Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Hoera, een kitten!

Waarom scoren kittens zo hoog op Youtube en Instagram? Ze zijn super schattig, ze laten ons lachen en dat maakt ons gelukkig. Maar is het in huis halen van een kitten echt zo hilarisch? Het simpele antwoord is “nee”. De overgang van het warme nest naar een nieuw thuis kan een van de meest stressvolle gebeurtenissen zijn in het leven van een kitten. Hoe je die overgang zo goed mogelijk kunt laten verlopen, lees je hier.

En dan eindelijk breekt de dag aan waarop je je kitten mag gaan ophalen. Een ongelooflijk mooi moment. Het is de start van een levenslange relatie!

De reis naar huis

Voor de meeste kittens zal de eerste ervaring met de auto zijn. Zorg voor veiligheid. Houd je kitten niet op schoot, maar plaats hem in een transportmand. Rij voorzichtig en zorg ervoor dat de kitten niet in de auto gaat met een volle maag: een volle maag vergroot de kans op braken en misselijkheid en dat is meteen een verkeerde associatie met de transportmand of auto. De FELIWAY CLASSIC Spray kan ondersteuning bieden in deze nieuwe spannende situatie voor je kitten.

De overgang makkelijk maken

Bron: Instagram @PurrminatorsBron afbeelding: Instagram @Purrminators
Voor kittens zijn de eerste 9 weken van groot belang. Dit is voor hen de socialisatieperiode, de tijd waarin ze leren wat het inhoudt om een ‘kat’ te zijn, de fase waar ze het meest open staan voor nieuwe leerprocessen. Ze zijn op dat moment meestal nog bij hun moeder. Nestkeuze is daarom cruciaal. In tegenstelling tot honden stopt de socialisatieperiode van kittens dus veel vroeger. Het is een goede zaak voor toekomstige katteneigenaren om voldoende tijd en een gezonde dosis verstand te gebruiken wanneer ze naar een nestje gaan kijken. Bedenk waarom je een kat in huis haalt en wat je later van hem verwacht. Ga vooral niet uit van de ‘zieligheidsfactor’, maar kijk hoe de kitten reageert op nieuwe situaties en in wat voor soort omgeving hij die eerste negen weken heeft doorgebracht. Kijk naar datgene wat zijn moeder hem al geleerd heeft en vergelijk dat dan met de nieuwe leefomgeving waarin je kitten terecht zal komen. Hoe meer beide leefomgevingen gelijk zijn, des te gemakkelijker zal de overgang gaan. Je kitten verlaat immers ineens zijn veilige nest en komt terecht in een voor hem compleet onbekende omgeving. Hij moet alleen slapen, ontmoet nieuwe vreemde mensen, kinderen en/of dieren, moet alleen thuis blijven wanneer jij de deur uitgaat en ga zo maar door. En dat alles zonder de steun van zijn moeder. Zomaar van de ene op de andere dag en zonder waarschuwing.

De overgang van nest naar nieuw huis

kitten-kleedje
Minimaliseer het aantal nieuwe routines voor je kitten. Verander zijn dieet de eerste weken niet. Houd je aan dezelfde voedertijden zoals dat gebeurde toen hij nog in het nest was. Neem iets mee vanuit zijn nestomgeving. Het kleedje waar hij de laatste week op heeft geslapen samen met nestgenootjes en mamapoes bijvoorbeeld. Niet alleen zal je kitten de geur herkennen, belangrijker nog zijn de feromonen die erop achtergebleven zijn. Feromonen zijn stofjes die een vertrouwde boodschap en veilig gevoel overbrengen. Ze worden door elke kat afgescheiden en worden door alle andere katten begrepen op dezelfde manieren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en maak elke maand kans op een FELIWAY dekentje!

Voorbereiding van de omgeving

Kitten-speeltje
Kittens zijn nieuwsgierig maar ook snel verveeld. Het zijn van nature uit jagers en dat moet gestimuleerd worden. Kijk naar je kitten en ontdek wat hij leuk vindt. Zorg dat hij kan klimmen en let er daarbij op dat hij ook weer veilig naar beneden kan, bijvoorbeeld plankjes die als trapje kunnen dienen naar de vensterbank. Probeer eens een kartonnen doos, veel kans dat hij deze verkiest om zich in te verstoppen. Laat elektrische kabels niet vrij hangen, giftige planten moeten de deur uit, droogtrommels, wasmachines, vaatwassers (of enig ander apparaat waar je kitten beter niet vertoeft) altijd sluiten, laat geen plastic tasjes rondslingeren, wees uiterst waakzaam met klapvensters. Kittens die proberen naar buiten te gaan kunnen erin vast komen te zitten en zich ernstig verwonden.

Kattenspeeltjes komen voor in alle kleuren, vormen, maten en prijzen. Zorg voor afwisseling en beperk het aantal speeltjes. Verander het aanbod elke paar dagen.

Do’s and dont’s voor de eerste ontmoeting

kitten-visite01
Uiteraard wilt iedereen in huis de nieuwe kitten meteen vastnemen en knuffelen. Dit is een absolute no-go! Hoe moet het dan wel? Beperk de ruimte waar je kitten de eerste dagen gaat leven. Kies dus voor 1 bepaalde kamer en houd de deuren dicht. Na thuiskomst plaats je de transportmand ergens aan de zijkant van de kamer en gun je je kitten alle tijd die hij nodig heeft om tevoorschijn te komen en zijn nieuwe omgeving te ontdekken. Zorg voor een kattenbak met een laag opstapje. Eentje die groot genoeg is! Plaats een bakje met zijn vertrouwde eten in de buurt van de transportmand plus een bakje met water. Voor de rest is het nu afwachten tot de kitten naar jou komt. Wees geduldig en ga vooral niet staren. Dat is bedreigend voor een kitten. Praat met vriendelijke, zachte stem en beweeg rustig. Doe niets overhaast. Bedenk dat je nog een leven lang van deze schat kunt genieten!

Ondersteunen met Feromonen

Wist je dat het Feromonen Complex in de FELIWAY Optimum Verdamper jouw kitten ondersteuning kan bieden in deze spannende tijd? Zoals je hebt gelezen zijn de eerste weken en maanden een periode met veel nieuwe indrukken en situaties die best beangstigend voor jouw kitten kunnen zijn. Het Feromonen Complex in de nieuwe FELIWAY Optimum kalmeert katten beter dan ooit en geeft jouw kitten een veilig en vertrouwd gevoel in zijn of haar nieuwe omgeving. Feromonen in combinatie met heel veel liefde van jouw kant zorgen ervoor dat jouw lieverd zich snel thuis gaat voelen! 

Heel veel geluk met je nieuwe maatje voor het leven! ❤

FELIWAY Optimum Verdamper

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!