Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Wat is de beste reismand voor mijn kat?

Welke kattenspullen heb je thuis? Je hebt waarschijnlijk al (slaap)manden, voedsel, een kattenbak, krabpalen en speeltjes voor je kat, maar heb je ook de juiste reismand voor als je met je huisdier op pad moet (bijvoorbeeld naar de dierenarts)?

Katten hebben vaak een slechte reputatie wat betreft reismanden en je vreest de dag dat je jouw pluizige vriendje moet overtuigen erin te gaan zitten. Gelukkig bestaan er manieren om je kat aan te moedigen zijn reismand te accepteren en te verwelkomen. Een groot onderdeel daarvan is het kiezen van de juiste reismand. Vervolgens is het belangrijk dat je huisdier zijn reismand gaat zien als een verlenging van zijn huis in plaats van een vervoersmiddel!

Er zijn een paar factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een reismand. De onderstaande tips helpen je de beste optie voor jouw huisdier te kiezen.

Tips om de beste reismand te kiezen

1. Kies een reismand met veel ruimte

Je wilt geen reismand die je kat de mogelijkheid geeft rond te springen en zichzelf te verwonden als hij bang wordt, maar je wilt ook geen reismand die je kat het gevoel geeft dat hij opgesloten zit.

De mand die je kiest moet veilig en stevig zijn. Ook moet je kat de mogelijkheid hebben op te staan en een comfortabele positie te vinden. Het is belangrijk dat er genoeg lucht bij kan, dus kies eentje met grote gaten waarin je kat makkelijk kan ademen (zeker als het een hete dag is).

2. De ingang is belangrijk

Kies een reismand die makkelijk toegankelijk is voor zowel jou als je kat! Met een opening aan de bovenkant kun je je kat voorzichtig in en uit de mand tillen, zonder dat je hoeft te trekken of te duwen om hem door een smalle opening te krijgen.

Met een ruime opening kan je huisdier ook zelf in en uit de mand klimmen. Het is goed om dit aan te moedigen! Het is minder stressvol voor je kat als je de reismand dichtdoet voor vervoer als hij deze als zijn territorium ziet. Een goede tip is om regelmatig een snack in de reismand te leggen, waardoor je kat wordt aangemoedigd zelf naar binnen te gaan. Zelfs als je de reismand de komende tijd nog niet gaat gebruiken, is dit verstandig om te doen. Op deze manier verbindt je pluizige vriendje een positieve associatie aan de mand.

Natuurlijk zijn sommige katten er zeer goed in om te ontsnappen! Als je kat een paar Houdini-eigenschappen heeft, is het beter dat de deur snel kan worden gesloten om ontsnappingen te voorkomen! Het is erg moeilijk om een kat te vangen als hij eenmaal ontsnapt is. Je maakt hem alleen maar bang door achter hem aan te gaan en door de nare ervaring is je huisdier de volgende keer nog nerveuzer.

Een gemakkelijke toegang is tenslotte ook belangrijk voor jou als baasje, zodat je de reismand makkelijk kunt schoonmaken!

3. Houd bij alles rekening met de veiligheid van je kat

De reismand moet niet alleen toegankelijk en comfortabel zijn, maar ook veilig. Kies een stevige reismand met een harde, beschermde bodem (je kunt comfortabele dekens op de bodem leggen om je kat het gevoel te geven dat hij thuis is). Hoe groter je kat is, hoe steviger de reismand moet zijn.

De reismand moet in de auto zo veilig mogelijk zijn, dus controleer altijd of hij goed vastzit en niet omvalt als je plotseling moet remmen.

4. Kies een reismand met handvatten om misselijkheid te voorkomen!

Als je de reismand met je kat altijd overal naartoe moet tillen, kun je het beste een mand kiezen met een handvat aan elke kant (in plaats van een handvat aan de bovenkant). Dit voorkomt een wiegende beweging en helpt je kat niet misselijk te worden.

De reismand dient op een stevig oppervlak geplaatst en vastgemaakt te worden, zodat je kat niet wagenziek wordt in de auto. Dit voorkomt overmatig heen en weer bewegen, wat kan veroorzaken dat je kat niet lekker wordt.

Houd de auto daarnaast koel en rustig. Geef je kat geen eten in de uren voordat de trip begint, maar zorg wel dat hij voldoende water en een paar droge koekjes tot zijn beschikking heeft. Wees ook voorbereid op eventuele "ongelukjes".

5. Probeer het zicht uit de ramen af te schermen voor rustige katten

Hoewel katten nieuwsgierige dieren zijn, is het soms verstandig dat ze onderweg niet alles om zich heen kunnen zien. We weten dat ze ervan houden om bewegende voorwerpen achterna te zitten. Wanneer ze veel bomen en auto's door het raam voorbij zien schieten, raken ze mogelijk gestrest omdat ze niet naar buiten kunnen. Hierdoor kunnen ze ook wagenziek worden.

Als je reismand veel gaten heeft, helpt het vaak om er tijdens het rijden een lichte bedekking overheen te leggen (bijvoorbeeld een deken). Dit blokkeert het zicht op bewegende bomen en helpt je kat te ontspannen en misschien zelfs weg te doezelen!

Wanneer je je inschrijft voor onze nieuwsbrief, maak je elke maand opnieuw kans op een FELIWAY deken voor over de reismand. 

Feliway_Fleece deken_02

6. Maak je kat eerst vertrouwd met de reismand!

Als je de juiste reismand hebt gekozen om met je kat te reizen, verwacht dan niet dat hij er gewoon in springt en het zich gemakkelijk maakt! Het is belangrijk om je kat eerst te laten wennen aan de reismand. In het beste geval doe je dit een paar dagen voordat je hem gebruikt. Het allerbeste is om de reismand op de favoriete plek van je huisdier te zetten, zodat hij eraan gewend raakt.

Zet de reismand met de deur wijd open neer. Dit geeft je kat de kans deze in zijn eigen tempo te ontdekken. Doe er een comfortabele bodem en wat speeltjes in, lok je kat naar binnen en laat hem er in het vervolg in en uit gaan wanneer hij dit zelf wil. Je weet maar nooit of je kat de mand gaat gebruiken als rustplek, waardoor hij zich meer zal ontspannen tijdens het reizen.

7. Gebruik FELIWAY

Soms heeft je kat misschien wat extra hulp nodig om te ontspannen en zich aan te passen! Gebruik de FELIWAY Classic spray op de binnenkant en de bodem van zijn reismand om hem te helpen! Spray een kwartier voordat je kat met de mand kennismaakt en voordat je op pad gaat op het plafond, de bodem en iedere hoek in je reismand. Hiermee creëer je een kalmerende, fijne omgeving voor je kat waarin hij zich op zijn gemak voelt tijdens het reizen.

De spray van FELIWAY Classic laat geruststellende boodschappen achter in de omgeving van je kat! Spray tijdens langere reizen de reismand, de dekens of de bodem opnieuw. Doe dit ook als je kat langer dan 5 uur geruststelling nodig heeft. Daarna mag je kat weer een kwartier niet in aanraking komen met het ingesprayde gedeelte.

 

FELIWAY Help! - 7 dagen geruststelling voor katten

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!