Soms kijk je naar je huisdier en denk je "Wist ik maar waar je nu aan denkt of wat je probeert te zeggen!". We praten allemaal tegen onze kittens, maar helaas kunnen we geen tweerichtingsgesprekken voeren. Toch lijken ze ons af en toe te begrijpen. Maar is dat andersom ook zo? Weet jij wat jouw kitten tegen je probeert te zeggen?
Maar wat als je precies zou kunnen weten wat jouw kitten bedoelt door alleen maar naar hem of haar te kijken?
Van lichaamstaal tot miauw. Onze katten communiceren op veel verschillende manieren met ons. De aanwijzingen van je kitten kunnen lezen is de eerste stap, niet alleen om hem of haar te begrijpen, maar om je kitten zijn hele leven te kunnen ondersteunen.
Om jouw kitten goed te kunnen begrijpen, hebben we de meest voorkomende lichaamstaal van kittens voor je ontcijfert.
Een andere veel voorkomende lichaamstaal voor katten is:
Hoewel een staarwedstrijd je misschien leuk lijkt, kan langdurig oogcontact door je kitten als agressief worden ervaren! Probeer niet te lang in de ogen van je kitten te staren als je wilt dat hij je ziet als iemand die vriendelijk is.
Het geven van een knipoog, knipperen of half gesloten ogen zijn tekenen dat jouw kitten ontspannen en gelukkig is!
Als de oren van je kitten naar achteraan staan en plat op zijn kop liggen, is dit een teken dat hij zich bezorgd voelt. Kijk eens of er iets in de omgeving is waar je kitten zich zorgen over maakt en of je zijn zorgen kunt wegnemen door het probleem te verwijderen.
Je kunt veel leren over je kitten door naar de positie van de staart te kijken!
Als jouw kitten staat met een hoge, gebogen rug en zo probeert groter te lijken (en niet alleen een snelle rekoefening doet), kunnen ze zich zorgen maken dat ze worden aangevallen. Meestal is dit gedrag een directe, onmiddellijke reactie op een andere onbekende kat of hond.
Ligt je kitten ineengedoken en dus laag bij de grond? Dan is hij zich waarschijnlijk aan het klaarmaken om iets of iemand te bespringen of ergens achteraan te gaan rennen! Je kitten kan dit ook doen tijdens het spelen of als hij een vliegje of vogeltje ziet. Hij probeert dan op zijn prooi te jagen.
Gebeurt dit niet tijdens het spel, maar zie je aan zijn houding (grote ogen, platte oren en eventueel rechtopstaand haar) dat hij ineengedoken zit omdat hij angstig is? Kijk dan of er een manier is om hem gerust te stellen of de oorzaak van zijn angst weg te nemen.
Wanneer je kitten op zijn achterpoten gaat staan wanneer jij nadert, kan dit een begroeting zijn. Een manier om 'hallo!' tegen jou te zeggen.
Op de rug rollen en de buik blootleggen is een groet en een teken van vertrouwen! Het is echter geen uitnodiging om de buik aan te raken! Dit wordt door heel veel katten niet op prijs gesteld en kan door je kitten als negatief worden ervaren. Weersta dus de drang om over hun schattige buikje te wrijven. Onder het kinnetje wordt door de meeste katten wel toegestaan!
Houd er rekening mee dat kittens hun energie kwijt moeten en over de bank zullen gaan rennen en misschien zelfs in de bank zullen gaan klimmen. Op het begin zullen ze namelijk nog niet in een keer op de bank kunnen springen. Zie dit klimmen in de meubels dan ook niet als ongewenst krabben. Maak eventueel een opstapje zodat je kitten zonder problemen gezellig bij jou op de bank kan komen zitten.
De meesten van ons geloven dat een spinnende kat een gelukkige kat is! Maar wist je dat het ook een teken kan zijn dat je kitten aandacht zoekt? Een kitten of oudere kat die spint, kan ook pijn hebben... Bestudeer de rest van zijn lichaamstaal om te zien wat hij je probeert te vertellen.
Als je kitten met zijn kopje langs de meubels wrijft, komen er zogeheten kopjesferomonen vrij die jouw kitten een veilig en vertrouwd gevoel geven. Hiermee laat hij zichzelf weten dat de omgeving okee is en vertrouwd. Het geven van diezelfde kopjes alleen dan langs jouw benen is een manier van begroeten. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld eventjes buiten bent geweest en anders rook dan normaal. Door kopjes te geven wil hij dat je weer een vertrouwde geur krijgt.
En natuurlijk is kopjes geven lans je benen ook een teken van genegenheid. Dit gedrag vertonen katten vaak wanneer het tijd is om te eten!
Een 'piepgeluid' om hallo te zeggen, een miauw om aandacht. Kittens zullen ook vocale geluiden gebruiken om onze aandacht te trekken en aan te geven hoe ze zich voelen. Wat probeert jouw kitten je te vertellen?
Deze lijst is natuurlijk niet volledig. Er zijn nog heel veel vormen van lichaamstaal- en communicatie-aanwijzingen van jouw kitten of volwassen kat. Maar bovenstaande gedragingen helpen je hopelijk al wel een eindje op weg. Na verloop van tijd, wanneer je jouw kitten door en door kent, zul je sneller begrijpen hoe hij zich voelt. Maar ook andersom zullen zij jouw gemoedstoestand gaan herkennen!
Samen tijd doorbrengen door samen te spelen, zijn vacht of nageltjes te verzorgen en op vaste tijden eten te geven is voor hem ook een teken dat je er voor hem bent. Acties zeggen in dit geval meer dan woorden!
En natuurlijk met FELIWAY. FELIWAY bevat een kopie van het eerder genoemde kopjesferomoon en stelt je in staat om met je kitten te communiceren in een taal die hij perfect begrijpt.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, leuke weetjes en handige tips? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief! Meld je aan en maak automatisch elke maand kans op een FELIWAY dekentje voor over de reismand!