Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Het probleem van buurtkatten

De meeste katteneigenaren vinden het geweldig om katten rond te zien struinen door hun buurt! Echter kan voor onze eigen katten de aanwezigheid van buurtkatten vaak stressvol zijn en tot problemen leiden. Denk aan hyperwaakzaamheid, angst en sproeien of plassen in huis.

Hoewel het misschien een uitdaging lijkt om het gedrag van andere katten onder controle te houden, zijn er maatregelen die je kan nemen om de situatie in toom te houden. Welke maatregelen dat zijn, lees je hier.

Katten in stedelijke gebieden

Het probleem van buurtkattenDe toegenomen concentratie van katten in stedelijke gebieden heeft een onnatuurlijke sociale dynamiek gecreëerd. Historisch gezien kwamen katten elkaar niet vaak tegen tijdens het rondlopen in hun territorium, omdat ze de kunst van communicatie over lange afstanden hadden geperfectioneerd. Dit door middel van geurmarkering (urinemarkering, markering met feromonen en krabmarkeringen), waardoor ze potentiële conflicten konden vermijden.

Als er een overlap in territoria voorkwam, was het in hun belang om elkaars pad niet te kruisen, aangezien een vijandige interactie een onnodig risico met zich meebracht. Ze moesten immers fit en gezond blijven voor de jacht.

Het werkt voor beide katten om op natuurlijke wijze een deeltijdregeling te ontwikkelen waarbij ze elk een deel van hun territorium behouden zonder andere katten in de buurt. In stedelijke gebieden overlappen de territoria elkaar echter zo veel dat het bijna onmogelijk is voor katten om elkaar niet tegen te komen, en een tuin kan zich in het territorium van meerdere katten bevinden. Ze brengen misschien tijd door in elkaars tuin, gebruiken deze als doorgangsroute of komen in sommige gevallen elkaars huis binnen.

Veel katten leren snel hoe ze hun ruimte kunnen monopoliseren, wat leidt tot intimiderend gedrag zoals staren en de toegang tot hulpbronnen blokkeren. Dit kan het welzijn van vrij rondlopende katten schaden, maar ook van katten die het grootste deel van hun tijd binnenshuis doorbrengen.

Katteneigenaren moeten de situatie zorgvuldig beheren om de harmonie te garanderen en de stress van hun huisdier te verminderen.

Angst bij het zien van andere katten

Het probleem van buurtkatten

De angst die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van een andere kat kan vaak leiden tot hyperwaakzaamheid; een staat van voortdurend op zoek zijn naar andere katten die hun territorium binnenkomen. Katten die hyperwaakzaam zijn, springen meestal in een mum van tijd op om hun territorium te verdedigen en kunnen naar buiten rennen om andere katten weg te jagen.

Deze behoefte om hun territorium te beschermen kan meedogenloos zijn en gaat gepaard met een aanzienlijke mate van stress – en stress wordt in verband gebracht met onder meer fysieke aandoeningen zoals ziekten van de lagere urinewegen en een verminderde immuunfunctie.

Ook kunnen katten bang worden en zich buitensporig lang verstoppen, vooral als ze een hinderlaag hebben meegemaakt of als er een rivaliserende kat in hun huis is gekomen. Deze reactie is net zo stressvol en kan de levenskwaliteit van een kat ernstig beïnvloeden.

Een veelvoorkomend gedragsprobleem dat vaak voortkomt uit deze stress is het sproeien van urine, een klassiek voorbeeld van een kat die probeert zijn territorium zowel binnen als buiten af te bakenen, om zijn huis mentaal te versterken en het gevoel van veiligheid en geruststelling te vergroten.

Een kat kan zelfs op ongepaste plaatsen gaan poepen en plassen in huis als hij zich bedreigd voelt. Zoveel tijd in een negatieve emotionele toestand doorbrengen kan resulteren in agressie jegens eigenaren of andere katten in het huishouden.

En ten slotte is omgeleide agressie een veelvoorkomend gevolg als ze geïrriteerd zijn vanwege een onbekende kat, maar er niet bij kunnen komen (of te bang zijn om hem weg te jagen). Als dit gebeurt, kan de agressie gericht zijn op een andere kat of persoon in huis. Dit kan zeer ernstig zijn en een breuk in hun relaties veroorzaken.

Andere katten uit de buurt houden
Het probleem van buurtkatten

Hoewel het misschien een uitdaging lijkt om het gedrag van andere buurtkatten onder controle te houden, zijn er maatregelen die jij kan nemen om de situatie in toom te houden en stress bij jouw eigen kat te verminderen:

  • Installeer een kattenluik met microchip om te voorkomen dat andere katten het huis binnenkomen.
  • Wees waakzaam als je bij warm weer deuren en ramen open laat staan.
  • Houd het voer van je katten uit de buurt van open deuren, kattenluiken of ramen, zodat andere katten niet naar binnen worden gelokt.
  • Plaats een kattenbestendig hekwerk in je tuin, zodat er geen katten in kunnen komen.
  • Stel een deeltijdregeling op met andere katteneigenaren, waarbij elke kat op verschillende tijdstippen van de dag toegang heeft tot gemeenschappelijke territoria.
  • Installeer fysieke barrières zoals struiken, meubels of plak ramen af met matte raamfolie om de privacy te maximaliseren en staren en intimidatie te voorkomen.
  • Zorg voor extra uitgangen voor je kat, voor het geval er één of meer geblokkeerd zijn.

Hoewel we misschien geen volledige controle hebben over het gedrag van andere katten, kunnen we ons erop concentreren onze eigen katten te helpen zich minder gestrest te voelen. De FELIWAY Optimum verdamper is hierbij een nuttige toevoeging en helpt gevoelens van harmonie en geruststelling te bevorderen.

De sleutel is om de situatie onder controle te houden, aangezien de populariteit van katten als huisdier inhoudt dat territoriale conflicten regelmatig zullen blijven voorkomen, vooral in stedelijke omgevingen. Met de juiste manier van beheren kunnen eigenaren de stress verminderen en de meeste katten zonder problemen met de situatie laten omgaan.FELIWAY Optimum voor katten ontdekken

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!