Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

8 manieren om beste vrienden te worden met je kat

De introductie van een kat in huis is een heel bijzonder, maar ook een beetje zenuwslopend, moment. Een reeks vragen zullen hoogstwaarschijnlijk door je hoofd gaan: Zal hij zijn nieuwe huis leuk vinden? Zal hij hier gelukkig worden? En misschien wel het belangrijkste, hoe kan ik ervoor zorgen dat we BFF’s voor het leven worden?

Het ultieme doel voor elke kattenliefhebber is om een goede, langdurige band met hun kat op te bouwen. Wij zullen ervoor zorgen dat je de juiste trucjes kent.

De voetjes van de bank

Je komt thuis van een drukke dag op het werk. Even lekker de voetjes omhoog en naar je favoriete tv programma kijken. Een avondje relaxen, dat heb je wel verdiend. Ha! Helaas, je kat heeft andere plannen!

De vroege avond, wanneer het een beetje begint te schemeren, is het favoriete dagdeel van je kat. Of je kat nu binnen of buiten zit, vaak hebben ze de hele dag alleen doorgebracht en zijn ze klaar om hun opgehoopte energie eruit te gooien. Je BFF heeft je ook zo gemist! Hoe moe je dus ook bent, dit is hét moment voor een spelletje met je kat.

Katten zijn van nature jagers. Wanneer katten jagen is afhankelijk van het voedselaanbod. Laten die lekkere muisjes nu net actief worden wanneer het begint te schemeren. Het roofzuchtige instinct van jouw kat slaat dus op de vroege avond toe! De strijd tussen speelgoedmuis (gespeeld door jou) en jagende kat kan dus beginnen. Speeltijd is een absolute must als je je wilt binden met je kat. 

8 manieren om beste vrienden te worden met je katKatten zijn toch nachtdieren?
Katten zijn zowel ’s nachts als overdag actief. Heel vroeger, toen katten nog geen personeel hadden en leefden in het wild, waren ze inderdaad vooral ’s nachts actief. Inmiddels hebben veel huiskatten zich aangepast aan het ritme van mensen en liggen (op sommige buitenkatten na) heel de nacht op één oor.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en maak elke maand kans op een FELIWAY dekentje!

Cateringservice

Katten hechten zich snel aan de persoon die elke dag zijn maaltijd bereidt. Of je je kat nu de gehele dag door toegang geeft tot zijn voer of alleen een ontbijt en diner voorschotelt. Wanneer je eenmaal een voedertijd hebt ingesteld, dien je je hier ook aan te houden. Je kat zal het schema leren en zal precies weten bij wie hij moet klagen als het diner niet op tijd wordt geserveerd.

8 manieren om beste vrienden te worden met je kat

Een plekje om bij weg te dromen

Terwijl de meeste katten vrijwel overal kunnen zullen slapen, van wasmanden tot boekenplanken, is het nog steeds belangrijk dat je nieuwe huisgenoot de mogelijkheid heeft om in een kattenmand* te slapen. Katten zijn kieskeurige wezens, dus dit bed moet precies goed zijn. Een bed dat te klein is, beperkt hun rekbaarheid, maar een bed dat te groot is, vermindert de kans dat je kattenvriend zich veilig voelt. We weten allemaal hoe vervelend het is als je voeten over het bed hangen. Waarom zou je kat er anders over denken? Meet je kat van kop tot staart en kies voor een bed dat slechts enkele centimeters groter is.

Tot de laatste details behoort een warme, donzige deken of een kledingstuk dat naar jou ruikt. Je nieuwe kat begint jouw geur te associëren met comfort, wat zijn band met jou zal verbeteren.

*En ja, er is een kans dat je kat de kartonnen doos waarin die mooie kattenmand is geleverd verkiest boven het kattenmandje zelf. Het blijven katten.. Eigenwijze beestjes. Dat maakt hen juist zo leuk!

8 manieren om beste vrienden te worden met je kat

Een schoon toilet

Geen enkele kat vindt het leuk om zijn boodschap te doen in een vuile kattenbak. Wij houden immers ook van een schoon toilet. Wees dus een goede vriend voor je kat en houdt zijn bak poepvrij en schoon. Neus dicht en scheppen maar!

8 manieren om beste vrienden te worden met je kat

Liefde gaat door de maag

Van chocola wordt een mens gelukkig. Okee, sommige onderzoeken bewijzen het tegendeel, maar van een hapje van jouw favoriete snack kan je toch helemaal opleven? Je mag jezelf immers wel eens belonen met iets lekkers. Een lekkernij is af en toe ook precies wat jouw kat nodig heeft. Als beloning en om zich geliefd te voelen. Dus na een speelsessie mag je ze best eens belonen met wat lekkers. Lekkernijen zijn namelijk niet alleen voor het weekend.

8 manieren om beste vrienden te worden met je kat

Zoek DE geheime plek

Op zondag (en op elke andere dag) heb je knuffeldienst. Dit houdt in dat je jouw maatje in slaap wiegt/kriebelt/kust. Alle katten hebben een favoriet plekje als het gaat om aaien: achter het oor, onder de kin, over zijn neusje. Zoek zijn favoriete plekje en zoom hierop in. Heb je eenmaal dit geheime plekje gevonden, dan scoor je heel veel bonuspunten!

Tip: Geef je kat eens een kopje tegen zijn kopje. Dit lijkt misschien een vreemde manier om jouw liefde voor hem te tonen, maar deze actie is in wezen een poezenkus!

8 manieren om beste vrienden te worden met je kat

Wacht tot hij groen licht geeft

Het belangrijkste is dat je wacht tot je kat jou benadert.

Katten zijn van nature solitaire dieren. Dat houdt in dat ze prima voor zichzelf kunnen zorgen en zelfs niet van ons afhankelijk zijn als het gaat om geborgenheid. Hem overspoelen met liefde kan dus averechts werken. Neem als voorbeeld een date die jou overlaad met cadeautjes en complimentjes, terwijl jij geen interesse hebt. Op den duur kan dit overkomen als stalken en een zeer benauwd gevoel geven.

Zorg ervoor dat je kat zich niet overweldigd voelt en laat hem eerst zijn nieuwe omgeving verkennen. Wanneer je kat er klaar voor is zal hij zelf bij je komen snuffelen. Dat is wanneer de bonding sessie echt kan beginnen!

8 manieren om beste vrienden te worden met je kat

Veilige haven

Af en toe zul je merken dat je kat zich graag van de wereld verwijdert en zich schuil houdt op afgelegen plekken in je huis. Nee, je hebt geen kluizenaar geadopteerd; dit is volkomen normaal gedrag bij katten. Voorkeurslocaties zijn: kartonnen dozen, wasmanden, dat hoekje in de kledingkast, onder bed, op de kast, enz. Verdien jezelf wat kitty-bonuspunten door deze plekjes vooraf te pimpen met enkele knusse dekens en een FELIWAY Optimum verdamper in het stopcontact. FELIWAY Optimum bevat namelijk een nieuw en uniek Feromonen Complex dat katten een veilig en vertrouwd gevoel geeft. Je kat zal dol op je zijn!

FELIWAY Optimum Verdamper

8 manieren om beste vrienden te worden met je kat

Door deze eenvoudige tips te volgen, ben je een flinke stap dichterbij een goede, langdurige band met jouw nieuwe gezinslid. De basis voor een vriendschap die verder gaat dan alleen maar huisdier en eigenaar zijn is gelegd.

Succes en vooral heel veel geluk met je nieuwe maatje! 💟

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!