7 redenen waarom je nieuwe kitten niet eet
Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden als je een kitten aanschaft. De voeding die je voor hem koopt is een van de belangrijkste!
Door een lekker maal kan je kat zich beter settelen, voelt hij zich gelukkiger en krijgt hij de energie die hij nodig heeft om de hele dag te groeien en te spelen! Als je een huisdier adopteert, is het verstandig om het voedsel dat hij gewend is een tijdje aan te houden. Zo minimaliseer je veranderingen en stress in de periode dat hij nog moet settelen.
Maar wat als je nieuwe harige vriend weigert te eten? Er zijn veel redenen te bedenken voor het feit dat je kat zijn neus ophaalt voor een heerlijke maaltijd, zoals stress of ziekte. Omdat kittens klein zijn en veel energie nodig hebben om gezond te blijven, is het belangrijk om snel te achterhalen waarom je kitten zijn eetlust verloren heeft. Ook moet de hulp van de dierenarts ingeschakeld worden als hij langer dan 24 uur niet gegeten heeft.
7 redenen waarom je kitten niet eet
1. Er is geen routine
Kittens moeten regelmatig eten om hun groei en energiebehoeften te ondersteunen! Hoewel sommige eigenaren de etensbak van hun kat altijd gevuld houden, helpt dit niet om een duidelijke routine te ontwikkelen. Ook is dit vaak de oorzaak dat je kitten te veel of te weinig eet.
Houd je aan een voedingsschema om ervoor te zorgen dat je kat alleen op vastgestelde tijden honger krijgt. Kittens van ongeveer 8 weken oud moeten drie tot vier keer per dag gevoerd worden. Dit moet worden teruggevoerd naar drie keer per dag bij een leeftijd van 12 weken. De beste voedingsmomenten zijn 's ochtends, midden op de dag en 's avonds laat vlak voor het slapen.
Vergeet niet dat kittens meestal direct na het eten gebruik willen maken van de kattenbak, dus dit is een perfect moment om kattenbaktraining in te voeren!
2. Je kitten is het eten dat hij krijgt niet gewend
Je kunt je kitten gedroogd voer, blikvoer of een combinatie hiervan geven. Maar zoals eerder benoemd kun je, door je kitten het voedsel te geven wat hij gewend is, stress beperken terwijl hij zich aanpast aan zijn nieuwe leven bij jou.
Pas de voeding van je kitten geleidelijk aan. Mix de nieuwe voeding in kleine stapjes met de oude voeding en neem een paar dagen de tijd voor de overgang. Zo voorkom je dat je huisdier met een plotselinge verandering moet dealen, zich gestrest voelt of überhaupt stopt met eten. Je kunt afwisseling in het dieet van je huisdier aanbrengen door maximaal 4 keer per jaar een verandering in te voeren. Hierdoor ontdek je het lievelingseten van je kat en voorkom je voedingsproblemen of allergieën.
Als je kat nog steeds met tegenzin eet, kun je zijn voedsel een paar seconden opwarmen in de magnetron. De warmte geeft de etensgeur vrij en verleidt je kat om het op te eten! Laat het eten niet te warm zijn voordat je het aan je kat geeft. Het hoeft niet gloeiend heet te zijn, alleen wat warmer dan normaal!
3. Je kat geeft de voorkeur aan een andere plek om te eten
Katten en kittens zijn kieskeurig over de plek waar ze willen eten! Zet de eet- en drinkbakken van je kat op een rustige plek met genoeg ruimte. Plaats ze niet in de buurt van de kattenbak of luidruchtige apparaten, zoals de wasmachine. Laat de voerbak van je kitten altijd op dezelfde plek staan, zodat hij zich sneller aanpast aan zijn etensroutine. Zo raakt hij niet in de war en weigert hij niet te eten.
4. Je kat heeft al te veel gegeten!
Het is belangrijk om te weten welke hoeveelheid voedsel je kitten per maaltijd nodig heeft, om te voorkomen dat je hem te veel of te weinig geeft. Als je kitten te vol zit van zijn ontbijt, haalt hij zijn neus op voor de lunch. Kijk op de instructies op het label van de voedselverpakking om uit te vinden welke hoeveelheid aanbevolen wordt voor je huisdier. Meestal staan de aanbevolen hoeveelheden op de verpakking. Je kunt de hoeveelheid gebruiken die wordt aanbevolen op basis van het formaat van jouw kitten. Begin met het voeren van de gemiddelde aanbevolen hoeveelheid. Als je kitten snel klaar is en tijdens het volgende eetmoment met gemak meer naar binnen werkt, is het tijd om de hoeveelheid eten te vermeerderen. Maar als je huisdier na 15 tot 20 minuten nog niets gegeten heeft of er moeite mee heeft tijdens het volgende eetmoment alles op te eten, krijgt hij mogelijk te veel en moet je de porties verkleinen.
Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid te geven zodat je huisdier een gezond gewicht behoudt. Het geven van te veel voedsel en lekkers maakt je kat mollig en ongezond, dus houd in de gaten wat je huisdier allemaal naar binnen werkt. Als je huisdier af en toe wat lekkers krijgt, is het belangrijk dit uit te balanceren tijdens de maaltijden. Geef je huisdier iets minder te eten wanneer hij een paar traktaties heeft gehad. Geef je kitten op jonge leeftijd geen mensenvoedsel, dit voorkomt de ontwikkeling van bepaalde slechte gewoontes. Voer hem ook geen rauw voedsel, omdat dit een kattenmaag van streek kan maken.
5. Je kat is een beetje gestrest.
Als je kitten zich nog moet aanpassen en settelen in zijn nieuwe huis en omgeving, is het normaal dat hij een beetje gestrest is en niet wil eten. Wagenziek zijn van de rit naar huis, onbekende geuren en geluiden, veranderingen in huis en zelfs recente vaccinaties kunnen er de oorzaak van zijn dat je kat niet wil eten.
In een veilige en geruststellende thuisomgeving voelt je huisdier zich zekerder en meer ontspannen. Zorg er dus voor dat hij zich in een rustige omgeving bevindt en alles heeft wat hij nodig heeft (eten, drinken, krabpalen, de kattenbak en een comfortabele slaapplek). Het gebruik van de FELIWAY Optimum verdamper helpt je huisdier met settelen. Ook geeft deze hem een steuntje in de rug in zijn thuisomgeving, door geruststellende boodschappen vrij te geven waardoor je kitten zich ontspant en zich op zijn gemak voelt. Als je kat tekenen van stress blijft vertonen of nog steeds weigert te eten, dien je rekening te houden met andere oorzaken zijn eetlust beïnvloeden, zoals een onderliggende aandoening.
6. Je kat voelt zich niet lekker
Als je kitten langer dan 24 uur geen eetlust heeft, is het belangrijk dat je hem onmiddellijk naar de dierenarts brengt voor controle op onderliggende gezondheidsproblemen of ziekte. Vermoeidheid, gewichtsverlies en een gebrek aan interesse zijn indicatoren van een zieke kitten. Het verlies van de eetlust kan zeer gevaarlijk zijn voor kleine katten, dus ga onmiddellijk op zoek naar hulp.
7. De etensbak is niet schoon genoeg.
Katten zijn zeer schone dieren die ervan houden te eten en te drinken uit frisse, schone bakken! Als er oud voedsel in hun bak zit of als hun etensplek vies is, schrikt dit hen al snel af voor hun volgende maaltijd. Verwijder overgebleven restjes na ieder kattenmaal, vervang regelmatig het drinkwater en houd de etensplek van je kat schoon. Het gebruik van keramische voerbakken voorkomt dat voedselgeuren in de kommen worden geabsorbeerd.
Onthoud dat wijde, oppervlakkige bakken het beste zijn voor katten. Ze houden er niet van dat hun snorharen tegen de zijkant van hun etensbord worden gedrukt!