Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Missen katten hun baasjes?

Katten en hun eigenaren hebben een affectieve relatie. Meestal missen we onze kattenvrienden als we weg of op vakantie zijn. Maar misschien vraag je je af of zij ons ook missen. Merken ze het wanneer we niet thuis zijn?

Sommigen zijn van mening dat katten afstandelijk zijn en ons alleen gebruiken om dingen voor hen te doen (het is toch hun huis!). Toch is het zo dat katten banden smeden en vriendschappelijke relaties willen met de mensen waarmee ze samenleven.

Hoe weet je of je kat je mist?

Katten zijn nogal kieskeurig in het kiezen van hun vrienden. Een kat kan met verschillende personen in een huishouden een andere relatie hebben. Maar er is bewijs dat suggereert dat katten veilig gehecht kunnen raken aan hun eigenaar (de soort hechting die mensen vormen met hun baby's) en dat ze de eigenaar als een bron van veiligheid en zekerheid zien. Ze zijn dan minder gestresst in nieuwe omgevingen of situaties wanneer hun baasje bij hen is.

Onderzoek heeft aangetoond dat katten interactie met mensen meestal verkiezen boven interactie met voedsel of speelgoed.

cat standing between owners legs

Maar alle katten zijn unieke individuen! Sommige katten genieten ervan regelmatig alleen te zijn, terwijl anderen de voorkeur geven aan ononderbroken menselijk gezelschap. Vroege ervaringen die een kat opdoet als kitten beïnvloedt hoe sociaal hij later wordt. Dit betekent in dezelfde trant dat sommige katten er beter mee kunnen omgaan als je er niet bent en ze tijd alleen moeten doorbrengen dan andere katten.

Ook al hebben katten niet zo het hart op de tong zoals honden dat hebben, let toch op de volgende signalen die aangeven dat je kat je heeft gemist terwijl je weg was:

 • Extra spinnen en uitrekken als je thuiskomt, dit is een duidelijk teken dat je kat blij is om je te zien.
 • Je kat volgt je door het huis. Soms wrijft hij daarbij tegen je benen.
 • Opwinding, sommige katten lijken opgewonden als je terugkomt. Kijk ook uit voor afwijkend gedrag. Sommige katten plassen buiten de kattenbak, bijvoorbeeld in je bed, om troost te zoeken in een gebied dat jouw geur heeft.
 • Sommige katten raken van slag als hun eigenaar weg is, ze vertonen bijvoorbeeld tekenen van kattengriep. Dit kan zelfs voorkomen wanneer een bekend persoon regelmatig bij ze komt kijken. Breng je kat altijd naar de dierenarts om onderliggende medische oorzaken uit te sluiten wanneer hij niet in orde lijkt.
cat playing with toy ball on string

7 tips om je kat te helpen wanneer hij alleen thuis is.

24/7 thuisblijven voor je kat is natuurlijk niet mogelijk. Als je tekenen ziet dat je kat je mist of het moeilijk vindt zich aan te passen aan het alleen thuis zijn, volgen hier enkele tips om ze te helpen gelukkig te blijven als je er niet bent:

 1. Laat interactief speelgoed bij je kat achter om hem mentaal te blijven stimuleren terwijl je weg bent. Puzzel- en activiteitenfeeders zijn een goede optie en bootsen tegelijk ook de manier na waarop wilde katten moeten jagen om hun voedsel te pakken te krijgen.  
 2. Als het zien van vogels (en eventuele andere katten) door het raam geen frustratie oplevert voor je kat, is het leuk voor hem om toegang te hebben tot verhoogde plekken om uit het raam te kijken.
 3. Zorg ervoor dat je kat bij alle noodzakelijke middelen kan terwijl je weg bent, d.w.z. voedsel, drinkwater, kattenbak, krabpaal en zijn favoriete rustplekken. Zorg dat hij te allen tijde toegang heeft tot zijn middelen.
 4. Ben je een weekendje weg? Het gebruik van FELIWAY Help! in de favoriete ruimte van je kat helpt hem zich thuis rustiger te voelen, door tekenen van kattenstress te verminderen en je kat te ondersteunen wanneer hij je mist! 
 5. Overweeg om thuis een kattenoppas in te huren om in contact te staan met je kat terwijl je weg bent, of vraag een vriend(in) of buurtgenoot die het goed kan vinden met je kat.
 6. In het beste geval wordt de routine van je kat in stand gehouden terwijl je weg bent, wat betekent dat de manier en de momenten waarop je kat gevoed wordt, de toegang tot drinkwater, de schoonmaak van de kattenbak en de speeltijden niet veranderen.
 7. Probeer indien mogelijk consistent te zijn in de momenten dat je niet thuis bent. Als je tot nog toe altijd thuis bent geweest, laat je kat dan eerst wennen aan alleen zijn (begin met in een andere kamer zitten, blijf vervolgens buiten in de tuin en ga uiteindelijk steeds verder weg). Gebruik beloningen als je kat rustig blijft terwijl je weg bent en blijf geleidelijk langer weg, afhankelijk van hoe je kat hierop reageert.
 8. Je kunt een videocamera installeren om vast te leggen wat je kat doet wanneer je niet thuis bent. Sommige camera's zijn eenvoudig te verbinden met een app, zodat je makkelijk op je kat kunt letten als je niet thuis bent.
 9. Meer tips voor het alleen thuisblijven lees je hier: Hoelang mag ik een kat alleen thuis laten?

FELIWAY Help! - 7 dagen geruststelling voor katten

Wees een goede vriend(in) voor je kat

Zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt om te spelen en een band met je kat op te bouwen als je thuis bent! Als je je zorgen maakt over hoe je kat omgaat met alleen thuis zijn (hij vertoont bijvoorbeeld stressgerelateerde signalen zoals overmatige vachtverzorging, overgeven of buiten de kattenbak plassen als je er niet bent), neem dan contact op met je dierenarts om er zeker van te zijn dat op medisch gebied alles in orde is. Een gekwalificeerde gedragstherapeut kan ook een individueel spel uitwerken om je kat in deze situatie te helpen.

Nieuwsbrief FELIWAY_Kartonnen kattenhuisje

 

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!