Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Terug naar school of werk? Tips om je kat te ondersteunen

Katten houden van rust, routine en regelmaat. Tijdens de (school)vakanties heeft je kat misschien wel moeten wennen aan een aangepaste routine. Jij bent wellicht vaker thuis geweest in je vakantie, waardoor je kat meer aandacht heeft gekregen. Of ben je juist vaker van huis geweest en heeft de kat in de vakantie moeten wennen aan een andere routine, denk aan op een later tijdstip eten krijgen, omdat je niet zo vroeg naar werk hoefde. Of kinderen die vaker thuis zijn, waardoor het drukker was in huis.

Veranderingen in huis horen bij het leven! Maar voor onze katten is het niet altijd even makkelijk om zich aan te passen aan deze (voor ons kleine) veranderingen en nieuwe routines. Maar nu je terugschakelt naar je alledaagse werk- en schoolgewoonten, is het belangrijk te weten welke invloed dit kan hebben op je kat.

De laatste week van de schoolvakantie en de eerste week terug naar werk of school zijn vaak druk en vol veranderingen! Opwinding, zenuwen en nieuwe schoolspullen. Dit alles zorgt voor een andere thuisomgeving die de zintuigen van je kat in een overdrive kan brengen!

Terug naar school of werk? Tips om je kat te ondersteunen

Jij bent je misschien al aan het concentreren op de voorbereidingen, maar zorg er ook voor dat je jouw kat tijdens deze veranderingen ondersteunt. Hoe je dat doet, leer je hier.

Tips om je kat te ondersteunen tijdens veranderingen

Laat ze zich geleidelijk aanpassen aan de nieuwe routine en situaties

Krijg je schoolspullen of nieuwe kleding geleverd? Laat deze rondslingeren, zodat je kat de tijd kan nemen om de spullen te onderzoeken. Laat vooral ook de dozen even staan waarin de spullen worden geleverd! We weten dat katten dol zijn op kartonnen dozen; niet alleen wordt hun nieuwsgierigheid erdoor geprikkeld, dozen zijn ook geweldige plekken om zich te verstoppen of een welverdiend dutje te doen!

Als je nieuw speelgoed introduceert om je kat te vermaken terwijl je aan het werk bent, probeer dit dan een paar dagen van tevoren uit, zodat je kat eraan kan wennen. Een puzzel met voedsel kan voor langdurig vermaak zorgen, maar kan er ook voor zorgen dat de kat gefrustreerd raakt als het niet lukt. Zorg dus dat je kat het spel onder de knie heeft voor je weer aan het werk gaat. 

De tv of radio aan laten staan kan ook helpen om je kat te kalmeren en te vermaken, maar zorg ervoor dat je hun favoriete zender vindt voordat je naar je werk gaat! Klassieke muziek wordt meer gewaardeerd door katten dan hardrock ;).

Gebruik FELIWAY Optimum om je kat gerust te stellen. De geavanceerde berichtgeving geeft katten een gevoel van verhoogde sereniteit en helpt ze zich comfortabeler en veiliger te voelen in hun huis. Installeer de verdamper in de kamer waar je kat de meeste tijd doorbrengt en het zal hem of haar helpen zich ontspannen te voelen als je weg bent.

FELIWAY Optimum voor katten ontdekken

Herken de signalen van jouw kat

Het begrijpen van de lichaamstaal van je kat is essentieel om het welzijn van je kat te ondersteunen. Als je de tekenen van angst of stress kunt herkennen, kun je hem of haar beter ondersteunen in verschillende omstandigheden. Onopvallende tekenen dat je kat last heeft van de veranderingen of even niet lekker in zijn vel zit zijn:

  • Overmatige vachtverzorging: Katten zijn kieskeurige wezens en verzorgen zichzelf regelmatig, maar als je kale plekken ziet door het overmatig likken of bijten, kan dat komen doordat ze gestrest zijn.
  • Urine sproeien of plassen naast de kattenbak: Als de toiletgewoonte van je kat is veranderd, kan het zijn dat je kat zich veiliger willen voelen door zijn territorium af te bakenen.
  • Zich lange tijd verstoppen: We weten dat katten zich graag verstoppen, maar als je merkt dat dit vaker gebeurt dan normaal, kan dit een teken zijn dat ze zich gestrest of angstig voelen.
  • Eetgewoonten: Als de routine van een kat drastisch verandert, kan dat invloed hebben op hun eetgewoonten, dus het is belangrijk dat je ze zoveel mogelijk in hun normale routine houdt. Eet je kat meer of juist minder dan normaal? Neem dan eerst contact op met je dierenarts om een medische oorzaak te laten uitsluiten. Als een medische oorzaak is uitgesloten, kan het gedrag een teken zijn van stress.
  • Toegenomen vocalisatie: Vaker miauwen of een hoge gil geven, kan een indicatie zijn dat je kat aan je probeert te vertellen dat hij even niet lekker in zijn vel zit.

Als je bang bent dat je kat de veranderingen niet aankan, neem dan contact op met je dierenarts, want het kan zijn dat je kat een onderliggende medische aandoening heeft die invloed heeft op hoe hij ermee omgaat.

Terug naar school of werk? Tips om je kat te ondersteunen

Houd je aan hun dagelijkse routine

Ook al verandert jouw of jullie dagelijkse routine, probeer de routine van je kat hetzelfde te houden. Dat wil zeggen hun voedertijden, speeltijden en jullie tijd samen. Verplaats de slaapplaatsen, etensbakken, krabpalen enz. niet naar een andere locatie, omdat dit de angst kan vergroten. 

Geef je kat toegang tot zijn favoriete plekjes, zelfs als je niet thuis bent. Je kat zal het heel prettig vinden om opgekruld op zijn favoriete plankje te wachten tot je terugkomt.

Terug naar school of werk? Tips om je kat te ondersteunen

Breng andere veranderingen op tijd!

Als je een andere grote verandering overweegt, zoals het nemen van een andere kat als gezelschap voor je inwonende kat, zorg er dan voor dat je nadenkt over de timing van zo'n verandering en over de vraag of je kat er klaar voor is.

Wanneer je ervoor kiest om een nieuw huisdier in huis te introduceren, denk dan altijd aan het temperament van je kat en van het nieuwe dier, zodat je er zeker van bent dat ze gelukkig naast elkaar zullen leven. Omdat een geleidelijke introductie tussen katten wordt aanbevolen, is het aan te raden om een nieuw katje ruim voor de terugkeer naar school of werk te introduceren. Het duurt even voordat ze zich allebei hebben aangepast, dus vermijd de verleiding!

Meer informatie over het introduceren van een nieuwe kat of kitten, lees je op onze blog: Hoe introduceer je een nieuwe kat?

Nieuwsbrief FELIWAY_Kartonnen kattenhuisje

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!