Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Help, mijn kat krabt aan het tapijt!

We zijn allemaal dol op het gevoel van zacht, dik en veerkrachtig tapijt onder onze voeten, maar voor je kat kan de verleiding om zijn/haar klauwen erin te zetten soms ook erg sterk zijn! Hoe kun je jouw kat laten stoppen met het aan stukken scheuren van het tapijt of het vernielen van dat vloerkleed? Wij leggen het je in 4 stappen uit.

Allereerst: Krabben is een normale gezonde activiteit waar alle katten van houden. Sterker nog, katten MOETEN krabben! In onze blog Waarom krabben katten? En hoe kan ik dit stoppen? gaan we dieper in op het krabgedrag van jouw kat. In deze blog focussen we ons alleen op het tapijt. Want ja, soms zetten katten hun nagels in voorwerpen die daar niet zo geschikt voor zijn. 

4 Stappen om je kat te laten stoppen met krabben aan het tapijt

 1. Houd je katje tevreden 

Help, mijn kat krabt aan het tapijt!
Hoe gelukkig is je kat? Als je tapijt te lijden heeft onder veel gekrab en geklauw, of als je kat overal en obsessief aan het krabben is, dan kan dat een teken zijn dat er iets niet helemaal goed is. Gelukkig kunnen we op vele manieren helpen!

Als je denkt dat je kat krabt als gevolg van zorgen of stress, doe dan het volgende:

  • Controleer of er voldoende eet- en waterbakjes zijn. Katten houden niet van delen. Geef elke kat in huis dus zijn eigen voer- en waterbakje en zet deze niet bij elkaar. Jouw katten moeten op hun gemakje kunnen eten. Zo hoeven je viervoeters niet te vechten over wie als eerste aan mag vallen op de kattenbrokken!
  • Als je meer dan één kat hebt, zorg er dan voor dat elke kat zijn eigen krabpaal heeft en heel veel verschillende verdiepingen en zitplekken zodat ze in alle rust kunnen krabben.
  • Zorg ervoor dat krabpalen op een toegankelijke plek staan – want het kan zomaar zijn dat je kat de voorkeur heeft voor het tapijt omdat dit makkelijker te bereiken is! 
  • Creëer een leuke plek. Maak tijd vrij om met je kat te spelen en zorg voor heel veel verschillende speeltjes (wissel eens af van speeltje) – een bewegend speeltje aan een touwtje is een gegarandeerd succes!
  • Geef ze veel liefde! We voelen ons allemaal graag geliefd, dus laat je kleine tijger zien hoeveel hij of zij voor je betekent en geef ze veel complimentjes en aandacht!

 2. Creëer een krabvriendelijke ruimte 

Help, mijn kat krabt aan het tapijt
Maar wat is nu een perfecte krabplek voor je kat? Een krabpaal of krabplank in huis is onmisbaar in huis! En jouw kat heeft zelfs nog een aantal eisen:

Kies je voor een krabpaal? Kies voor een grote krabpaal met stevige basis (min 90 cm hoog met een basis van 40/40cm voor een volwassen kat). De kat moet zich er volledig aan kunnen uitrekken en de paal moet voldoende tegengewicht geven om de kracht van het krabben te kunnen weerstaan.

Kies je voor een krabplank? Zorg dat deze hoog genoeg hangt indien hij voor verticaal krabben gebruikt gaat worden. Dient de krabplank of –mat voor horizontaal krabben, zorg dan dat deze stevig bevestigd is aan de ondergrond en niet losgetrokken kan worden.

Waar moet je nog meer op letten wanneer je hem of haar leert waar ze wel hun klauwen in mogen zetten? De locatie van de krabpaal of -plank! Plaats de krabpaal op een centrale, goed zichtbare plek waar de kat makkelijk bij kan. Dus niet ergens in een hoekje of achter de bank, omdat je de krabpaal zo lelijk vindt. Plaats de krabpaal bijvoorbeeld eens naast de plek waar de kat ongewenst krabt.

Een ander goed idee is om de paal dichtbij zijn slaapplekje te plaatsen, zodat je kat zich lekker kan rekken zodra hij wakker wordt.

 3. Verwijder verleidingen 

Soms is het lastig om zonder een beetje hulp te breken met een slechte gewoonte. Voor een kat is de aanblik en de geur van voormalige krabplekken een verleidelijke herinnering om weer te gaan krabben! Om ze te helpen weg te blijven bij verboden voorwerpen als het tapijt of meubilair, moeten deze plekken grondig worden gereinigd met water en zeep om zo de geur te verwijderen.

 4. Stop ongewenst krabgedrag met FELIWAY 

Help, mijn kat krabt aan het tapijtHeeft je kat zijn/haar klauwen gezet in je tapijt? Geen zorgen. Je hoeft echt niet in een kaal gekrabde kamer te gaan zitten. Met een beetje aanmoediging is het mogelijk om een andere plek te vinden voor die kleine klauwtjes. Denk eens na over de behoeftes van je krabzuchtige kat en verzin een veel betere krabplek. 

Ondersteun jouw kat met de geruststellende feromonen in FELIWAY:

  • Gebruik de FELIWAY Optimum Verdamper wanneer jouw kat aan de meubels krabt als gevolg van stress. Het helpt om je kat gerust te stellen en om krabben op ongewenste plaatsen terug te dringen.
  • Met de FELIWAY CLASSIC Spray behandel je de plaatsen waar de kat NIET mag krabben of de plaatsen waar de kat al heeft gekrabd. Gebruik de spray dus nooit op de krabpaal! Maak de plaatsen waar de kat heeft gekrabd schoon met warm water en zeep en spray vervolgens 8 spuitjes FELIWAY op de betreffende plek. Dit weerhoudt de kat ervan om weer terug te gaan naar deze plek om te krabben. 

Let op, gebruik geen schoonmaakmiddelen met sterke geuren zoals ammoniak. Katten vinden de geur heel vervelend en zullen de plek weer eigen maken door hier wederom te krabben of zelfs te sproeien.

Met behulp van bovenstaande tips moet je binnen de kortste keren een gelukkige kat vol zelfvertrouwen hebben die weet dat aan het tapijt krabben niet toegestaan is! Alle stappen nog eens rustig doornemen? Bekijk dan onze video 'Hoe zorg je dat jouw kat stopt met krabben aan de meubels?'.

Waar is FELIWAY Optimum te koop?

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!