Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Fear Free bij de dierenarts

Het Fear Free logo. Je gaat het steeds vaker terugzien in de dierenkliniek. Wellicht werkt jouw dierenkliniek ook al met dit concept. De oprichters van Fear Free hebben als missie om angst en stress bij huisdieren te voorkomen en te verlichten door de mensen die voor hen zorgen te inspireren en op te leiden. Dierenartsassistente Esther Klok van Dierenkliniek Winsum geeft uitleg.

esterklok 8

Als dierenartsassistente heb ik door de jaren heen heel veel veranderingen doorgemaakt op de praktijk. Waar ik vroeger via een grote zendmast met zender de dierenarts opriep in zijn auto, pakken we nu de telefoon. En waar we vroeger drie poezen in de week steriliseerden en melkkliertumoren verwijderden bij honden, zijn we nu laparoscopisch aan het steriliseren of maken we direct digitale röntgenfoto’s.
 

Maar de grootste verandering is wel de mens-dier relatie. Van tuinhond naar gezinslid. Waarbij veel dieren zelfs op of in bed slapen. Deze verandering gold ook voor mijn kijk op dieren en ik wilde ook graag op de dierenartsenpraktijk anders omgaan met dieren. Minder angst en stress. En dat is zeker mogelijk! Het heet Fear Free werken. Angstvrij werken.

Fear Free - Dierenkliniek Wins

Door ons als team te verdiepen in dit principe en een aantal aanpassingen te doen in onze praktijk, konden we al grote stappen maken. We beginnen met de eigenaren voor te lichten over hoe je dieren de reis naar de praktijk laat maken. Door een paar handige tips gaat de kat al snel vrijwillig in het mandje en de hond met een sprong in de auto. En na een paar keer met de assistente op de praktijk oefenen in de spreekkamer (koekjes en aandacht doen wonderen) komen de honden de praktijk al snel binnen gestormd. Immers, daar wacht een speeltje met brokjes erin, of een sticky bone aan de deur geplakt met lekker vlees. De prik van de dierenarts merk je niet eens, zo gefocust op het lekkers.

Bloeddruk meten kan ook met een lekker schoteltje vlees voor de neus van de kat in een ruim hok behandeld met FELIWAY. En een wond nieten of hechten met een heerlijk bord vlees voor de neus is ook plotseling veel minder eng. En let wel; DAT GELDT VOOR DIER EN BAAS! Dat laatste is zo belangrijk, want als de eigenaar ziet dat een dier bang is bij de dierenarts, zal de drempel veel hoger zijn om er weer naartoe te gaan.

Fear Free - Dierenkliniek Winsum

Ik heb al zoveel mooie dingen van het angstvrij werken gezien, dat je niet meer anders wilt en kunt werken. Een kitten chippen met kleine kinderen erbij, terwijl het kitten heerlijk zit te smullen en je onderwijl de kids wat kunt leren. Of bij een kat bloed afnemen terwijl je hem rustig in een handdoek hebt, zonder stress. Mijn werk is er zoveel leuker van geworden!

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!