Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Op welk tijdstip van de dag slapen katten het meest?

Katten zijn intrigerende, raadselachtige wezens. Hoeveel uur per dag slapen katten? Wanneer dutten ze het meest? En wanneer zijn katten het meest actief? Voor veel katteneigenaren kan het ontcijferen van de ingewikkelde patronen van de slaapgewoonten van hun kattenvrienden een hele puzzel zijn. Laten we deze slaapmysteries ontrafelen!

Wanneer zijn katten het meest actief?

Katten zijn overwegend crepusculair. Dit betekent dat ze het meest actief zijn tijdens de schemering en zonsopgang. Als je ooit hebt gemerkt dat je kattenvriend gedurende deze tijden plotseling barstte van de energie, dan is dat hun natuurlijke ritme dat duidelijk naar voren komt.

Dit gedrag is een terugkeer naar de wilde voorouders van onze gedomesticeerde katten, die jaagden toen hun prooien het meest actief waren. Deze avondactiviteit komt voort uit het feit dat hun moderne prooien, zoals knaagdieren, vooral tijdens deze uren actief zijn. Wat dat betreft zijn katten uiterst flexibel. Het is niet ongebruikelijk dat de slaapcycli van katten veranderen om zich aan te passen aan hun baasjes!

Wanneer zijn katten het meest actief?

Wanneer slapen katten?

Dus als katten het meest actief zijn tijdens zonsopgang en zonsondergang, wanneer vinden ze dan tijd om te slapen? En hoeveel uur per dag slapen katten? De antwoorden op deze veelgestelde vragen variëren afhankelijk van de leeftijd van je kat.

Kittens hebben, met hun kleine lichaampjes en snelle groei, een enorme hoeveelheid slaap nodig. Ze brengen misschien het grootste deel van de dag door in dromenland en worden alleen wakker voor maaltijden en korte speelsessies. Naarmate ze ouder worden, ondergaan de slaapcycli van katten een transformatie. Volwassen katten slapen minder dan kittens, maar kunnen nog steeds gemiddeld tussen de 12 en 20 uur per dag slapen in een zogenaamd ‘polyfasisch’ slaappatroon. Dit betekent dat ze meerdere korte slaapjes hebben in plaats van één lange slaapperiode zoals mensen dat doen.

Hoewel 12 tot 20 uur slaap per dag misschien een behoorlijk breed bereik lijkt bij het beantwoorden van de vraag ‘Hoe lang slapen katten?’, zijn er verschillende factoren die de slaapcycli van elke kat kunnen beïnvloeden. Gezondheid, activiteitenniveau en leeftijd kunnen allemaal invloed hebben op de slaapduur van een kat. Als we bijvoorbeeld hun korte periode als kitten buiten beschouwing laten, hebben katten de neiging om meer te slapen naarmate ze ouder worden.

Wanneer slapen katten?

Veranderingen in de slaappatronen van katten

Als je een verandering in het slaappatroon van je kat opmerkt en geen van de bovengenoemde factoren van toepassing lijkt te zijn, raden we je ten zeerste aan contact op te nemen met een dierenarts. Er kan een onderliggende medische reden zijn voor de veranderingen in het gedrag van je kat en de dierenarts kan je het beste helpen.

Anders is het mogelijk dat deze veranderingen wijzen op stress. Of het nu komt door een nieuw familielid in het huishouden of door veranderingen in de omgeving, onze katachtige metgezellen kunnen de spanning voelen. Hoewel je nog steeds met een dierenarts moet praten om inzicht te krijgen in deze veranderingen, kun je ook overwegen om FELIWAY Optimum te gebruiken. Dit is een verdamper voor thuis die speciaal is ontwikkeld om de veelvoorkomende tekenen van stress bij katten te helpen verminderen. Steek FELIWAY Optimum gewoon in een stopcontact en de verdamper doet zijn werk. Deze verspreid een geurloos feromooncomplex om jouw kat bij nieuwe en stressvolle situaties gerust te stellen.

Wil je meer weten over het gedrag van je kat, of wil je weten hoe je het maximale uit ons FELIWAY-assortiment kunt halen? We horen graag van je en delen al het advies dat we kunnen! Je kunt ook op de hoogte blijven van onze nieuwste tips en advies krijgen over producten door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!