Waarom likt mijn kat zijn vacht kaal?

Geschreven door FELIWAY | Jun 18, 2021 3:29:45 PM

Is jouw kat zijn vacht iets te veel aan het verzorgen? Met kale plekken en korsten op de buik, pootjes en flanken als gevolg? Lees dan zeker even verder en ga aan de slag met onze tips.

Het verzorgen van de vacht, denk aan schoon likken en bijten, is volkomen natuurlijk en normaal kattengedrag. De meeste katten zullen ongeveer 30-50% van hun dag besteden aan het perfectioneren van hun vacht! Maar soms kunnen onze harige vrienden hun vacht zo extreem vaak verzorgen, dat er kale plekken in de vacht ontstaan. Dit noemen we over grooming of over verzorgen.

Waarom likt en bijt mijn kat aan zijn vacht?

Als je merkt dat jouw kat constant in zijn vacht bijt, aan zijn vacht plukt, zijn haren eruit trekt of als hij herhaaldelijk op een bepaalde plek likt, is hij misschien zijn vacht te veel aan het verzorgen. Er kunnen verschillende redenen zijn voor dit gedrag, waaronder stress en ziekte. Het is dus belangrijk om de oorzaak van dit gedrag te achterhalen.

Als je hebt gemerkt dat je kat te veel in hun vacht bijt, overweeg dan:

Een bezoek aan de dierenarts!
Laat een medische oorzaak van het gedrag uitsluiten bij de dierenarts. Heeft jouw kat pijn? Als jouw huisdier pijn heeft, kunnen ze beginnen met overmatig likken als een manier om zichzelf te kalmeren. Een kat met pijnlijke gewrichten of een blessure kan bijvoorbeeld al het haar in dat gebied likken.

Heeft hij last van huidirritatie?
Vlooien, allergieën en andere huidproblemen kunnen vaak irritaties veroorzaken, waardoor jouw huisdier in zijn vacht bijt om de jeuk weg te krabben! Het is altijd belangrijk om met een dierenarts te praten om de oorzaak vast te stellen en de aandoening te behandelen. Jouw huisdier heeft mogelijk een vlooienbehandeling nodig of kan een allergie hebben voor iets in het voer of in huis. Slechte voeding en voedingstekorten kunnen een andere oorzaak zijn van huidirritatie, dus raadpleeg altijd een professional!

Is jouw kat gestrest of verveelt hij zich?
Likken en verzorgen werkt rustgevend voor jouw kat, dus over verzorgen is vaak een instinctieve reactie op stress, angst of verveling.

TEKENS VAN OVERMATIGE VACHTVERZORGING

Als je niet helemaal zeker weet of jouw kat zich te veel verzorgt, of zichzelf gewoon schoon houdt, zijn er een paar tekenen waar je op kunt letten. Een kat die te veel verzorgt, kan:

  • Herhaaldelijk likken, plukken, kauwen of bijten op een deel van de huid
  • Trekt plukjes vacht eruit
  • Heeft plekken met weinig haar of geheel kale plekken
  • Kan een rode of beschadigde huid hebben veroorzaakt door bijten - vaak op hun pootjes of staart

Plekken waar de kat gemakkelijk bij kan met zijn tong zal hij sneller overmatig verzorgen. Denk hierbij aan de buik, flanken, binnenkant van de achterpoten, pootjes en staart. Vaak zien we dat dieren symmetrisch aan beide zijden van het lichaam hun vacht verzorgen.

Als je denkt dat jouw kat zich te vaak likt en zichzelf te veel verzorgt, probeer dan onmiddellijk de oorzaak aan te pakken. Het kan helpen om de frequentie van de vachtverzorging van jouw kat in de gaten te houden, zodat je het direct opmerkt wanneer de kat dit gedrag overmatig vertoont. Als je denkt dat er een probleem is, moet je:

  • Contact opnemen met de dierenarts

Neem altijd contact op met de dierenarts als je merkt dat jouw kat zichzelf kaal likt, bijt of plukt. Huidaandoeningen, allergieën, parasieten en pijn kunnen er allemaal voor zorgen dat jouw huisdier zijn vacht te veel verzorgt. Als het probleem onbehandeld blijft, kan het zichzelf extra schade toebrengen door in de huid te bijten. Zoek dus altijd professionele hulp.

  • Minimaliseer eventuele stressfactoren

Als de dierenarts heeft vastgesteld dat er geen gezondheidsproblemen zijn met je kat, overweeg dan of ze te veel verzorgen als een tactiek voor stressmanagement. Verveling, een verhuizing of nieuwe meubels, een nieuwe partner of huisdier, nieuwe geluiden zoals wegwerkzaamheden of het gehuil van een baby, conflicten met een andere kat.. Elke verandering, groot of klein, kunnen angst bij jouw kat oproepen. Meer informatie over stress bij katten lees je in onze blog: Wat veroorzaakt stress bij katten?

Probeer te beoordelen of jouw kat gestrest of angstig is en verwijder of wijzig eventuele redenen tot bezorgdheid. Het handhaven van een rustige, ontspannen omgeving is een goede manier om te beginnen. Schreeuw nooit tegen de kat en straf hem nooit om welke reden dan ook, want dit zal hem alleen maar in verwarring brengen en zijn stress vergroten!

  • Vermaak jouw kat!

Is jouw kat te veel aan het likken, omdat hij zich verveelt? Zorg ervoor dat je een goed assortiment speelgoed hebt waar hij mee kan spelen, een krabpaal waar hij aan kan krabben om speelse energie kwijt te kunnen en veel meer kattenentertainment!

  • Houd vast aan een routine

Onze katten houden graag vast aan hun routines! Ze willen graag weten wat er gebeurt en wanneer ze dingen als eten en spelen kunnen verwachten. Zonder die routine kan jouw kat gestrest raken en zichzelf overmatig gaan verzorgen, dus probeer vast te houden aan jouw kattenroutine.

Creëer een rustgevend huis met FELIWAY

In tijden van verandering of bij stressvolle situaties is de FELIWAY Optimum verdamper een goede ondersteuning. De feromonen in de verdamper helpen de kat kalmeren en minimaliseren stressgerelateerd gedrag, waaronder extreem likken en bijten aan de vacht.

Het is klinisch bewezen dat het katten een vertrouwd gevoel geeft en ondersteunt in stressvolle situaties. FELIWAY kan stress bij katten verminderen en overmatige vachtverzorging als gevolg van stress voorkomen.