Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Zo maak je jouw huis katvriendelijk én stijlvol!

Territorium is erg belangrijk voor katten, maar je woonomgeving is waarschijnlijk ook voor jou heel belangrijk! Met de huidige trend van open leefruimtes en een minimalistische inrichting lijkt het misschien een grotere uitdaging om je ideale omgeving in te richten en er tegelijkertijd voor te zorgen dat het klim- en verstopinstinct van je kat aan bod komt. Maar dat hoeft niet het geval te zijn!

Met deze ideeën kun je je huis een moderne stijl geven, maar met een kittige flair om het ook nog eens helemaal katvriendelijk te maken.

Zo maak je jouw huis katvriendelijk én stijlvol!

Dingen om te onthouden bij het katvriendelijk maken van je huis

 1. De thuisomgeving is van grote invloed op het welzijn van katten. Let op tekenen van angst en neem maatregelen om jouw kat te helpen zich ontspannen en op zijn gemak te voelen. Het gebruik van FELIWAY Optimum kan jouw katachtige huisgenoot helpen om meer rust te vinden en zich veilig en geborgen te voelen in zijn leefomgeving.
 2. Katten hebben graag keuze, dus houd hier rekening mee bij het uitkiezen van je kattenmeubels en overige kattenbenodigdheden. Wanneer je meerdere katten in huis hebt, houd er dan rekening mee dat katten niet graag delen. Het advies is om de 'aantal katten +1' regel aan te houden bij het aanschaffen van voer- en waterbakjes, kattenbakken, krabpalen en slaapplaatsen. Heb je 2 katten? Dan heb je overal dus 3 stuks van nodig in huis. Dit vermindert conflicten tussen de katten.
 3. Zorg ervoor dat katten hoge plekken hebben om op te klimmen en lage plekjes waar ze zich kunnen verstoppen. Dit kan bijvoorbeeld onder de bank of onderin of in de kast.
 4. Denk ook aan knusse en rustige plekjes waar ze een dutje kunnen doen. Het liefst een plek waar ze niet gestoord kunnen worden. Kleed de slaapplaats eventueel aan met warme dekentjes.
 5. Een goede stevige krabpaal om hun nagels te kunnen scherpen is een must! Krabben is ook een manier om stress te verminderen. Wanneer er geen goede krabgelegenheid in huis is, is de kans groot dat je bank of tafelpoot gebruikt gaat worden als krabpaal.
 6. Katten hebben ook speeltjes nodig om mee te spelen en vinden het ook leuk om op onderzoek uit te gaan.
 7. Denk eraan dat katten niet graag eten of drinken in de buurt van hun kattenbak, dus het is essentieel om deze op een aparte, rustige plek te zetten. Houd er rekening mee dat de kattenbak te allen tijde toegankelijk moet zijn voor de kat! Heb je meerdere katten? Zet de voer- en drinkbakjes van beide katten dan uit elkaar. Zo voorkom je conflicten. Hetzelfde geldt voor de kattenbak.
 8. Zorg ervoor dat je katten veilig zijn. Let op apparaten, planten of het risico dat ze worden opgesloten op plekken waar ze niet uit kunnen ontsnappen.

Zo maak je jouw huis katvriendelijk én stijlvol!

Ideeën voor kattenmeubels die jouw huis extra stijlvol maken!

Het is belangrijk om te onthouden dat je niet veel geld hoeft uit te geven. Je eigen kattenmeubels maken of bestaande meubels opknappen hoeft niet veel geld te kosten.

 1. Verf je kattenmeubels in de kleuren van de kamer. Zorg ervoor dat de verf droog is voordat je kat ze uitprobeert!
 2. Maak ook overtrekken of kussens voor hun slaapplaatsen die passen bij de stof van je bank.
 3. Integreer een hangmat in de voet van je salontafel, zodat je kat zich eronder kan opkrullen terwijl jij rustig koffie drinkt.
 4. Hang moderne boekenplanken als een trappetje aan de muur, zodat je kat erop kan klimmen of ze kan gebruiken als kattenloopbrug.
 5. Neem een paar schattige foto's van je kat en hang ze in onbreekbare lijstjes om je boekenplanken te versieren. Anders kunnen er (katten)ongelukken gebeuren!
 6. Zet wat katvriendelijke planten op de planken en in je kamer. Vergeet niet dat planten in huis ook goed zijn voor ons eigen welzijn!
 7. De kattenbak kan ook discreet achter een stoel of bank worden verstopt, maar denk eraan dat deze niet in de buurt van hun eten mag staan. De kattenbak dient ook op een rustige plaats te staan die altijd toegankelijk is voor de kat.
 8. Stromend water kan rustgevend zijn en aangezien katten graag van stromend water drinken, waarom trakteer je je kat niet op een waterfontein?
 9. Krabpalen zijn essentieel om katten te helpen zich uit te rekken na een kattenslaapje, om hun klauwen gezond te houden en om je meubels te beschermen. Een goed geplaatste krabpaal kan ook versierd worden met een katvriendelijke plant - maar zorg ervoor dat de plant goed vastzit en niet kan worden omgestoten door je uitbundige kat! Sommige bedrijven hebben krabpalen van vloer tot plafond ontwikkeld, die het mogelijk maken om naar de hoogste holletjes te klimmen.
 10. Een kattenflat of kattentoren - dit zijn rekken met plateaus of bedden op verschillende niveaus die al het bovenstaande combineren en een meer 'meubelachtige' uitstraling kunnen hebben.
 11. Vergeet niet dat je kattenmand een perfect meubelstuk is dat elk huis met een kat zou moeten hebben. Deze hoeft niet alleen gebruikt te worden om je kat naar de dierenarts te brengen; hij kan ook gebruikt worden als bed, schuilplaats of, als je er een hebt die aan de bovenkant en de zijkant open kan, dicht bij een plank zodat je kat er vanuit alle hoeken bij kan.

Denk aan de ruimte die je hebt en het aantal katten waarmee je je huis deelt. Denk eraan dat elke kat graag toegang heeft tot zijn eigen bronnen, dus plan je ruimte zo in dat aan al hun behoeften wordt voldaan.

Houd ook rekening met de leeftijd van je kat. Kittens vinden het heerlijk om te verkennen, zich te verstoppen en te springen en hoog in meubels te klimmen, maar als je een oudere kat hebt, zijn hun behoeften misschien minder inspannend en heb je misschien meer lage vlonders of kleinere treden nodig om gemakkelijker overal bij te kunnen.

We zijn benieuwd naar de favoriete kattenmeubels van jouw kat! Tag @feliway_belgie op Instagram of stuur ons je foto's van zelfgemaakte kattentorens, favoriete knusse plekjes of stijlvolle katvriendelijke inrichting!

Zo maak je jouw huis katvriendelijk én stijlvol!

 

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!