Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Ga je op vakantie? Hoe ondersteun je jouw kat?

[Geschreven vanuit het perspectief van de kat 🐈] - Als kat begrijp ik dat mensen ervan houden een afwisselend leven te leiden. Ze houden ervan nieuwe dingen uit te proberen en op vakantie te gaan. Maar dit geldt niet per definitie voor ons katten. Met uitzondering van Felix misschien, die in de tuin hiernaast woont. Hij gaat elk jaar met zijn mensenfamilie op vakantie. Het duurde even voordat hij gewend raakte aan reizen, maar zijn familie zorgde ervoor dat hij zich iedere keer veilig en comfortabel voelt.

 • Ze schaften de beste reismand aan,
 • ze deden onderzoek naar de beste tips om een kat tijdens het reizen rustig te houden,
 • ze houden er altijd rekening mee dat de reis niet te lang is voor Felix,
 • ...en hij heeft nu zelfs met de trein gereisd!

Maar wij katten zijn echte huismussen en normaal gesproken blijven we liever op onze vertrouwde plek met onze vertrouwde routine. Dit betekent dat je rekening met onze gevoelens moet houden als je op vakantie gaat. We houden niet van verandering en we kunnen gestrest raken als onze baasjes er een tijdje niet zijn!

Ik dacht dat je wel een paar tips kunt gebruiken om je kat te ondersteunen terwijl je op vakantie bent.

Ga je op vakantie? Zo ondersteun je jouw kat.

Geef ons de kans ons langzaam aan te passen

Ik ben erg opmerkzaam en zie elke kleine verandering. Gelukkig helpen mijn baasjes me met aanpassen door veranderingen geleidelijk in te voeren. Voordat ze op vakantie gaan, zetten ze hun koffers alvast een paar dagen neer. Dit helpt me te wennen aan de koffer.. Ik kan deze in mijn eigen tempo ontdekken en er mijn geur op achterlaten. Dit maakt me minder angstig.

Er is een hele lieve dame die altijd voor me zorgt wanneer mijn mensenouders weg zijn. Ze noemen haar Cassie de kattenoppas. Ze is mijn mama's vriendin en ze komt vaak op de koffie, dus ik ben eraan gewend haar thuis te zien. Nu vind ik het leuk als ze voor me zorgt terwijl mijn familie op vakantie is. Ik zou het niet fijn vinden als een complete vreemde in mijn huis zou komen om voor me te zorgen. Het duurt altijd even voordat ik gewend ben aan bezoekers. Geef je kat en zijn oppasser de kans om een band op te bouwen als ze elkaar nog niet kennen. Laat ze elkaar een paar keer ontmoeten voordat je vertrekt. Daar help je je kat mee, geloof me maar!

cat taking treat from owners hand

Houd mijn routine in stand

Mijn mensenmama heeft Cassie veel instructies gegeven over mijn verzorging! Cassie weet nu:

 • Hoe laat ik normaal gesproken eet... en wanneer ik mijn snacks krijg natuurlijk! Ze heeft haar zelfs verteld dat ik van stromend water hou, maar ik drink ook uit een bak als deze de juiste maat heeft en niet in de weg zit van mijn snorharen.
 • Wat mijn favoriete speeltjes zijn en op welk moment van de dag ik wil spelen
 • Hoe vaak het strooisel in mijn kattenbak verschoond moet worden
 • En een belangrijke: dat ze geen dingen moet verplaatsen!

Zorg ervoor dat je huis veilig is voor je kat

Ik heb vorige week mijn lesje wel geleerd toen ik vast kwam te zitten in een kast! Ik denk dat ik een beetje nieuwsgierig was en in de waskast kroop om deze te bekijken. Helaas deed mijn mensenmama de deur dicht toen ze langsliep! Een tijd lang vond ik het prima en maakte het mezelf gemakkelijk op de schone lakens. Maar iedereen raakte in paniek toen ik niet op kwam dagen voor mijn avondeten. Pas toen ik honger kreeg en begon te miauwen, hoorden ze me. Moraal van het verhaal: zorg ervoor dat alle kasten en deuren stevig dicht zitten of juist open blijven staan, zodat je kat niet per ongeluk vast komt te zitten terwijl je weg bent.

Doe dus het volgende:

 • Controleer goed of het kattenluik naar behoren werkt, zodat je kat niet binnen- of buitengesloten wordt!
 • Verwijder of verbind losse draden of snoeren, zodat je kat er niet in verstrikt raakt.
 • Haal alle kleine voorwerpen die je kat mogelijk interessant vindt weg, zoals elastiekjes, punaises of paperclips. Dit levert gevaar op als je kat ze doorslikt.
 • Controleer of je huisplanten niet giftig zijn voor katten. Katten zijn nieuwsgierig, vooral als ze zich vervelen en besluiten mogelijk ergens heen te gaan waar ze niks te zoeken hebben.
 • Ga ervan uit dat alle menselijke medicatie gevaarlijk is voor je kat en stop het weg in een kast.

Ga je op vakantie? Zo ondersteun je jouw kat.

Controleer de gezondheid van je kat

Het is altijd verstandig om je kat te controleren op tekenen van ziekte of een blessure in de dagen voordat je op vakantie gaat. Mijn mensenmama controleert ook goed of mijn microchip werkt en de juiste gegevens vermeldt, gewoon voor het geval dat ik op stap ben en verdwaald raak.

Cassie weet van mijn medicatie en ze heeft ook de contactgegevens van de dierenarts in geval van nood.

Gemakken thuis

Alledaagse dingen maken het verschil! Dat weten mijn baasjes ook, want ze hebben de informatie uit de blog 'Hoelang mag ik mijn kat alleen thuis laten?' toegepast. 

Als ik een tijdje alleen thuis ben, hou ik van comfort:

 • Allereerst en zeer belangrijk: mijn baasje gebruikt FELIWAY. FELIWAY Help! produceert geruststellende feromonen voor katten voor een periode van 7 dagen. Dit is een goede manier om je kat een steuntje in de rug te geven in tijdelijk stressvolle situaties, zoals wanneer je op vakantie gaat. Plaats het 2 dagen voordat je vertrekt in een stopcontact in de kamer waar je kat meestal te vinden is. Als je langer dan 7 dagen weg bent, biedt FELIWAY Optimum jouw kat 30 dagen lang een verhoogde geruststelling.
 • Houd daarnaast rekening met de weersvoorspelling voor de periode dat je weg bent. Als het warm is moeten katten toegang hebben tot schaduwrijke plekken om koel te blijven. Als het koud is hebben we de verwarming nodig en knusse plekjes waar we ons kunnen oprollen.
 • Verder slaat mijn mensenmama altijd genoeg voedsel en kattenbakvulling in voor de periode dat ze weg is, zodat Cassie niet bang hoeft te zijn dat de voorraad opraakt. Mijn mama heeft Cassie ook uitgelegd hoe ze afval uit de kattenbak moet weggooien en de kattenbak moet schoonmaken. Katten zijn erg kritisch als het aankomt op hun toiletgang!
 • Als laatste heeft ze Cassie gevraagd iedere dag de radio een tijdje aan te zetten.
  Ik houd van een beetje muziek. Het helpt me te ontspannen zodat ik mijn familie wat minder mis.

Ga je op vakantie? Zo ondersteun je jouw kat.

Andere manieren om je kat te ondersteunen als je op vakantie gaat

Gelukkig kan Cassie altijd voor me zorgen als mijn mensen weggaan. Maar als je geen oppas kunt regelen voor je kat, overweeg dan een kattenpension.

Felix van de buren heeft wel eens in het lokale kattenpension gelogeerd. Zijn eigenaren controleren altijd of een pension hem alles kan bieden wat hij nodig heeft en of het een vergunning en veiligheidsmaatregelen heeft. Hij mag daar ook zijn comfort van thuis mee naartoe nemen, zoals zijn favoriete deken, zijn krabpaal en zijn favoriete speeltjes.

Ik geloof dat hij in ons lokale kattenpension ook niet in aanraking komt met andere katten. Felix houdt er niet van om zijn ruimte te delen. Hij wil een eigen plekje in het pension!

Cassie houdt altijd contact met mijn familie als ze weg zijn en stuurt veel foto's van mij op verschillende plekken. Ik zou het heel leuk vinden om jouw favoriete vakantiefoto's van je kat te zien, of ze nu thuis gemaakt zijn of op vakantie! Deel ze met ons op Facebook!

FELIWAY Help! - 7 dagen geruststelling voor katten

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!