Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Hoe introduceer je een hond en kat aan elkaar?

Iedereen kent het beeld van honden en katten die elkaar constant in de haren vliegen. Lang werd gedacht dat honden en katten natuurlijke vijanden zijn en bestond een huishouden enkel uit een hond of een kat. Tegenwoordig zien we steeds vaker huishoudens met zowel een hond als een kat, die ook nog eens een innige vriendschap hebben. Dat is toch de droom van iedereen? Helaas is dit niet altijd vanzelfsprekend. Hoe graag we ook willen dat hond en kat direct bij binnenkomst de beste maatjes zijn, dit is helaas niet altijd het geval. Je kunt de vriendschap tussen hond/kat niet afdwingen. Bij een mismatch zit een vriendschapsband er echt niet in, zelfs niet als alle noodzakelijke maatregelen getroffen zijn. Gelukkig is er met de juiste aanpak veel mogelijk en kunnen jouw lieverds inzien dat ze er een maatje voor het leven aan kunnen overhouden.

Hond en kat aan elkaar laten wennen

In de perfecte wereld introduceer je huisdieren aan elkaar als ze nog jong zijn. Over het algemeen staan pups en kittens meer open voor nieuwe of sociale veranderingen. Met andere woorden: ze zullen andere huisdieren sneller als accepteren. Als je oudere dieren aan elkaar gaat introduceren, is de kans groot dat het proces wat meer tijd vraagt. Oudere dieren kunnen wat voorzichtiger zijn of hebben in het verleden negatieve ervaringen gehad met andere (huis)dieren. 

 Tip:  Ondersteun met feromonen
Een introductie kan voor zowel een hond als voor een kat een spannende gebeurtenis zijn. Om de introductie voor beiden zo rustig mogelijk te laten verlopen kunnen feromonen ingezet worden ter ondersteuning. De feromonen in ADAPTIL (voor de hond) en FELIWAY (voor de kat) creëren een gevoel van veiligheid en stelt ze gerust in spannende situaties. Hierdoor leren ze beter omgaan met de nieuwe situatie. 

Stap 1: LAT-relatie

Een nieuwe huisgenoot direct in de woonkamer loslaten en zien wat er gebeurd is niet aan te raden. De eerste indruk heeft veel invloed op de rest van het introductieproces. Houdt de hond en de kat in het begin in aparte gedeelten van jouw huis, waar ze elkaar niet kunnen zien of ruiken. Zorg dat beide dieren zich comfortabel voelen op deze plek voordat je verder gaat met de volgende stap. Als ze nog niet helemaal op hun gemak zijn is de kans groter dat een ontmoeting problemen oplevert dan wanneer ze ontspannen zijn. 

Stap 2: Geur uitwisselen

Geur is zowel voor honden als voor katten erg belangrijk. Een volgende stap in het introductieproces is daarom ook het uitwisselen van geuren. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld kleedjes of dekentjes na een paar dagen uit te wisselen. Zo kunnen ze kennis maken met elkaar zonder dat ze elkaar daadwerkelijk hoeven te zien. Het is belangrijk om de lichaamstaal* goed in de gaten te houden. Zie je dat hond of kat angstig reageert (lage lichaamshouding, onrustig, willen vluchten) of gaat blaffen/grommen/blazen doe dan even een stapje terug en haal het kleedje weg. Probeer het dan op een later moment nog een keer, net zo lang totdat er geen angst of opwinding meer is bij beide dieren.

*Meer informatie over de lichaamstaal van katten en honden:
  • Leer tekenen van angst herkennen bij jouw kat door middel van de voorbeelden in onze blog: klik hier.
  • Wordt een expert in het herkennen van de lichaamstaal van je hond met de video's en afbeelding op deze pagina: klik hier.

Hoe introduceer je een hond en kat aan elkaar?Stap 3: Een eerste blik

Als beide dieren goed reageren op elkaars geur, kun je voorzichtig een stap verder gaan. Introduceer de hond en kat aan elkaar met een deur ertussen die je op een kier zet. Op deze manier zien ze elkaar, maar houd je zelf alle regie in handen. Je wilt tenslotte niet dat er een gevecht ontstaat doordat een van de twee tussen de deur door glipt. Beloon zo veel als mogelijk en stop direct als je ziet dat een van de dieren angstig of agressief reageert. Blijf dit herhalen totdat beide dieren relaxt zijn in elkaars aanwezigheid. Laat de ontmoetingen niet langer dan een paar minuten duren. Hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat het toch ergens fout gaat.

 Tip:  Laat de hond goed uit voor de introductie
Na een fijne wandeling zijn ze vaak moe waardoor de hond wat relaxter is.

Stap 4: De eerste date

Als je er zeker van bent dat beide dieren goed op elkaar reageren is het tijd om een ontmoeting te laten plaatsvinden in dezelfde ruimte. Houdt de hond altijd aan de lijn, zodat je de situatie makkelijker onder controle kunt houden. Zorg ervoor dat de kat voldoende vluchtmogelijkheden heeft en houd het gedrag goed in de gaten. Zo kun je de ontmoeting op tijd afsluiten mocht het toch te spannend zijn. Zorg voor voldoende lekkers en speeltjes ter afleiding. Herhaal deze ontmoetingen totdat beide dieren volledig relaxt zijn in elkaars bijzijn. Vanaf dat moment kun je ze permanent bij elkaar laten. Blijf het gedrag de eerste periode goed in de gaten houden en zorg voor voldoende voorzieningen voor iedereen. Twijfel je of er bij jou in huis voldoende voorzieningen? Check dan deze blog waarin we hier dieper op in gaan: Tips voor een hond en kat die niet samengaan.

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!