Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Gedraagt je kat zich anders dan normaal? Raadpleeg je dierenarts!

Hoe begint een kat zijn purrfecte dag? Meestal is alles in orde in de wereld van een kat, zolang hij een routine heeft en zijn dag voorspelbaar is. Van wakker worden op zijn favoriete plekje tot lekker strekken en krabben aan zijn krabpaal en hij weet dat zijn dag goed begonnen is!

Maar is jouw kat zich anders gaan gedragen en weet je niet zeker waarom? Laat hem dan altijd voor de zekerheid controleren door je dierenarts. Jouw dierenarts kan vertellen of het veranderende gedrag van je kat wordt veroorzaakt door pijn of stress.

Dingen die je dierenarts moet weten

Is je kat meer teruggetrokken dan normaal? 

De lichaamstaal van je kat geeft je een idee van hoe hij zich voelt. Zit hij in elkaar gedogen? Staan zijn snorharen recht naar achter? Heeft hij zijn staart in een ‘ik ben happy’ rechtopstaande positie of ‘ik ben bezorgd’ zwaaiend?

Jouw kat gebruikt onder andere lichaamstaal om jou te laten weten hoe hij zich voelt. Meer over tekenen van angst en stress lees je in dit artikel: Tekenen van angst bij katten om op te letten.

Is je kat zijn eetgewoonten veranderd?

De eetgewoonten van katten kunnen om vele redenen veranderen, waaronder stress. Minder eten of meer eten, kunnen beide tekenen zijn dat jouw kat medische hulp nodig heeft; het is altijd raadzaam om hem door een dierenarts te laten controleren om aandoeningen zoals een nierziekte, diabetes, schildklieraandoening, infecties of tandaandoeningen uit te sluiten.

Vind je kat het fijn om door jou aangeraakt of geaaid te worden?

Gedraagt je kat zich anders dan normaal?

Soms, als katten gestrest zijn, willen ze gewoon met rust gelaten worden, maar als ze pijn hebben, kunnen ze elke aanraking willen vermijden die de pijn erger kan maken.

Is je kat geïnteresseerd in het spelen met jou of zijn speelgoed? 

Als je kat niet langer geïnteresseerd is in jullie speeltijd samen, kan iets ervoor zorgen dat hij zich ongemakkelijk voelt. Als hij pijn heeft is het laatste wat hij wilt achter een speeltje jagen.

Slaapt je kat meer dan normaal?

Naarmate katten ouder worden, kunnen hun zintuigen verslechteren, met als gevolg dat ze nerveus kunnen worden over hun omgeving. Dit omdat ze veranderingen niet zo gemakkelijk kunnen detecteren. Rusten op hun favoriete plekjes kan dan aantrekkelijker voor hen worden. Ga er niet automatisch vanuit dat jouw oudere kat rust, alleen omdat hij ouder is. Het is een goed idee om grote gedragsveranderingen door een dierenarts te laten controleren om medische problemen uit te sluiten.

Gedraagt je kat zich anders dan normaal?

Is je kat zijn verzorgingsritueel veranderd?

Naarmate katten ouder worden of gewrichtsproblemen hebben waardoor ze minder wendbaar zijn, kan dit resulteren in het effectief minder verzorgen van de vacht. Wanneer een kat zijn vacht niet of veel minder verzorgt, kan dit een gematteerde vacht of ontsteking van de huid als gevolg hebben en dat kan pijnlijk of ongemakkelijk aanvoelen.

Wanneer je kat zich juist meer dan normaal verzorgt en overmatig likt met zelfs kale plekken als gevolg, dan kunnen hier ook meerdere oorzaken voor zijn. Denk aan pijn, een allergie, vlooien of stress.

Verstopt je kat zich voor langere tijd?  

Katten zullen zich vaak instinctief verstoppen als ze pijn hebben of zich slecht voelen. Hun voorouders in het wild moesten zichzelf verborgen houden voor hun roofdieren als ze gewond raakten, dus het zit in hun genen. Je zult merken dat je kat nog steeds hetzelfde doet, dus je kunt ze onder je bed aantreffen of verstopt in de kast. Op een plek waar ze zich veilig voelen, vooral als ze gestrest zijn.

Is je kat even actief als voorheen?

Als je merkt dat je kat 's avonds niet door het huis rent, of als hij niet meer op hoge planken springt of moeite heeft met een opstapje, kan het zijn dat je kat een verwonding heeft opgelopen. Om de pijn uit de weg te gaan zal hij niet meer rennen en springen, maar in plaats daarvan voorzichtig rondlopen en ervoor kiezen om alleen op lagere objecten te klimmen. Als gevolg hiervan kan je kat zich angstig en gestrest voelen. 

Gebruikt je kat zijn kattenbak?

Katten zijn over het algemeen erg schone dieren, dus als je hebt gemerkt dat je kat de kattenbak niet gebruikt en in plaats daarvan op andere plekken in huis zijn behoefte doet, kan dit een indicatie zijn dat je kat zich niet goed voelt.

Het is ook belangrijk om in de gaten te houden hoe vaak je kat de kattenbak gebruikt. De gemiddelde kat plast 3-4 keer per dag, dus als je merkt dat jouw kat de kattenbak aanzienlijk meer of minder gebruikt dan gewoonlijk, is het belangrijk om hem te laten controleren op gezondheidsproblemen zoals een urineweginfecties.

Oudere katten die last hebben van hun gewrichten kunnen de kattenbak ook gaan vermijden, omdat in de bak stappen of draaien in een te kleine kattenbak pijnlijk voor ze is.

Advies bij een kat die naast de kattenbak plast, lees je hier: Waarom plast mijn kat naast de kattenbak en wat kan ik doen?

Situaties die stress bij katten kunnen veroorzaken

Zodra jouw dierenarts alle medische oorzaken voor het plotseling veranderende gedrag van je kat heeft uitgesloten, zal stress de oorzaak kunnen zijn. Het is dan ook belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van zijn stress is. Zijn er situaties in huis die aan deze verandering hebben kunnen bijdragen? Denk aan:

  • Heb je recent meubels in huis verplaatst? Katten houden niet van verandering en als hun favoriete bank is verplaatst, kunnen ze zich zorgen maken. Observeer je kat maar eens een tijdje. Je zal zien dat hij vaste routes heeft in huis waar hij niet (vaak) van afwijkt.
  • Ga je verhuizen of ben je verhuisd? Verhuizen valt binnen het rijtje grootste stressveroorzakers! De feromonen die je kat in het oude huis heeft achtergelaten, om zichzelf te laten weten dat de omgeving veilig is en vertrouwd, zijn er in het nieuwe huis nog niet. Er zijn manieren om je kat te helpen om te gaan met deze enorme verandering. Je leest ze in onze blog over verhuizen: Tips voor het verhuizen met een kat.
  • Is er recent iemand bijgekomen in de familie? Een baby, partner, kinderen van je nieuwe partner, of zelfs een andere kat kan je kattenvriend in de war brengen en angstig maken.
  • Heeft je kat gemakkelijk toegang tot zijn belangrijke bronnen? Misschien heb je zijn slaapplaats verplaatst, of toegang tot een schuilplaats, of misschien staat de kattenbak te dicht bij de wasmachine. Onthoud dat katten van rust houden als ze eten, drinken, naar het toilet gaan en natuurlijk slapen! Alle bronnen moeten te allen tijde toegankelijk zijn voor jouw kat.
  • Plast je kat buiten de kattenbak? Dit kan een stressreactie zijn die wordt veroorzaakt door een van bovenstaande, of het kan zijn dat ze niet tevreden zijn met het nieuwe kattengrit dat je hebt aangeschaft. Of misschien vind hij dat je de kattenbak wat vaker moet legen en verschonen. Meer advies over plassen naast de kattenbak lees je hier: Waarom plast mijn kat ineens naast de kattenbak en wat kan ik doen?
  • Verveelt jouw kat zich misschien? Een kat die toegang heeft tot buiten, zal zich waarschijnlijk vermaken door in bomen te klimmen of onder struiken te verkennen, maar binnenkatten hebben hulp nodig bij hun stimulatie: veel plekken om te klimmen, te verkennen en natuurlijk veel speeltijd met jou. In dit artikel hebben we enkele tips en tricks om jouw kat thuis te vermaken op een rijtje gezet: Hoe kun je je kat thuis vermaken?

Ondersteun jouw kat in tijden van stress met FELIWAY

Het gebruik van FELIWAY Optimum kan jouw kat ondersteuning bieden in stressvolle en spannende situaties. Het feromonen complex in de verdamper biedt zowel geruststelling als harmonie tussen samenlevende katten. Het helpt katten met meer tekenen van stress, in meer situaties, en kalmeert katten beter dan ooit.

FELIWAY Optimum Verdamper

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!