Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

4 tips om je nieuwe kitten gerust te stellen

Voor jou en je gezin is het mee naar huis nemen van een nieuwe kitten een spannende tijd! Iedereen zal enthousiast zijn om de kleine nieuwe vriend in de familie te verwelkomen. Ook voor de kitten is het een spannende tijd en het is dan ook belangrijk dat je jouw kitten ondersteunt in deze nieuwe periode van zijn leven. 

Gescheiden worden van andere kittens en hun moeder is niet niks. Vervolgens is er ook nog de spannende rit in de auto en het aankomen in zijn/haar nieuwe huis. Dit alles kan ervoor zorgen dat je kitten wat onzekerheid en stress voelt. De onderstaande tips zouden je moeten helpen om je kitten gerust te stellen en te helpen ontspannen terwijl hij zijn nieuwe omgeving kan gaan verkennen!

Voordat je je kitten thuisbrengt

Voordat je je kitten ophaalt, zijn er veel dingen die je kunt doen om je voor te bereiden op zijn of haar aankomst. Zorg er eerst voor dat je een geschikte reismand hebt aangeschaft, zodat je kitten tijdens de autorit naar huis veilig en comfortabel vervoerd kan worden. Houd je kitten niet op schoot, maar plaats hem in een reismand. Rij voorzichtig en zorg ervoor dat de kitten niet in de auto gaat met een volle maag: een volle maag vergroot de kans op braken en misselijkheid en dat is meteen een verkeerde associatie met de transportmand of auto. De FELIWAY CLASSIC Spray kan ondersteuning bieden in deze nieuwe spannende situatie voor je kitten.

Zorg daarnaast dat het huis 'kittenproof' is gemaakt. Aangeraden wordt om de kitten niet direct heel veel prikkels te geven, maar hem stapje voor stapje het huis te laten verkennen. Wanneer de kitten thuis komt, zorg dan dat je een kamer helemaal voor hem of haar hebt ingericht. Een kamer waar de kitten, zonder gestoord te worden, kan kalmeren van de reis naar zijn nieuwe thuis.

4 tips om je nieuwe kitten gerust te stellen

Wanneer je thuis aankomt, plaats je de reismand in de ruimte die je hebt ingericht voor je kitten. Open de klep van de reismand en laat je kitten uit zijn eigen naar buiten komen. Dit is de beste manier om hem te helpen zich aan te passen! Wees niet verbaasd als je kitten eerst rustig en verlegen is. Hij komt naar buiten wanneer hij daar klaar voor is.

Vergeet niet dat kittens veel rust nodig hebben. Een spannende reis en een nieuwe omgeving zijn best vermoeiend voor je kleintje. Dus terwijl het verleidelijk is om de hele tijd met je kitten te knuffelen en te spelen, raden we aan om hem de tijd te geven om uit te rusten van al die nieuwe prikkels.

De nieuwe familie ontmoeten

Zodra je kitten zich heeft gesetteld en de kamer heeft verkend, kan je hem aan de rest van het gezin voorstellen! Het is belangrijk dat je je kinderen leert rustig met de kitten om te gaan en hem niet zomaar op te tillen. Laat de kitten rustig aan aan de kinderen wennen. Probeer iedereen op de grond te laten zitten. Slechts een paar mensen tegelijk. We kunnen ons zo voorstellen dat vrienden en familie staan te springen om de kitten te bewonderen!

Zorg ervoor dat je kitten uit zichzelf iedereen gaat ontdekken, benaderen en ontmoeten. Probeer op dit moment niemand de nieuwe kat te laten oppakken. Wacht in plaats daarvan tot je kat meer bekend is met mensen en tot hij zelf bij hen komt kijken. De nieuwsgierigheid wint het vaak 😉

Ook speelgoed, lekkernijen en praten met een rustige, maar opgewekte stem zullen je kitten aanmoedigen om gedag te komen zeggen, vooral als hij een beetje nerveus is om uit zijn schuilplaats te komen!

Als je je kitten moet introduceren bij andere huisdieren in het huishouden, zorg er dan voor dat dit geleidelijk gebeurt. Bekijk hier onze tips voor het introduceren van een nieuwe kat. Ga je de kitten aan de hond des huizes introduceren? Neem dan een kijkje op deze blog: Hoe introduceer je een hond en kat aan elkaar?

Feromonen stellen jouw kitten gerust in nieuwe en spannende situaties

FELIWAY Optimum stelt katten gerust

Het gebruik van een FELIWAY Optimum verdamper in de ruimte waar de kitten zich rustig aan settelt, zal hem een veilig en vertrouwd gevoel geven in deze nieuwe omgeving. De verdamper verspreid geruststellende feromonen die ervoor zorgen dat jouw kitten zich thuis voelt en hem laat weten dat alles in orde is! Het is klinisch bewezen dat het stress bij katten vermindert en het katten ondersteunt in nieuwe en spannende situaties.

Meer leren over feromonen? Neem dan een kijkje op onze website: Wat zijn feromonen en hoe kunnen ze mijn kat helpen?

Andere tips om je nieuwe kitten gerust te stellen en thuis te laten voelen

1. Zorg ervoor dat je kitten te allen tijde terug kan naar zijn veilige plek

Zodra je kitten is gesetteld in de 'kittenkamer' en wat meer vertrouwen heeft, kun je de deur openen om hem de rest van het huis in zijn eigen tempo te laten verkennen. Maar zorg ervoor dat hij altijd toegang heeft tot zijn veilige, rustige kamer, weg van de drukte van het huis. Voorzie waar mogelijk een paar hoge schuilplaatsen voor je kitten om in te kruipen. Katten houden van een hoge plek, omdat ze vanaf hier de ruimte goed kunnen overzien.

4 tips om je nieuwe kitten gerust te stellen

2. Controleer of je kat toegang heeft tot de juiste bronnen

Een gelukkige kat is er een met de juiste middelen! Elke kat heeft toegang nodig tot zijn eigen persoonlijke voer- en waterbakjes, kattenbakken, slaapplaats en krabpaal.

Denk bij het voorbereiden van de komst van je kitten aan het volgende:

  • Kattenbakken: Plaats deze in een rustige, afgelegen ruimte, weg van voer- en waterbakjes. Zorg ervoor dat je de bak dagelijks verschoont en het kattengrit regelmatig ververst. Katten zijn schone dieren en willen geen vieze kattenbak gebruiken!
  • Eten en drinken: Gebruik bakjes die breed genoeg zijn zodat de snorharen niet gaan krullen. Plaats voedsel en water weg van kattenbakken en drukke gebieden. Wanneer je je kitten voor het eerst mee naar huis neemt, probeer dan hetzelfde voer te gebruiken als je kitten al gewend is. Indien gewenst, breng dan langzaam veranderingen in de voeding aan. Een geleidelijke verandering zal hen minder snel van hun eten afhouden.
  • Krabpalen: Krabben is gezond en natuurlijk gedrag voor je kitten! Sterker nog, een kitten en volwassen kat MOET kunnen krabben. Het helpt hen uit te rekken, hun klauwen in topconditie te houden en helpt hun territorium te markeren. Zorg ervoor dat je kitten toegang heeft tot een krabpaal en moedig hem aan om deze te gebruiken in plaats van je meubels.

Andere dingen die je nodig hebt voor je nieuwe kitten zijn: verzorgingsuitrusting die geschikt is voor het type ras, een microchip (die altijd up-to-date details moet hebben) en natuurlijk speelgoed om mee te spelen. Samen spelen is een goede manier om een band op te bouwen met je kitten!

  Tips tijdens het spelen met jouw kitten    
Let wel op dat je kitten zich niet gaat richten op jouw handen en voeten tijdens het spelen met jou. Het is belangrijk dat je de kitten al op jonge leeftijd leert dat jouw handen geen speelgoed zijn. Hoe je dit het beste aanpakt, lees je in onze blog: 8 tips om te voorkomen dat jouw kitten jou bijt of krabt.

4 tips om je nieuwe kitten gerust te stellen

3. Geef je kat een comfortabele slaapplek

We houden allemaal van een comfortabele plek voor een dutje! Het liefst op een rustige plek waar we niet gestoord worden. Maak de slaapplaats aantrekkelijk en warm met wat zachte dekentjes. Kijk niet raar op als je kitten een minder comfortabel ogend plekje boven jouw speciaal gemaakte kattenbed verkiest 😉 Katten kunnen kieskeurig zijn over waar ze graag slapen!

4. Help je kitten alvast wennen aan de reismand

De meeste katten zijn geen fan van reizen en duiken weg zodra ze de reismand zien! Of het nu gaat om een bezoek aan de dierenarts of een rit in de auto, de reismand kan worden gezien als een stressvolle plek. Als je je kitten echter kunt helpen om vertrouwd te raken met de reismand, kun je hem de stress beperken - en zelfs helpen om de reismand als een van zijn veilige plekken te zien!

Bekijk hier onze tips om zonder problemen de reismand in te gaan.

Gelukkige volwassen kat

Na een aanpassingsperiode zal je nieuwe kitten gelukkig en zelfverzekerd zijn in zijn nieuwe huis en bekend raken met jouw routine. Met jouw steun, liefde en aandacht wordt hij zeker weten een gelukkige volwassen kat en een onvervangbaar onderdeel van het gezin! 💜 Veel geluk samen!

Waar is FELIWAY Optimum te koop?

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!