Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Advies van de expert: Onenigheid tussen katten

Terwijl sommige katten genieten van het gezelschap van andere katten, zijn de meeste in hun hart geboren eenlingen. Agressie tussen katten thuis is daarom een veelvoorkomend probleem voor katteneigenaren. Het komt vaak voor bij katten die elkaar net hebben leren kennen, maar ook tussen katten die vroeger bevriend waren totdat een gebeurtenis tot een probleem in hun relatie heeft geleid. Alexandra Beck, onze technische expert, beantwoordt de veelgestelde vragen over de rivaliteit tussen katten en geeft advies over hoe je als eigenaar kunt helpen het probleem te verlichten.

Wat is de beste manier om een nieuwe kitten of oudere kat aan de kat des huizes voor te stellen?

De eerste ontmoeting is essentieel om hen te helpen met elkaar overweg te kunnen, en moet stapsgewijs aangepakt worden. Het is aan te raden om het nieuwe kitten (of de volwassen kat als je een volwassen kat adopteert!) in een eigen kamer te plaatsen, voorzien van alles wat een kat nodig heeft: slaapplaats, water, voedsel, kattenbak, krabpaal, speelgoed en FELIWAY.

Terwijl de nieuwe kat beperkt is tot één kamer, kun je de katten aan elkaars geur laten wennen, dus voordat ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Dit kun je doen door dekentjes uit te wisselen, of door de ene kat te aaien direct nadat je de andere geaaid hebt. Ook kun je de een doekje langs de kop van de ene kat wrijven (dit is de plek waar de feromonen worden afgegeven) en dit doekje vervolgens bij de andere kat leggen.

De eerste ontmoeting tussen de katten moet onder jouw toezicht plaatsvinden. Je kunt bij deze gelegenheid wat voer gebruiken als beloning, zodat het voor beide katten een leuke ervaring is. Beide katten moeten over een vluchtroute beschikken voor als ze zich niet op hun gemak voelen. Zorg dus dat binnendeuren open staan. 

Gebruik van een FELIWAY Optimum verdamper is aanbevolen tijdens de eerste kennismaking om je katten een veilig gevoel te geven. Dit verkleint de kans dat ze elkaar als een mogelijke bedreiging zien. De verdamper dient minstens 24 uur voor de ontmoeting in het stopcontact geplaatst te worden, en minstens een maand ingeplugd te blijven. Sommige katten hebben wat meer tijd nodig om zich aan te passen. In dat geval kun je de FELIWAY Optimum navullingen gebruiken, zolang als nodig.

Voor het beste resultaat plug je de FELIWAY Optimum verdamper in een stopcontact in de ruimte waar je katten de meeste tijd doorbrengen. Als katten niet dezelfde leefruimte delen, kan het nodig zijn om in meerdere ruimtes een FELIWAY Optimum verdamper te plaatsen. Bovendien moet elke kat altijd toegang hebben tot zijn eigen benodigdheden (aparte voer- en drinkbakjes, kattenbak, rustplek, krabpaal).

Meer tips over dit onderwerp lees je in onze blog: Hoe introduceer je een nieuwe kat?

Wat is de beste manier om een nieuwe kat aan de kat des huizes voor te stellen?

Mijn pas geadopteerde kat vecht met mijn al aanwezige kat. Wat kan ik hieraan doen?

Het kan zijn dat de kennismaking te snel is gegaan, en dat je katten meer tijd nodig hebben om aan elkaar te wennen.

Het gebruik van een FELIWAY Optimum verdamper kan bijdragen aan een vrediger samenwonen. Misschien hebben ze verschillende persoonlijkheden, en kan de kalmerende invloed van de feromonen in de verdamper helpen om de harmonie te herstellen. Laat de verdamper continu in het stopcontact ingeplugd, gedurende minstens een maand.

Zorg ervoor dat elke kat over zijn of haar eigen benodigdheden beschikt. Denk aan slaapplaats, voer- en drinkbak, kattenbak en krabpaal. Er moeten dus meerdere kattenbenodigdheden aanwezig zijn (minstens één per kat), verspreid over verschillende plekken in huis. Dit voorkomt ruzie om wie er aan de beurt is om bijvoorbeeld op de kattenbak te gaan.

Afzonderlijk voeren is ook belangrijk, zodat je katten niet het gevoel hebben dat ze om hun voer moeten vechten. Dit kan eenvoudig bereikt worden door de ene kat op de grond te voeren, en de andere kat op een hoger gelegen plek, of door de een zijn voerbakje aan de ene kant van de kamer te plaatsen en de andere kat zijn voerbakje aan de andere kant van de ruimte.

Om ze aan te moedigen elkaar te accepteren, kun je aan "geuroverdracht" doen: wrijf met een zachte doek of borstel eerst de ene kat van snuit tot staart, en daarna de andere, waardoor hun geuren zich vermengen. Laat bij allebei de katten een doek of borstel achter, bijvoorbeeld op hun slaapplek. Ook kun je lekkers op het doekje of ander gedeeld voorwerp leggen, om het nog aantrekkelijker te maken.

Een aangename kennismaking tussen katten kun je ook bevorderen met een smakelijk hapje: dit zal ze afleiden en ze belonen voor een vredig samenzijn. We willen dat ze het samenzijn associëren met een plezierige bezigheid. Zorg dat je altijd aanwezig bent zodat je hun reacties kunt zien en zonodig kunt ingrijpen.

Meer tips voor het oplossen van conflicten tussen katten lees je in onze blog: 7 tips om conflicten tussen katten te verminderen.

Mijn pas geadopteerde kat vecht met mijn al aanwezige kat. Wat kan ik hieraan doen?

Mijn kat heeft ruzie met een kat van de buren. Hoe kan ik de situatie helpen kalmeren?

Conflicten met buurkatten buiten kunnen een grote bron van irritatie zijn voor je kat. Vooral als er veel katten in de buurt zijn!

Probeer eerst te achterhalen wie de initiatiefnemer van de agressie is. Als jouw kat de agressor is en als hij een ongecastreerde kater is, overweeg dan een castratie om de kans op conflicten te verkleinen.

Als je jouw kat niet binnen kunt houden, zorg er dan voor dat je tuin in de beleving van je kat een zo veilig mogelijk plekje is. Als je bijvoorbeeld ziet dat conflicten het vaakst voorkomen op vaste tijdstippen (bijvoorbeeld omdat andere katten alleen op bepaalde tijden naar buiten mogen), pas dan het schema van je kat daarop aan, en beperk zo de interacties tot een minimum.

Als katten vechten, grijp dan niet in met je blote handen, omdat je zo gewond kunt raken. Probeer het conflict te onderbreken door ze af te leiden, bijvoorbeeld door iets in de richting van de katten te gooien.

Geef je kat een ligplekje in de hoogte (bijvoorbeeld door een plankje op te hangen) zodat je kat daarvandaan naar buiten kan kijken zonder zelf bekeken te worden! Plaats het voerbakje niet in de buurt van een raam, aangezien buitenkatten hierdoor kunnen worden aangetrokken.

In huis kun je ook proberen het zicht door het raam te blokkeren om de dreiging weg te nemen van het zien van, of het gezien worden door buitenkatten. Dit kan eenvoudig worden gedaan door (een deel van) het raam af te plakken met plakfolie.

Als je kat buiten vaak wordt lastiggevallen door buurkatten, kun je bovendien overwegen om een FELIWAY Optimum verdamper in te pluggen in de ruimte waar jouw kat het grootste deel van de tijd doorbrengt: dit versterkt hun perceptie van je huis als een veilige plek door het vrijgeven van kalmerende feromonen. De feromonen hebben geen effect op de buitenkat.

Mijn kat heeft ruzie met een kat van de buren. Hoe kan ik de situatie helpen kalmeren?

Mijn katten, die altijd maatjes zijn geweest, zijn gaan vechten. Hoe komt dit en hoe kan ik hun vriendschap helpen herstellen?

Eerst moet je er zeker van zijn dat het echt vechten is, en niet stoeien, dat ook indrukwekkend kan overkomen! Stoeien is vaak geluidloos (geen blazen of krijsen), met zacht bijten zonder verwondingen of krabben met ingetrokken klauwen.

Zelfs als de katten al maanden of jaren vreedzaam samen in één huishouden leven, kunnen er onverwacht territoriale gevechten plaatsvinden. Katten zijn namelijk niet zo vergevingsgezind. De spanning en stress die ze ervaren van elkaars aanwezigheid bouwt alleen maar op.

De beste manier om te voorkomen dat jouw katten gaan vechten, is door de oorzaak te achterhalen! Als je niet zeker weet waarom jouw huisdieren onenigheid vertonen, moet je ze eerst observeren en de hele dag door triggers van ongewenst gedrag zoeken:

  • Controleer of beide katten nog steeds toegang hebben tot hun eigen benodigdheden, zoals de voer- en drinkbakjes, slaapplaats, kattenbak en krabpaal. De meeste katten houden niet van delen. Het delen van de benodigdheden kan stress en conflicten veroorzaken. Hebben jouw katten hun eigen benodigdheden?
  • Heb je de benodigdheden recent verplaatst?
  • Heeft er een externe gebeurtenis plaatsgevonden die de relatie tussen je katten kan hebben veranderd: Heb je nieuwe meubels in huis gehaald of meubels verplaatst? Is de samenstelling van het gezin veranderd? Is er een nieuw huisdier bij gekomen? (een kat, een kitten of een hond?)
  • Zijn er nieuwe buurtkatten buiten die (één of meer) van jouw katten bedreigen? Door de spanning kan dit leiden tot omgeleide agressie van de ene kat naar de andere.
  • Is een van je katten onlangs bij de dierenarts geweest? Bij thuiskomst kan deze kat vreemd overkomen op de thuisgebleven kat (vooral na een narcose), of een onaangename geur hebben.
  • Is een van je katten onlangs geslachtsrijp geworden? Dit kan invloed hebben op hun sociale interacties.

Het wordt aanbevolen om gedurende minstens een maand een FELIWAY Optimum verdamper in te pluggen in de ruimte waar je katten het grootste deel van hun tijd doorbrengen. De kalmerende invloed van de feromonen in de verdamper helpen om de harmonie te herstellen en geven de katten een veilig en vertrouwd gevoel.

Meer tips voor het oplossen van conflicten tussen katten lees je in onze blog: 7 tips om conflicten tussen katten te verminderen.
Bekijk ook de video 'Hoe help je jouw katten beter met elkaar om te gaan?' op onze website. Bekijk de video.

Mijn katten, die altijd maatjes zijn geweest, zijn gaan vechten. Hoe komt dit en hoe kan ik hun vriendschap helpen herstellen?

Waar is FELIWAY Optimum te koop?

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!