Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Kattenpension of thuisblijven? Wat is het beste voor mijn kat

De zon schijnt, het is die tijd van het jaar dat je weggaat voor een welverdiende vakantie. Dat betekent vaak dat je je kattenmaatje achterlaat. Niets om je zorgen over te maken.

FELIWAY sprak met Dom Burke, gedragsexpert van de kattenbeschermingsorganisatie Cats Protections, voor een aantal goede tips over waar je kat heen kan gaan als jij op vakantie bent, en hoe je er zeker van kunt zijn dat je poezenbeest in de beste handen is! (Buiten die van jou natuurlijk).

Moet ik mijn kat in een kattenhotel of kattenpension achterlaten?

Moet ik mijn kat in een kattenhotel of kattenpension achterlaten?

Het hangt af van het karakter van je kat en van andere factoren, zoals de duur van het verblijf, en hoe je kat normaliter reageert op het weggehaald worden uit zijn huiselijke omgeving.

Katten zijn individuen; ze hebben hun eigen voorkeuren en antipathieën. Over het algemeen houden katten niet van veranderingen in hun omgeving. Het kan intimiderend voor ze zijn om hun huis, hun vertrouwde omgeving, te moeten verlaten. In huis hebben ze alles gemarkeerd met zogeheten kopjesferomonen waardoor de omgeving vertrouwd aanvoelt. In een nieuwe omgeving missen deze kopjesferomonen, waardoor alles nog nieuw en spannend kan zijn.

Bovendien weten ze niet dat je terugkomt om ze op te halen, waardoor het uit de vertrouwde omgeving halen voor sommige katten erg stressvol kan zijn. Sommige katten zijn hier erg gevoelig voor, waardoor een verandering van routine bijvoorbeeld al voor veel ontevredenheid bij de kat kan zorgen. Andere katten kunnen zich beter aanpassen, verdragen het beter en beginnen zich na een korte periode meer ontspannen en comfortabel te voelen in hun nieuwe omgeving.

Je beslissing kan worden beïnvloed door plaatselijke kattenpensions. Neem de tijd om de kattenpensions van tevoren te bezoeken en hun faciliteiten te bekijken en zorg ervoor dat je tevreden bent met je keuze van verzorgers.

In het ideale geval zouden katten elkaar niet moeten kunnen zien vanuit hun verblijf, want dat kan erg zenuwslopend voor ze zijn. Dus idealiter moeten alle barrières tussen de katten stevig en niet doorzichtig zijn (denk aan glas of matglas). Onze voorkeur gaat dus naar kattenhotels en kattenpensions met aparte kamers voor elke kat. In sommige kattenpensions leven de katten in groepsverband in een grote ruimte, maar de meeste katten zouden hier niet hun voorkeur aan geven als ze mogen kiezen. 

Als ze bang zijn, verstoppen katten zich graag. Het kattenpension moet ten minste één schuilplaats voor katten bieden, om ze de mogelijkheid te geven om met de recente verandering van de omgeving om te gaan. Indien dit niet aanwezig is zou je zelf iets mee kunnen nemen vanuit huis. Een kartonnen doos bijvoorbeeld. Het helpt ook om een dekentje mee te geven dat je kat thuis regelmatig gebruikt, om een vertrouwde geur te behouden en om ze een veiliger gevoel te geven.

Als je kat medicijnen of een speciale verzorging nodig heeft, zorg er dan voor dat je dit met het kattenpension bespreekt om er zeker van te zijn dat ze aan de behoeften van de kat kunnen voldoen.

Waar kun je rekening mee houden tijdens het bezoek aan een kattenhotel/pension?

  • Zien de verblijven er verzorgt en schoon uit?
  • Hoe ogen de katten in het pension? Ogen ze tevreden en ontspannen of juist enorm gestrest?
  • Is er de mogelijkheid om je kat zijn eigen benodigdheden mee te geven, denk aan kattenbak, krabpaal, zijn eigen voer, etc.
  • Is er een klik met de verzorgers? Zijn ze bekwaam? Hebben ze verstand van kattengedrag en kunnen ze jouw kat van speciale zorg voorzien als hij dit nodig heeft (denk aan het geven van zijn medicijnen of speciale voer)
  • Zien de katten elkaar in de verblijven of zitten ze in een gezamenlijke ruimte?

Je kat zal ook volledig gevaccineerd moeten worden voor aankomst in het pension, en de meeste pensions zullen om bewijs vragen.

Wat zijn de alternatieven voor kattenpensions?
Wat zijn de alternatieven voor kattenpensions?

Kattenoppas

Het meest voorkomende alternatief is een kattenoppas. Dit is iemand die in jouw huis voor je kat zal zorgen. Dit kan een familielid of een vriend zijn, maar er zijn ook veel mensen die kattenoppas als een betaalde dienst aanbieden.

Een kattenoppas zou bij jou thuis kunnen logeren, maar vaak komen ze twee keer per dag bij je thuis om je kat te voeren, de kattenbak schoon te maken, voor vers water te zorgen en wat kwaliteitstijd met je kat door te brengen. Doorgaans werkt het voor de meeste mensen (en katten) goed om 's ochtends te voeren en ze een knuffel te geven, en dit 's avonds na het werk te herhalen. Dit zorgt er ook voor dat je kat niet voor langere tijd alleen achterblijft.

Kattenpension of kattenoppas?
  • Als ik ervoor kies om een kattenoppas te gebruiken, wat kan ik dan doen om er zeker van te zijn dat ze bekwaam zijn om voor mijn kat te zorgen?

Je wilt je op je gemak voelen bij de persoon die voor je kat zorgt. Dit is makkelijker als het een familielid of vriend is. Vaak worden kattenoppassers aanbevolen door vrienden of via je lokale dierenarts, wat gemoedsrust geeft. Idealiter heeft je kattenoppas een verzekering.

Zoek uit of de oppas de kat zal borstelen of met de kat zal spelen met speeltjes. Dit zijn allemaal belangrijke onderdelen van de kattenzorg. Interactief spel is belangrijk om ze te stimuleren terwijl je weg bent.

  • Wat moet ik doen als ik een kattenoppas inhuur?

Het is belangrijk dat je de kattenoppas voorziet van alles wat ze nodig hebben om voor je kat te zorgen. Zorg ervoor dat ze de gegevens van je vaste dierenartsenpraktijk hebben, mocht je kat onverhoopt naar de dierenarts moeten. Geef hen alle informatie om in geval van nood contact met je op te nemen.

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden voor je kat op voorraad hebt voor de periode dat je weg bent. Dit is inclusief voer, kattenbakvulling en eventuele medicatie die je kat krijgt. Het is echt belangrijk om de kattenoppas zo veel mogelijk te vertellen over je kat, zoals zijn of haar gewoontes, karakter, voorkeuren, antipathieën, gebruikelijke routine en medische problemen. Voor sommige katten kan het normaal zijn om vaak te miauwen, voor andere katten kan dit wijzen op een medisch of ander probleem. Tenzij je kattenoppas weet wat normaal is voor je kat, kan hij of zij iets belangrijks missen. Al deze informatie moet worden opgeschreven voor de kattenoppas of kattenpension, want het is erg onwaarschijnlijk dat ze dit allemaal kunnen onthouden.

Hoe weet ik wat het beste is voor mijn kat?

Kattenpension of thuisblijven? Wat is het beste voor mijn kat

Hier hebben wij geen antwoord op. Jij kent je kat beter dan wie dan ook! Jij kunt zelf het beste een inschatting maken op welke manier de vakantie het meest prettig kan verlopen voor jouw kat.

Door de juiste keuzes te maken voor je kat terwijl je weg bent, zul jij je beter kunnen ontspannen en genieten van je vakantie. En vergeet niet, een onderdeel van elke goede vakantie is de vreugde van het thuiskomen om je geliefde kat te zien, die dolblij zal zijn om je weer te zien.

Meer lezen over reizen met je kat? Neem dan een kijkje op onze overige blogs: 

Nieuwsbrief FELIWAY_Kartonnen kattenhuisje

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!