Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

3 veelvoorkomende redenen waarom katten zich verstoppen

Katten kunnen experts zijn in zich verstoppen. Sommige katten vinden het gewoon fijn om tijd in hun eentje door te brengen. Ook katten hebben behoefte aan rust en ontspanning. Maar als je kat altijd kwijt lijkt te zijn in huis, en gestrest of angstig overkomt, dan kan dat een teken zijn dat er iets niet helemaal klopt. 

Het is belangrijk om erachter te komen waarom je kat zich verstopt. Zo kun je eventuele problemen herkennen en het verstopgedrag proberen op te lossen. Hier zijn een paar veelvoorkomende redenen waarom katten zich verstoppen en enkele tips hoe je jouw kat kan helpen vaker tevoorschijn te komen!

3 oorzaken van vlucht- of verstopgedrag bij katten

1. Ze voelen zich gestrest

Heb je dat soms ook, dat je jezelf zou willen opkrullen en verstoppen als je je gestrest voelt? Onze katten kunnen zich ook zo voelen! Dus als je kat zich altijd verstopt achter de bank, onder een bed, of in welke kleine beschikbare ruimte dan ook, dan kan dat een teken van stress, angst of ziekte zijn. Dit is vooral relevant wanneer je huisdier gewoonlijk zeer sociaal en graag onder mensen is. Let op plotselinge gedragsveranderingen, want dit kan erop wijzen dat er iets mis is. Wanneer je kat zich plots anders gedraagt dan normaal, neem dan contact op met je dierenarts om een medische oorzaak voor dit gedrag uit te sluiten.

2. Er zijn nieuwe mensen in de buurt

Visite, de komst van een baby of een nieuwe partner (met kinderen) kunnen spannend zijn. Het kan even duren voordat je kat aan ze gewend is. Zich verschuilen is een veelvoorkomende reactie op veranderde omstandigheden, ook als die verandering (in jouw ogen) maar klein is. 

Als je kat wegduikt als er nieuwe mensen aanwezig zijn, dwing hem of haar dan nooit om uit de verstopplek te komen, zelfs niet als je jouw kat graag aan je gasten zou willen laten zien. Het is belangrijk dat je de kat de tijd geeft om zich veilig te voelen. Hij komt wel tevoorschijn als hij er klaar voor is.

3 veelvoorkomende redenen waarom katten zich verstoppen

3. Er is iets veranderd in hun omgeving

Niet alleen gasten zorgen ervoor dat je pluizenbol zich verstopt. Zelfs de kleinste verandering kan van invloed zijn op je huisdier. Grote en kleine veranderingen in de omgeving van je kat kunnen stress en verstopgedrag veroorzaken.

Veelvoorkomende veranderingen waardoor je kat zich gaat verschuilen zijn onder andere:

  • Onbekende of harde geluiden in huis of in de buurt (zoals huishoudelijke bezigheden, onweer of vuurwerk). Vergeet niet dat je kat een ongelooflijk scherp gehoor heeft en daardoor kan reageren op geluiden die voor jou niet hard klinken!
  • Nieuwe mensen in huis, bijvoorbeeld een nieuwe baby, partner of gasten. 
  • Grotere veranderingen in de omgeving. Heb je je huis opnieuw ingericht of ben je onlangs verhuisd? Zo ja, geef je huisdieren dan de tijd om te wennen, alles te verkennen en zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving. Het kan helpen als je je katten toegang geeft tot een eigen ruimte waar ze zich veilig voelen, met dekentjes, speeltjes en schuilplekken - in ieder geval terwijl je uitpakt of inricht! Meer tips voor in deze situatie vind je in onze blog 'Tips voor het verhuizen met een kat!'.
  • Nieuwe huisdieren of andere dieren in huis. Als dit het geval is, zorg er dan voor dat je viervoetige vriendjes voorzichtig en geleidelijk aan introduceert om een gelukkig huishouden aan te moedigen! 

3 veelvoorkomende redenen waarom katten zich verstoppen

Wat te doen als je kat zich verstopt?

Omdat zelfs tijdelijke veranderingen en stress ervoor kunnen zorgen dat je kat zich bedreigd voelt en zich verstopt, is het belangrijk om te weten hoe je je kat kunt kalmeren en tevoorschijn kunt halen. 

Wat kan en mag je doen als je kat niet tevoorschijn wilt komen:

  • Zorg ervoor dat je hem de tijd geeft. Dwing katten NOOIT uit hun schuilplaats te komen; dit kan de angst en stress vergroten. Geef hem de mogelijkheid om te ontsnappen. Houd binnendeuren open, zodat hij zich niet opgesloten voelt in de ruimte waar het voor hem wellicht te druk is en hem angstig maakt. Geef je kat dus de mogelijkheid om te ontsnappen naar een andere ruimte.
  • Los eventuele stressfactoren in de omgeving op. Een gelukkige kat zal zich minder snel verstoppen.
  • Lok hem uit zijn verstopplaats met traktaties of speeltjes! Eten en plezier kunnen je kat aanmoedigen tevoorschijn te komen en zelfvertrouwen op te bouwen, maar respecteer zijn behoefte als hij besluit zich weer te verstoppen.
  • Als je nieuwe kattenvrienden aan elkaar introduceert, zorg er dan voor dat de kennismaking geleidelijk verloopt om beide dieren rustig en vriendelijk te houden. Kattenconflicten kunnen vaak leiden tot stress en verstopgedrag, dus controleer of jouw huisdier zich verstopt als gevolg van agressief of pestgedrag van een andere kat. Meer informatie over de introductie van een nieuwe kat lees je in onze blog 'Hoe introduceer je een nieuwe kat?'.
  • Bekijk ook de advies video op onze website: De video bekijken.

Als je kat onzeker blijft in zijn omgeving, dan kan de FELIWAY Optimum verdamper helpen om je huisdier te kalmeren. Het feromonen complex in de verdamper geeft de kat een veilig en vertrouwd gevoel. Het gebruik van FELIWAY Optimum kan je kat kalmeren en aanmoedigen om zijn of haar schuilplaats vaker te verlaten.

Waar is FELIWAY Optimum te koop?

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!