Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Wat probeert je kat jou te vertellen?

Hé baas, we moeten praten! Wat betekent het eigenlijk als je kat zo veel miauwt?

Wist je dat... miauwen een taal is die katten exclusief hebben ontwikkeld om met mensen te praten! Wat een geluksvogels zijn wij! Volwassen katten miauwen namelijk niet naar elkaar.

Een miauw betekent dat je kat probeert jouw aandacht te krijgen, maar het is misschien niet altijd helemaal duidelijk waarom. Een miauw kan veel betekenissen hebben en wij helpen je graag erachter te komen wat je kattenvriend(in) probeert te zeggen. Noem ons maar de kattentolk.

Ik voel mij niet goed! 

Wat probeert je kat jou te vertellen? MIAUW ik heb pijn
Een van de meest voorkomende redenen voor constant miauwen is dat je kat wil laten weten dat hij pijn heeft. Vooral wanneer je kat heel plotseling veel meer dan gewoonlijk begint te vocaliseren. Als dit het geval is, let dan op! Katten zijn geheimzinnige wezens die hun pijn vaak goed weten te verbergen. Plotseling overmatig miauwen kan betekenen dat je kat om hulp vraagt. Hij probeert je te vertellen dat hij pijn heeft of verward is, denk aan hersenveroudering, oogproblemen of problemen met diabetes en schildklier. Het is lastig te geloven, maar je kat probeert te zeggen: 'Breng mij naar de dierenarts!'.

Ik heb honger!

Wat probeert je kat jou te vertellen? - MIAUW ik heb honger
Nog een klassieker. Katten zijn dol op eten en willen dan ook niets liever dan gevoed worden door hun personeel. Wanneer jij 's ochtends beneden komt, vliegen de miauwtjes je om de oren. Met de kat die alsmaar voor je voeten loopt probeer jij je een weg te banen naar de voerbak. En een harde MIAUW wanneer je kat vind dat het iets te lang duurt.. Herkenbaar?

Oh en dit kan natuurlijk op elk moment van de dag (of nacht..) gebeuren. Nee hoor, jouw kittycat is niet kieskeurig. Die MIAUW om 6 uur 's ochtends is een niet zo subtiele manier om te zeggen 'Ik heb honger, vul mijn voerbak alstublieft!'.

Tip:
Een oplossing voor het miauwen om eten zou kunnen zijn om het voedingsschema van de kat te veranderen. Geef de kat vaker op een dag kleine hoeveelheden voer. Dit komt meer overeen met het natuurlijke gedrag van de kat. Een kat in het wild eet 8-10 kleine maaltijden per dag. 2 keer per dag eten is iets wat wij de kat hebben aangeleerd, simpelweg omdat dit voor ons gemakkelijker is.

Als je niet altijd thuis bent kunnen automatische voersystemen en voerpuzzels die voedsel gedurende een langere periode afgeven uitermate behulpzaam zijn! Daarnaast zijn voerpuzzels ook gelijk goede hersengymnastiek voor (oudere) katten.

Ik verveel me!

Wat probeert je kat jou te vertellen? - MIAUW ik verveel mij
Als je je verveelt, wil je gewoon dat je beste vriendje (ja jij!) je wat liefde schenkt. En dat is waarom je kat misschien naar je miauwt! Op de late avond miauwen suggereert dit in het bijzonder, omdat van katten bekend is dat ze zich 's avonds bijzonder speels voelen.

Het is dus de kunst om je kat af te leiden van miauwen door ze bezig te houden, met hun favoriete speelgoed, voerpuzzels, speurtochten, krabpalen - of gewoon door met ze te spelen! Trakteer ze eens op een kartonnen doos of een papieren zak. Dit kan resulteren in urenlang speelvermaak! Verveling, wat is dat?

Ik voel mij niet op mijn gemak!

Wat probeert je kat jou te vertellen? - MIAUW ik voel mij niet op mijn gemak
Katten zijn gewoontedieren. Dus als er iets in hun huis verandert, of het nu gaat om nieuwe mensen (baby, partner), nieuwe dieren of andere belangrijke veranderingen in de omgeving (verbouwing, nieuwe meubels, verplaatsen van meubels), kan je kat zich daar erg ongelukkig bij voelen.

Wanneer er een verandering heeft plaatsgevonden, is het miauwen een oprechte roep om je te vragen hen gerust te stellen en hen weer comfortabel te laten voelen in huis. Dit kan je doen door grote veranderingen geleidelijk aan door te voeren en je kat veel aandacht en afleiding te geven.

Tip:
Een andere handige tool is de FELIWAY Optimum verdamper. Deze kun je inpluggen in het stopcontact in het territorium van de kat, ook wel bekend als jouw huis (eigenlijk is het die van hem). De verdamper zal geruststellende boodschappen verspreiden die zeggen 'alles komt goed, het is hier veilig'. Die nieuwe partner, andere kat en die nieuwe bank die anders ruikt, blijken dan toch minder spannend te zijn dan in eerste instantie werd gedacht. Met jouw liefde, aandacht en de geruststellende boodschappen in FELIWAY voelt jouw lieve kattenvriend zich weer op zijn gemak.

FELIWAY Optimum Verdamper

Ik voel mij sexy!

Wat probeert je kat jou te vertellen? - MIAUW ik voel mij sexy
Veel diersoorten kennen jaarlijks een aantal periodes die bekend staan als de paartijd. In deze paartijd is de poes seksueel actief en vruchtbaar. Dat wil ze maar al te graag laten horen aan de mannelijke buurtkatten. Wanneer je poes krols is zal ze namelijk veelvuldig en luid miauwen. Misschien hoor je wel geluidjes die je haar nog niet eerder hebt horen maken. En de buurtkatten, die reageren maar al te graag op de krolse poezen in de straat. Katers zijn immers ook bronstig in de paartijd. Je kunt 2 dingen doen: Bescherm je oren en voorkom tijdig het krijgen van kittens door je poes/kater te laten steriliseren of castreren.

Hallooooooooo!

Wat probeert je kat jou te vertellen? - MIAUW hallooooEn soms betekent een miauw niets anders dan je kattenvriend(in) die 'hallo daar, maatje!' wil zeggen.

En onthoud: Zoals met al je vrienden, is de sleutel tot een diepe en lonende relatie met jouw kat.. luisteren!

Dus nu je de taal van je kat spreekt, hoef je alleen nog maar te luisteren! Weet je niet zeker wat je kat probeert te vertellen, dan is het altijd het beste om je dierenarts te raadplegen.

Waar is FELIWAY Optimum te koop?

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!