Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Hoelang mag ik mijn kat alleen thuis laten?

🐈 Ook al zijn we het liefst 24 uur per dag bij onze huiskatten, het kan niet altijd voorkomen worden dat je jouw kat soms alleen moet laten. Zodoende wordt men snel geconfronteerd met de vraag: hoelang kan ik mijn kat eigenlijk alleen laten?

Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat mijn kat zich prettig voelt alleen thuis? Viervoeters zijn tenslotte zeer sociale dieren. In dit blogartikel kom je dat en nog veel meer te weten, zodat je jouw kat met een gerust hart even alleen thuis kunt laten.

De kat alleen laten kan verlatingsangst veroorzaken

Het gerucht blijft rondgaan dat katten eenzame eenlingen zijn die mensen vooral nodig hebben voor korte aaitjes en hun eten. Maar nu laten zelfs onderzoeken (ResearchGate, 20201) zien dat katten eenzaamheid en de daaruit voortvloeiende gedragsproblemen kunnen ontwikkelen. Deze omvatten bijvoorbeeld onzindelijkheid of destructiviteit (vernieling).

Hoe lang kan ik een kat alleen laten?

Een antwoord dat makkelijk lijkt, maar in dit geval ook echt klopt, is: "Dat hangt ervan af." De factoren die een rol spelen bij het antwoord zijn namelijk nogal divers: naast het karakter is het ook van belang hoe oud de kat is, of het puur een binnenkat is, een soortgenoot in huis heeft en natuurlijk de algemene gezondheid.

Hoe aanhankelijker de viervoeter is, hoe minder je van hem mag verwachten dat hij tijd alleen doorbrengt. In principe geldt echter het volgende: katten mogen onder bepaalde voorwaarden maximaal 48 uur zonder toezicht worden gelaten. We zeggen ‘onder bepaalde voorwaarden’, omdat het belangrijk is dat je kat te allen tijde toegang heeft tot zijn bronnen. Denk aan voer- en drinkbak, kattenbak, krabpaal, slaapplaats, verstopplekjes en speeltjes.

Hoe jonger, aanhankelijker of minder gezond de kat is, hoe korter de periode van nature wordt. Laat een kat de eerste weken indien mogelijk niet alleen, totdat hij gewend is aan zijn nieuwe thuis!

Hoelang mag ik mijn kat alleen thuis laten?

De voorlopige overwegingen

Net als bij honden, moet je ook met je kat oefenen om hem alleen te kunnen laten. Aangezien elke kat anders reageert en het natuurlijk eerst moet wennen, kun je hier het best al op jonge leeftijd mee beginnen. Neem hier goed de tijd voor. Begin met een paar minuten en verhoog de tijd als alles goed gaat. 🐱

Een camera voor huisdieren of dieren in het wild is handig omdat je kunt zien wat jow trouwe viervoeter doet als je er niet bent.

Om ervoor te zorgen dat je kat zich niet eenzaam voelt, moet je van tevoren aan de volgende dingen denken:

Het huis katvriendelijk maken

  1. Hoe kan ik het huis zo katvriendelijk mogelijk inrichten, zodat mijn viervoeter het ook prima naar zijn zin heeft als ik er niet ben? Dit omvat veel klim-, observatie- en schuilplaatsen, evenals krabmogelijkheden en speelgoed. 
  2. Voorzien in de behoefte van jouw kat. Klik hier voor de benodigdheden voor een gelukkige kat.
  3. Mag jouw kat naar buiten als je niet thuis bent? Een kattenluik kan dan nodig zijn.

Het huis veilig maken voor je kat

  1. Voordat je begint is het belangrijk om je huis kat-proof te maken zodat er geen ongelukken gebeuren. Vooral de ramen zijn hier belangrijk. Deze moeten worden gesloten, want zelfs gekantelde ramen veranderen steeds weer in dodelijke vallen voor nieuwsgierige katten. Er zijn ook speciale luiken te koop voor kiepramen. Vraag hier maar eens naar bij jouw dierenspeciaalzaak.
  2. Zorg er ook voor dat er geen tocht is, want dichtslaande deuren kunnen ook tot gevaarlijke ongevallen leiden. Beveilig potentiële bronnen van gif. Het stuk is vrij uitgebreid, maar ook hier triomfeert de nieuwsgierigheid van de katten over alles. Dus je moet giftige planten uit het huis verbannen en voedsel en medicijnen veilig opbergen. Want ook hier is veel van giftig voor katten.
Hoelang mag ik mijn kat alleen thuis laten?

Alleen laten in het weekend en tijdens vakanties?

Als je op vakantie gaat, is zorg voor jouw kat essentieel. Zorg dat je bijtijds de juiste keuze hebt gemaakt voor jouw kat als je weg bent. Dit kan een kattenoppas aan huis zijn, een familielid die dagelijks incheckt of een kattenhotel of kattenpension. 

Een aantal goede tips over waar je kat heen kan gaan als je op vakantie gaat, lees je in onze blog: Kattenpension of thuisblijven? Wat is het beste voor mijn kat?

FELIWAY Optimum als ondersteuning

Of het nu voor training is of het alleen thuisblijven - onze FELIWAY Optimum verdamper ondersteunt je kat in voor hem nieuwe en spannende situaties. Dit zorgt ervoor dat in de eerste plaats verlatingsangst niet ontstaat, of wanneer de angst voor alleen thuisblijven al aan de orde is, vermindert. De berichten die FELIWAY afgeeft geven jouw kat een veilig en vertrouwd gevoel, ook als je niet thuis bent.

FELIWAY Optimum Verdamper

1 Identification of separation-related problems in domestic cats: A questionnaire survey

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!