Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Waarom plast mijn kat op bed? En wat kan ik eraan doen?

[Geschreven vanuit het oogpunt van de kat]
Ik weet dat ik het niet zou moeten doen, maar soms kan ik het niet helpen! Wij katten zijn van nature schone dieren. Daarom wassen we onszelf regelmatig. Maar er zijn de laatste tijd veel veranderingen geweest in huis waardoor ik mij erg onrustig en angstig voelde. Ik, Poes, legt het je graag uit:

Ik hou niet van verandering!

Wij katten houden niet van verandering; mijn personeel heeft de meubels onlangs veranderd en al mijn favoriete plekken zijn verplaatst. Gelukkig is hun bed op dezelfde plaats blijven staan!

Ik hou ervan om 's ochtends op te staan ​​en te weten wat er gaat gebeuren. Wij katten houden namelijk van routine en regelmaat. Ik ben best actief in de ochtend (en ook in de vroege avond!); mijn voorouders in het wild jaagden vroeger vroeg in de ochtend, dus ik neem aan dat ze het hebben doorgegeven aan ons huiskatten. Dus wanneer meubels worden verplaatst of mijn mensen hun routines veranderen, voel ik me onzeker - en een manier om mezelf veilig te laten voelen, is door mijn territorium af te bakenen!

Het helpt me om mij veiliger te voelen als ik mijn personeel kan ruiken, dus ik plas soms op hun bed omdat ik hun geur daar goed ruik. Het dekbed is ook heerlijk zacht en absorbeert mijn urine vrij snel, dus ik hoef mijn plasje niet te bedekken.

Ik hou er ook niet van als mijn personeel op vakantie gaat. Ook dan verandert de routine weer. De vorige keer dat ze op vakantie gingen, vergaten ze hun slaapkamerdeur dicht te doen en plaste ik op het bed. Eenmaal thuis waren ze niet blij met mij, maar ik begrijp niet waarom! Ze schreeuwden naar me, waardoor ik van angst weer een plasje in huis had gedaan..

Tijdens deze vakantie stopten ze een FELIWAY Optimum verdamper in het stopcontact in de kamer waar ik het grootste deel van mijn tijd doorbreng, waardoor ik me elke dag veel relaxter voelde.

Er is een nieuwe kat in huis!

Daarnaast is er net nog een kitten gearriveerd; ze is jonger dan ik en ze krijgt veel aandacht. Dat komt omdat ze heel schattig is, maar ik wil echt niet dat mijn personeel mij vergeet!

Dus ik moet ervoor zorgen dat ik mijn territorium markeer, zodat het nieuwe kitten mijn favoriete plekjes kent. Als ze mijn geur ruikt, weet ze dat dit een gebied is dat ik momenteel gebruik. Zij mag dit gebied pas in als de geur is vervaagd. Ze moet nog leren waar ik graag ben.

Ik heb graag mijn eigen middelen!

Waarom plast mijn kat op bed en niet in de kattenbak?Gelukkig weten mijn baasjes dat wij katten niet graag delen! Ze hebben ervoor gezorgd dat we allebei onze eigen slaapplaatsen, voerbakken, speelgoed en kattenbakken hebben. Ze hebben ook onthouden dat we graag privacy hebben als we naar het toilet gaan, dus hebben ze haar kattenbak uit de buurt van de mijne gezet. Mijn kattenbak staat achter de stoel. Daarachter is het lekker rustig. Op een dag verplaatsten ze mijn kattenbak naar boven naast de wasmachine; nou, dat was een vergissing! Ik vond dat helemaal niet leuk. Ik was erg bang als de wasmachine stond te draaien, dus plaste ik maar weer op het bed waar ik me meer op mijn gemak voelde. Mijn mensen begrepen het signaal dat ik hiermee aan hen probeerde af te geven en ze hebben mijn kattenbak weer achter de stoel geschoven, op mijn oude vertrouwde rustige plekje.

Het nieuwe kitten, ze hebben haar de naam Lola gegeven, heeft een andere kattenbak nodig dan wij volwassen katten. Als katten nog klein zijn, hebben ze soms moeite met in de kattenbak te klimmen. Bij sommige kattenbakken is de rand te hoog. Zorg dus voor een kattenbak met een laag opstapje, zodat ze niet naast de kattenbak moet plassen omdat ze de kattenbak niet in kan. 

En als ze groter wordt, heeft ze een kattenbak nodig waarin ze kan draaien om een ​​schone plek te vinden. In een te kleine kattenbak kunnen we niet goed bewegen en ook dat kan voor ons een reden zijn om buiten de kattenbak te plassen.

Mensen moeten zich er ook van bewust zijn dat wij katten zeer hygiënische dieren zijn. We besteden veel tijd aan het wassen en poetsen van onszelf en dat betekent ook dat we onze kattenbakken graag schoon houden. Een bak vol met poep en plas vinden we niet fijn. Daarom zijn we zo blij met ons personeel die de kattenbak regelmatig schoonmaken. Mijn drolletjes worden er elke dag uitgeschept en als het kattengrit te nat wordt, dan wordt de hele bak verschoond. Doe je dit niet, dan zal je merken dat we buiten de kattenbak plassen, en misschien weer op bed! 

Ik moet misschien naar de dierenarts

Plast jouw kat op bed? Laat een medische oorzaak uitsluitenAls wij katten buiten onze kattenbakken blijven plassen, kunnen daar, naast stress, veranderingen of een vieze kattenbak, ook andere redenen voor zijn. We kunnen soms last hebben van blaasproblemen of andere ontstekingsziekten. Als we veel water drinken kan dit een teken zijn dat we een probleem hebben met onze nieren of lever, of zelfs diabetes hebben. Dit kan betekenen dat we niet op tijd bij de kattenbak zijn als we nodig moeten, met een ongelukje als gevolg.

Dus als je niet zeker weet waarom we overmatig en op de verkeerde plaatsen plassen, breng ons dan naar de dierenarts en laat ons nakijken. Hoewel we niet kunnen praten, zou je de signalen moeten kunnen lezen dat we ons niet zo goed voelen of gestrest zijn.

Wat kun je doen om te helpen?

Als we plassen op je bed of op andere plaatsen, zijn hier enkele tips:

  • Reinig de gebieden waar we hebben geplast met water en zeep om de geur te verwijderen. Hoewel we van onze eigen geur houden, begrijp ik dat mensen er niet zo dol op zijn. Jullie ruiken liever de geur van schoonmaakmiddelen, maar die geur vinden wij dan juist weer niet fijn. Zorg dus dat je de juiste middelen aanschaft om urinegeur te verwijderen. Ik geef je tips in onze andere blog: Zo reinig je kattenurine in 6 stappen.
  • Als het gebied droog is, spuit je het in met FELIWAY Classic spray. Dit zorgt ervoor dat we daar niet meer zullen plassen.
  • Zorg ervoor dat we onze eigen middelen hebben - met name onze eigen kattenbakken die op een rustige, toegankelijke plaats staan, weg van voerbakjes en slaapplaatsen.
  • Zorg dat de kattenbak te allen tijde toegankelijk is en dat deze regelmatig wordt verschoond.
  • Straf ons niet! Het is onze manier om je ervan bewust te maken dat we ons angstig of niet in orde voelen. Breng gewoon de veranderingen aan die ik heb voorgesteld en we kunnen het goed met elkaar vinden!
  • Ik heb gehoord dat FELIWAY een nieuw product heeft genaamd FELIWAY Optimum. Het is een nieuwe feromonen-ontdekking die ons katten kalmeert. De feromonen stellen ons gerust. Ik hou van feromonen!
    FELIWAY Optimum kalmeert katten beter dan ooit!
  • Bekijk ook eens de tips op onze probleempagina's: Hoe zorg je dat jouw kat stopt met plassen of sproeien in huis?
  • En deze blog vind je vast ook heel erg interessant om te lezen! 5 redenen waarom jouw kat plast of sproeit in huis!

Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust hieronder of stuur ons een berichtje via het contactformulier of onze social kanalen 🐾

Waar is FELIWAY Optimum te koop?

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!