Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Hoe verhuis je met een kat: 15 tips

Verhuizen wordt over het algemeen beschouwd als één van de meest stressvolle dingen die je als mens kunt doen. En dat geldt niet alleen voor jou, maar zeer zeker ook voor je kattenvriend(in).

Territorium en omgeving zijn zeer belangrijk voor katten. Ze kennen hun territorium van binnen en van buiten. Ze weten waar ze veilig zijn, welke geluiden en geuren ze kunnen verwachten en met welke andere dieren en mensen ze de ruimte delen. 

Hoewel ze ervan genieten om met lege verhuisdozen te spelen, is het verhuizen naar een compleet nieuwe omgeving een uitdaging voor hen. Dit kan ze kwetsbaar en onzeker maken.

Dus wat kan je doen om je harige vriendje klaar te stomen voor een verhuizing en zich aan te passen aan zijn nieuwe thuis?

Voordat je verhuist...

1. Overweeg wat voor impact de veranderingen op je kat zullen hebben

Zodra je begint in te pakken, merkt je kat dat er dingen aan het veranderen zijn. Als je bezig bent je huis netjes te maken voor de bezichtiging of het meubilair verschuift om alles te ordenen voor je verhuizing, kan dit verontrustend zijn voor je kat.

Misschien verandert de routine van jou en je kat ook (je hebt bijvoorbeeld 's avonds minder tijd om met je kat te spelen door het inpakken) en lopen er verschillende mensen in en uit je huis wat bijdraagt aan het verontruste gevoel van je kat.

Als je kat in deze periode bij je is, wijd dan een kamer aan hem die je zo lang mogelijk onveranderd probeert te houden.  

2. Overweeg een kattenpension

Het kan zijn dat tijd doorbrengen in een kattenpension minder verontrustend is voor je kat dan thuisblijven, zeker als er thuis veel gebeurt en verschillende aannemers je huis bezoeken. Zorg ervoor dat de vaccinaties van je kat up-to-date zijn voordat hij naar een pension gaat.

3. Denk aan alle spullen voor je kat

Als je kat bij je blijft tijdens de verhuizing, zorg er dan voor dat alles wat hij nodig heeft beschikbaar is in de aan hem toegewezen kamer. Dit betekent dat voedsel, drinkwater, de kattenbak, krabpalen, de slaapmand/bed en het favoriete speelgoed van je kat aanwezig moeten zijn. Als je de spullen voor je kat in gedeeltes laat staan waar plotseling veel tegelijk kan gebeuren, ontmoedigt dit je kat om er gebruik van te maken.

Hoe verhuis je met een kat? 15 tips

4. Creëer een rustige atmosfeer

Om je kat gerust te stellen en een rustige en veilige atmosfeer te creëren te midden van alle verhuisdrukte, kun je FELIWAY Optimum in zijn kamer in het stopcontact doen om hem een kalmer gevoel te geven. In het beste geval is de kamer van je kat een kamer die al door hem gebruikt werd. Indien dit niet het geval is, zorg dan dat hij een week of twee van tevoren begint te wennen aan de kamer.

5. Routine is belangrijk

Probeer je routine in het algemeen zo normaal mogelijk te houden voor je kat. Het is bijvoorbeeld het beste om vast te houden aan de normale etens- en speeltijden, zodat je kat daardoor niet in de war raakt. Als je daarnaast iedere dag wat extra tijd neemt voor je kat, zal hij zich minder snel gestresst voelen.

Hoe verhuis je met een kat? 15 tips

6. Maak de reismand van je kat klaar

De reismand van je kat moet met de deur open in zijn kamer staan, zodat je kat deze kan ontdekken en hopelijk gaat gebruiken als een plek om uit te rusten. Als je de reismand een paar weken voor de verhuizing in zijn kamer zet, wordt dit onderdeel van zijn territorium en verbindt hij positieve associaties aan de mand door ertegenaan te wrijven en feromonen te verspreiden. Dit betekent dat je kat zich meer op zijn gemak voelt in de reismand als het tijd is om te verhuizen. Om de reismand aantrekkelijker te doen lijken kun je er een zachte bodem in maken. Probeer er dagelijks wat lekkers voor je kat in te leggen.

Tijdens de verhuisdag...

7. Gebruik de spray van FELIWAY Classic in de reismand van je kat

Gebruik de FELIWAY Classic spray op de dag van de verhuizing in de reismand om je kat een steuntje in de rug te geven. Wacht 15 minuten tussen het moment van sprayen en het moment dat je kat in de reismand gaat. Spray nooit op of dicht in de buurt van je kat. Dit zorgt ervoor dat hij rustig blijft tijdens het verhuizen.

8. Geef je kat een kleine maaltijd

Laat je kat niet te veel voedsel of water consumeren op de dag van de verhuizing. Geef je kat een klein beetje, iets vroeger dan normaal als dit nodig is. Zorg ervoor dat je wat water hebt voor onderweg en wat kleine snacks om hem te belonen.

9. Stoor je kat niet!

Maak duidelijk in welke kamer je kat zit. Hang een bordje aan de deur zodat, wanneer de verhuizers arriveren, niemand per ongeluk naar binnen gaat en je kat stoort.

Door al het lawaai en mensen in de buurt zou je kat je verhuisdag kunnen verstoren door weg te rennen en zich te verstoppen als je hem uit de kamer laat, waardoor je naar hem op zoek moet. Als de kamer van je kat moet worden ingepakt, moedig hem dan aan om in de reismand te gaan en zet deze op een rustige plek totdat het tijd is om weg te gaan.

Help je kat zich aan te passen in je nieuwe huis en omgeving door...

10. Maak een speciale kamer voor je kat in het nieuwe huis

Om je kat zo snel mogelijk een vertrouwd gevoel te geven in zijn nieuwe huis, kun je het beste een vergelijkbare aanpak volgen als in de kamer in je oude huis. Plaats je kat in een rustige kamer in het huis waar je hem alles kunt geven wat hij nodig heeft. Richt deze kamer als eerste in zodat je kat zo snel mogelijk vrij kan rondlopen. Zorg er opnieuw voor dat je kat al zijn spullen tot zijn beschikking heeft en zorg voor een verhoging waar hij zich veilig voelt, zoals een kattentoren, planken of vensterbank. Let erop dat de ramen dicht zijn. Als er nog mensen in- en uit je huis lopen met dozen kun je het beste weer een bordje aan de deur hangen om je kat binnen een veilig gevoel te geven.

11. Creëer een rustgevende sfeer

Als je een dag of twee voor de verhuizing toegang hebt tot het huis, is het aan te raden om FELIWAY Optimum alvast in de kamer van je kat in het stopcontact te doen. Zo zijn er al geruststellende feromonen aanwezig die je kat, zodra hij binnenkomt, helpen zich rustiger te voelen. Houd FELIWAY Optimum minstens een maand in het stopcontact terwijl je kat vertrouwd raakt met zijn/haar nieuwe omgeving.

12. Breng tijd door met je kat.

Breng tijd door met je kat in zijn kamer terwijl hij steeds vertrouwder raakt met de nieuwe ruimte en de geluiden en geuren. Je kan ook wat van je beddengoed en kleding bij je kat achterlaten om hem iets bekends te geven. Ook al is er veel te doen in je nieuwe huis, probeer zo snel mogelijk een routine op te bouwen waarin tijd doorbrengen met je kat ook is opgenomen. Gebruik zijn favoriete speeltjes en speel zijn favoriete spelletjes met hem!

Hoe verhuis je met een kat? 15 tips

13. Verwijder alle sporen van voormalige kattenbewoners grondig    

Als de vorige eigenaar van het huis een kat bezat, maak dan grondig schoon en veeg gebieden af ter hoogte van de kop van je kat. Daar heeft de vorige kat mogelijk plekken gemarkeerd met zijn kopjesferomonen. Je kunt ook een doek langs de wangen van je kat strijken en die vervolgens gebruiken om zijn geur door het huis te verspreiden.

14. Maak de rest van het huis in orde

Maak de rest van het huis katvriendelijk terwijl je kat veilig in zijn kamer zit. Probeer het grootste deel van het huis al in te richten voordat je je kat uit zijn kamer laat om andere delen van het huis te ontdekken.

Laat je kat naar buiten komen en het huis ontdekken in zijn eigen tempo. Het kan zijn dat je kat zelfverzekerd is en het erg leuk vindt om op ontdekkingstocht te gaan, maar een verlegen kat heeft meer tijd nodig voordat hij zijn veilige plek wil verlaten. Sommige katten verkennen het hele huis in een keer, terwijl anderen de voorkeur geven aan het ontdekken van een of twee kamers tegelijk!

Zorg er altijd voor dat je kat terug kan naar de kamer waar hij zich veilig voelt. Na verloop van tijd kom je erachter waar je kat het liefste is en kun je dingen aanpassen, zoals de plekken van de etensbak, waterbak, kattenbak en krabpalen veranderen.

15. Wacht een tijdje met je kat naar buiten laten

Het is het beste voor buitenkatten dat ze zich eerst veilig en zeker voelen in hun nieuwe huis voordat ze naar buiten gaan. Wacht op zijn minst twee weken totdat ze zich meer op hun plek lijken te voelen. Strooi wat uit de gebruikte kattenbak op de grenzen van je nieuwe tuin voordat je je kat naar buiten laat. Dit helpt niet alleen zodat je kat zich buiten meer op zijn gemak voelt, maar laat andere lokale katten ook weten dat er een nieuweling is.

Vergeet niet dat de gegevens op de microchip van je kat up-to-date moeten zijn met je nieuwe adres voordat je kat naar buiten gaat!

Geniet van je nieuwe thuis met je kattenvriend(in)!

Door het volgen van deze stappen voelt je kat zich binnen no time thuis, zodat jullie samen gelukkige herinneringen kunnen creëren in je nieuwe huis!

Vergeet niet je nieuwe gegevens te uploaden in de microchip-database en registreer je eventueel bij je nieuwe dierenarts. Het Cat Friendly Clinic-programma kent erkenning toe aan veterinaire klinieken die hebben aangetoond dat ze de behoeften van katten begrijpen en voorzieningen hebben getroffen om te proberen de stress bij katten die de dierenarts bezoeken te verminderen, dus let hier op bij het vinden van een nieuwe dierenarts.

 

FELIWAY Optimum Verdamper

 

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!