Het is niet eenvoudig om een oude vriend te zien worstelen. Afgenomen gehoor en gezichtsvermogen kunnen je oude kat verward maken en je kunt merken dat ze alledaagse dingen uitdagender vinden dan voorheen. Geen leuke ervaring voor jou of voor hen. Gelukkig zijn er een aantal methoden die je kunt toepassen om je kat op leeftijd een beetje te helpen.
Zoals je waarschijnlijk al weet, geniet je kat van een (niet altijd productieve) dagelijkse routine. Vasthouden aan deze routine wordt alleen maar belangrijker naarmate ze ouder worden. Het hogere brein van je kat is niet meer wat het was en als gevolg daarvan kunnen ze gemakkelijk in de war raken door verandering. Door een gestructureerde routine te volgen, kunnen ze de komende dag gemakkelijk voorspellen, waardoor ze zich ontspannen en gelukkig voelen.
Niemand houdt van verandering! Sommige veranderingen zijn echter onvermijdelijk, tot grote ontsteltenis van je kat. Verhuizen, verbouwen, nieuwe samenstelling van het gezin, een bezoek aan de dierenarts - allemaal dingen die de vertrouwde en veilige routine van je oudere kat kan verstoren en hem minder op zijn gemak kan laten voelen.
Zorg ervoor dat alle wijzigingen, groot of klein, langzaam worden doorgevoerd. Haast je niet. Het is alsof je een vis in een nieuwe kom doet, je moet ze eerst laten wennen aan de nieuwe temperatuur. Bij je kat werkt het hetzelfde. Ook hij moet ‘acclimatiseren’ en wennen aan zijn nieuwe omgeving, geluiden, geuren en mensen.
Als mensen hebben we dingen die ons gemoedsrust geven. Misschien is het je favoriete mok om koffie uit te drinken of een comfortabele trui waar je lekker in kunt kruipen. Bij katten is dit het geruststellende kopjesferomoon. Dit geeft een kat van nature af door kopjes te geven aan jouw benen, meubels, deurposten, etc. Katten laten deze feromonen achter in de omgeving waar zij zich prettig voelen. Hiermee markeren zij hun territoriale grenzen en geven zichzelf en de andere katten in huis een geruststellende boodschap.
Je kan jouw kat een stapje voor zijn en hem of haar helpen door deze geruststellende boodschap zelf te verspreiden in huis. Hoe? Door het inpluggen van de FELIWAY Optimum verdamper! De verdamper bevat een nieuw en uniek Feromonen Complex waarmee je een liefdevolle en comfortabele omgeving kan creëren voor je ouder wordende metgezel. Plug de verdamper in in de ruimte waar je kat de meeste tijd doorbrengt.
Net als mensen, die meestal verhuizen naar een gelijkvloerse woning, worden katten ook minder mobiel naarmate ze ouder worden. Je kat heeft dezelfde dagelijkse behoeften, maar kan het moeilijker vinden om bij zijn middelen te komen. Soms kan hij dus wel wat hulp gebruiken.
Zorg ervoor dat hij altijd en overal gemakkelijk toegang toe heeft - voedsel, water, kattenbak, slaapplaats, enz. De trap oplopen om bij de kattenbak te komen is geen pretje voor je kat op zijn oude dag. De kattenbak kan überhaupt een flinke opgave zijn voor oudere katten. Voor katten met bijvoorbeeld artritis kan de klep of hoge randen van de bak een probleem vormen. Pas de kattenbak dus aan aan de behoefte van de kat.
Ligt jouw kat graag op de bank maar heeft hij steeds meer moeite met het op de bank klimmen? Zorg dan voor een opstapje naast de bank. Je kat zal je dankbaar zijn voor deze aandacht voor detail.
En ook niet onbelangrijk: Creëer een veilige haven. Jouw oudere maatje verdient een rustig plekje waar hij zich terug kan trekken als hij niet gestoord wilt worden. Een warme en comfortabele slaapplaats waar hij rustig (liefst languit) kan liggen.
Zelfs op oudere leeftijd vinden mensen het leuk om plezier te hebben. Je kat is niet anders. Experts raden dagelijkse speelsessies met je oudere kat aan om hun hersenen en lichaam actief en alert te houden. Bewegen? Ja dus, maar wel met mate. Als je ziet dat hij last heeft, dwing hem dan niet. Zorg ervoor dat je spelactiviteit eenvoudig en veilig is, dat wil zeggen niet te moeilijk. Je kat is geen kitten meer!
Net als bij mensen kunnen katten op oudere leeftijd ook last hebben van ouderdoms kwaaltjes en ziekten. Raadpleeg bij twijfel, verslechtering of aanhoudende klachten altijd je dierenarts in.
Regelmatige gezondheidschecks zijn dus geen overbodige luxe. Veel praktijken maken zelfs gebruik van seniorenprogramma's waarbij de kat zorgvuldig wordt gescreend op lichamelijke gezondheid en ziekten. Vraag hiernaar bij jouw dierenarts.