Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

9 goede voornemens voor jou en je kat!

We zijn eindelijk aangekomen in 2021 en we hopen dat jullie, ondanks dat het anders was dan anders, een gezellige jaarwisseling hebben gehad! Ook de goede voornemens voor het nieuwe jaar horen er natuurlijk weer bij. We hebben 9 ideeën voor je op een rijtje gezet die helpen jouw kat(ten) het hele jaar door te ondersteunen en gelukkig te houden. 

9 GOEDE VOORNEMENS VOOR HET NIEUWE JAAR voor JOUW KAT(TEN)!

1. Houd vast aan een routine

2020 was een jaar van veranderingen voor iedereen, ook voor onze katten. Een internationaal onderzoek uitgevoerd door FELIWAY tijdens de pandemie toonde aan dat 20% van de eigenaren vond dat Covid-19 stressvol was voor hun katten. Dit is waarschijnlijk het gevolg geweest van de veranderingen in de huishoudelijke routines die we allemaal moesten doorvoeren.

Je hebt het vast vaker gelezen in onze blogs, maar katten houden niet van verandering! Het is belangrijk voor hen dat alles in hun omgeving hetzelfde blijft. Katten zijn namelijk dol op routine, rust en regelmaat.

Dus als jouw routine is veranderd - of als je het nieuwe jaar met een nieuwe routine wilt beginnen - zorg er dan voor dat je wijzigingen aanbrengt met jouw huisdier in gedachten. Zorg ervoor dat je grote of kleine veranderingen geleidelijk aanbrengt - en wees consistent! Probeer activiteiten zoals maaltijden, speeltijden en knuffelsessies elke dag op hetzelfde tijdstip te houden, zodat jouw huisdier de controle heeft.

9 goede voornemens voor jou en je kat!

2. Breng meer tijd samen door

Al één goed voornemen gelukt 😉 Nee, zonder dollen. Plan meer tijd samen met je kat om jullie band te versterken. Katten zijn 's morgens vroeg of 's avonds het meest actief en speels. Misschien heb je al gemerkt dat ze op deze momenten hun "gekke 5 minuten" hebben en door het huis rennen. Dit is dus een goed moment om met ze te spelen en de energie te gebruiken!

Nadat jouw kat die energie heeft opgebruikt, mag natuurlijk de ontspanningstijd niet worden vergeten. Plan een paar gezellige uurtjes waarin je samen ontspant. Dit geeft jou niet alleen wat gelukshormonen en verlaagt je stressniveau, maar versterkt ook de band tussen jou en je kat.

3. Zorg ervoor dat jouw kat voldoende beweging heeft

We weten dat onze harige vrienden dol zijn op dutjes - het zit in hun DNA! Maar lichaamsbeweging is ook belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid van onze huisdieren. Je kunt jouw kat helpen fit en gezond te blijven door spelletjes met hem te spelen.

Plan ongeveer 15 minuten in voor elke speelsessie. Katten kunnen zich snel vervelen, dus een paar korte sessies per dag zal productiever werken dan een langere sessie. Speel spelletjes waarbij je kat zijn natuurlijke jachtinstincten kan gebruiken, zoals het achterna zitten van een speelgoedmuis aan het uiteinde van een touwtje of een laserlicht, maar zorg er altijd voor dat de speelsessie eindigt met een beloning.

Probeer ook in het spel en speelgoed verandering aan te brengen om te voorkomen dat jouw kat zich verveelt. Dit betekent niet dat je wekelijks nieuwe speeltjes hoeft te kopen. Geef hem niet direct keuze uit alle speeltjes die je in huis hebt, maar wissel dit zo nu en dan eens af om je kat geïnteresseerd te houden. Bovendien hoef je niet veel geld uit te geven aan speelgoed! Katten houden ervan om kartonnen dozen te verkennen, of probeer wat lekkers in huis of in lege eierdozen te verstoppen zodat ze hun jachtinstinct moeten inzetten. Ze zullen net zo van de uitdaging genieten!

9 goede voornemens voor jou en je kat!

4. Leer de taal van jouw kat begrijpen

Jouw kat vertoont bepaalde gedragingen om jou te laten weten hoe hij zich voelt! Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je kat zich gelukkig, relaxed of juist gespannen voelt. Als jij deze subtiele signalen van je kat kunt oppikken, kun je beter op de situatie reageren en het gevoel van veiligheid voor je kat verhogen. Wanneer je kat zich veilig voelt, zal hij meer liefde en affectie tonen aan jou en je gezin en zal dit jullie band versterken.

De taal van katten leren begrijpen? Wij schrijven wekelijks nieuwe blogs om jou alles over het gedrag van katten te leren. Op de hoogte blijven van de nieuwste blogs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

5. Ondersteun met FELIWAY

Maak van FELIWAY Optimum een nieuwjaarsresolutie! FELIWAY Optimum is de beste FELIWAY-ondersteuning om alle tekenen van stress te verminderen of te voorkomen. FELIWAY ondersteunt jouw kat bij nieuwe, stressvolle of angstige situaties die het hele jaar door kunnen optreden.

FELIWAY Optimum Verdamper

6. Plan regelmatige verzorgingsuurtjes in

Katten weten instinctief dat ze zichzelf moeten verzorgen en in topvorm moeten blijven, maar er zullen momenten zijn waarop je ze moet helpen. De tijd die je besteedt aan het borstelen of aaien, stelt je ook in staat om jouw kat te controleren op eventuele verwondingen, of gekke plekjes die je mogelijk moet laten controleren door een dierenarts.

Borstelen

Zeker nu de trimsalons gesloten zijn, is dit een goede tip. Zorg ervoor dat je verzorgingssessies plant wanneer je kat ontspannen is, misschien na het eten of spelen. Houd deze sessies in het begin kort door langzaam een ​​borstel door de vacht te halen en vervolgens geleidelijk de vacht zachtjes te strelen. Als jouw kat kort haar heeft, hoef je de vacht waarschijnlijk maar één keer per week te borstelen. Als je een langharige kat hebt, moet dit vaker worden gedaan. Regelmatig zacht borstelen helpt bij het verwijderen van vuil, verspreidt de natuurlijke oliën door de vacht, helpt klitten te voorkomen en houdt de huid schoon en vrij van irritaties.

Nagels knippen

Als je een buitenkat hebt, zul je merken dat de nagels in goede conditie blijven door al het klimmen en krabben dat ze buiten doen. Onthoud dat alle katten een stevige krabpaal nodig hebben waar ze hun klauwen in kunnen zetten en regelmatig kunnen krabben. Ook wanneer jouw kat buiten komt is het hebben van een krabpaal erg belangrijk. Krabben doet een kat namelijk niet alleen om zijn nagels te scherpen, maar wordt ook gedaan om stress te verwerken en speelse energie kwijt te raken. Bovendien kan een krabpaal voorkomen dat ze krabben aan jouw meubels! Tips voor het afleren van krabben aan meubels, lees je in onze andere blog: Waarom krabben katten? En hoe kan ik dit stoppen?

Er zullen momenten zijn dat je de nagels van je huisdier moet trimmen. Weet je niet hoe of durf je dit niet zelf, vraag dan advies aan je dierenarts! Ga niet zelf aan de slag als je niet weet wat je doet.

Het meest ideale is natuurlijk om jouw kat vanaf kittens af aan al te laten wennen aan deze situatie. Zorg dat jouw kat eraan gewend raakt dat zijn pootjes en nageltjes worden aangeraakt en dat hij wordt vastgehouden. Wrijf je hand op en neer over zijn pootjes en druk voorzichtig op elke individuele klauw. Zorg ervoor dat je ze veel lof en traktaties geeft om er een positieve associatie van te maken.

9 goede voornemens voor jou en je kat!

Tandenpoetsen

In het wild hoeven katten zich geen zorgen te maken over mondhygiëne omdat hun dieet hun tanden schoon houdt, maar katten die bij ons thuis wonen, kunnen tandplak en tandsteen op hun tanden krijgen. Tandenpoetsen is voor ons de beste manier om een ​​gezonde mond te behouden. Tandenpoetsen lijkt misschien onmogelijk bij katten, maar met training kan jouw kat na verloop van tijd leren het tandenpoetsen te accepteren (idealiter een paar keer per week).

Verzorgingssessies en tandenpoetsen zouden leuk moeten zijn voor jullie beiden, dus zorg ervoor dat je ze plant wanneer zowel jij als je kat ontspannen zijn, maar probeer je kat niet te dwingen als hij tegenstribbelt, want dit zal hem alleen maar ontmoedigen om dichtbij te komen.

7. Plan regelmatige bezoeken aan de dierenarts

Wist je dat katten tijdens de eerste twee jaar van hun leven sneller verouderen en in hun eerste levensjaar het equivalent van 15 mensenjaren zullen bereiken? Het tempo van de ontwikkeling van een kat vertraagt echter na hun tweede levensjaar (wanneer ze gelijk zijn aan 24 mensenjaren). Het ras van een kat heeft ook invloed op hun leeftijdsontwikkeling, maar een goede vuistregel is dat elke 4 kattenjaren gelijk staat aan 1 mensenjaar.

Daarom is het belangrijk dat ze regelmatig door hun dierenarts worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat ze gezond blijven naarmate ze ouder worden, en dat eventuele problemen vroegtijdig kunnen worden opgemerkt en behandeld. Controleer jouw kat ook regelmatig tijdens het trimmen (zie voornemen 6) en laat de dierenarts weten als er iets verandert, bijvoorbeeld als ze niet willen spelen, of als ze zich meer dan normaal verstoppen of slapen.

8. Beperk de traktaties

Traktaties zijn geweldig voor het trainen en belonen van katten, maar vooral naarmate ze ouder worden, moet je ze helpen om op een gezond gewicht te blijven. Dit kan betekenen dat de traktaties die je ze geeft, moet beperken. Probeer in plaats van snoepjes wat van hun normale voedsel (van hun dagelijkse hoeveelheid) als beloning te gebruiken.

9. Controleer de voorzieningen regelmatig

Katten houden van het comfort van thuis, zoals een comfortabele slaapplaats, klim- en krabplekken, een schoon toilet, schuilplaatsen en een veilige haven waar ze ongestoord kunnen ontspannen. Zorg ervoor dat deze voorzieningen worden verzorgd, dat ze niet kapot zijn en dat jouw kat er te allen tijde toegang toe heeft.

Verwacht niet dat jouw kat deze voorzieningen deelt, aangezien dit tot conflicten kan leiden in een huishouden met meerdere katten. Katten houden niet van veranderingen én niet van delen 😉. Meer hierover in onze andere blog: 7 tips om conflicten tussen katten te verminderen.

Heb jij nog andere goede voornemens? Dan kijken we uit naar je reactie onder dit bericht! ⬇️🐱
Een gelukkig, liefdevol en vooral gezond nieuwjaar gewenst voor jou en je viervoeter(s)!

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!