te stoppen nog eens rustig bekijken? Bekijk dan onze video.

Waar is FELIWAY Optimum te koop?

Blijf Positief!

Plassen naast de kattenbak kan frustrerend zijn, maar vergeet niet om je kat met vriendelijkheid te behandelen. Je mag je kat nooit straffen voor ongewenst plasgedrag. Dit veroorzaakt alleen maar meer stress en zal het plassen in huis alleen maar kunnen verergeren. Daarnaast kan het de vriendschap met je kat beschadigen en dat willen we natuurlijk niet! Ondersteun je kat in deze voor hem stressvolle periode en help hem zich comfortabel te voelen in huis. Het plassen in huis zal zo snel verminderen.

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!