Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!

Hoe je een kat kunt helpen herstellen van een bezoek aan de dierenarts

Hoe voel jij je als je naar de dokter of tandarts gaat? Naar een zorgvoorziening toe gaan, ook al is dit noodzakelijk, kan ons mensen nerveus en onzeker maken – en hetzelfde geldt voor je kat wanneer deze naar de dierenarts moet! En hoewel het naderhand thuiskomen in een vertrouwde ruimte een opluchting voor je kat kan zijn, moet je je realiseren dat je kat zich mogelijk nog steeds gestrest voelt door de ervaring en mogelijk hulp nodig heeft om zich kalm te voelen.

Hoe je een kat kunt helpen herstellen van een bezoek aan de dierenarts

Hoe je een kat kunt helpen herstellen van een bezoek aan de dierenarts

Help ze met voorbereiden

Door je kat te helpen zich aan te passen aan het feit dat hij in de bench zit, kun je een negatieve associatie met het verlaten van het comfort van zijn huis helpen voorkomen. Katten houden van routine, en alles wat buiten hun gewone dagelijkse leven valt, kan hen van streek maken en ervoor zorgen dat ze zich gestrest voelen.

Zorg ervoor dat je kat al op jonge leeftijd een positieve associatie heeft met de kattenmand, controleer of de bench nog bij je kat past, of er voldoende bewegingsruimte is en of er gemakkelijk toegang is om hem eruit te tillen als dat nodig is.

Door de kattenmand dagelijks in het zicht te zetten en deze onderdeel te maken van het ‘meubilair’ van je huisdier, wordt hij vertrouwder en wordt hij gerustgesteld als hij de volgende keer naar de dierenarts moet.

Op dezelfde manier is reizen in een auto geen normale gebeurtenis voor een kat, dus het is belangrijk om hem vertrouwd te maken met het zitten in de auto voordat je zelfs maar begint te rijden. Het gebruik van FELIWAY Classic Spray kan tijdens de reis geruststelling bieden. Spuit je 8-10 keer met FELIWAY Classic in de reismand van de kat (in elke hoek). Doe dit 15 minuten voordat je kat erin gaat. Spuit nooit direct op je kat!

Wist je dat er geaccrediteerde katvriendelijke klinieken zijn die maatregelen hebben getroffen om de impact van stressoren op je kat tijdens zijn bezoek te verminderen? Het personeel van deze klinieken is ook getraind in katvriendelijke omgang. Je kunt tijdens het boeken of op hun website nagaan welke katvriendelijke maatregelen zij hebben getroffen.

Probeer ook altijd zelf kalm te blijven, omdat dit gevolgen kan hebben voor je kat als hij merkt dat je je zorgen maakt of gestrest bent.

Hoe je een kat kunt helpen herstellen van een bezoek aan de dierenarts

Heb begrip voor hun gevoelens

Wanneer je je kat van de dierenarts mee naar huis neemt, kan hij zich gestrest voelen door de hele ervaring. Naast de reis kunnen ze een behandeling hebben gehad en verbanden of een medische halsband/vest dragen, wat vreemd voor hen zal zijn.

Ze kunnen ook de geuren van de kliniek mee naar huis nemen, wat een negatieve associatie kan hebben; andere huisdieren kunnen dit ook opmerken en hun huisgenoot in eerste instantie niet ‘herkennen’.

Als je je kat wilt helpen zich weer thuis te voelen, moet je ervoor zorgen dat al zijn hulpbronnen toegankelijk zijn, dat hij een comfortabele slaapplek in een rustig deel van het huis heeft en dat hij met rust wordt gelaten (maar houd hem altijd in de gaten) totdat hij er klaar voor is om weer zelf op pad te gaan.

Herken de signalen van stress

Let op tekenen van stress:

 • Je kat kan aan voorwerpen krabben waar hij normaal gesproken niet aan krabt, zoals een tapijt. Zorg ervoor dat je voldoende krabpalen/oppervlakken hebt om ze weg te leiden van je meubels/tapijt. Als je niet zeker weet aan welke krabvoorziening je kat de voorkeur geeft, kan een horizontale of verticale kartonnen krabvoorziening ook een goede ondersteuning zijn om je kat aan te moedigen ergens anders te krabben (zoals in een andere ruimte) - en dit is een goede manier om zijn of haar krabvoorkeuren te testen!
 • Het kan zijn dat ze buiten de kattenbak gaan plassen. Controleer of je over voldoende middelen beschikt – vooral als je een huishouden met meerdere katten hebt – maak het aangetaste gebied grondig schoon en gebruik ter plekke regelmatig FELIWAY Classic Spray om te voorkomen dat je kat de handeling herhaalt.
 • Ze kunnen zich anders gedragen tegenover mensen of andere huisdieren in huis. Omgeleide agressie doet zich normaal gesproken voor als je kat zich bedreigd voelt en hij handelt om zichzelf te beschermen tegen iemand of iets in de buurt.
 • Als je een huishouden met meerdere katten hebt, vergeet dan niet dat je andere kat(ten) de terugkerende kat misschien een beetje onbekend zullen vinden. Ze brengen andere geuren mee naar huis en zijn mogelijk minder tolerant ten opzichte van interactie. Het is belangrijk om ze zoveel mogelijk gescheiden te houden en ervoor te zorgen dat er voldoende middelen zijn, totdat je behandelde kat weer zijn normale zelf wordt.

Hoe je een kat kunt helpen herstellen van een bezoek aan de dierenarts

Tips om te helpen

 • Houd de ruimte warm en rustig. Eenmaal thuis breng je je kat in de reismand naar een rustige ruimte, uit de buurt van andere huisdieren. Zorg ervoor dat ze over al hun voorzieningen beschikken in deze ruimte, hun favoriete comfortabele slaapplek (met hun vertrouwde geur) en open de deur van de bench. Het is goed voor je kat als deze ruimte warm is, vooral als deze een verdoving heeft gehad in de dierenkliniek. Laat je kat op zijn eigen tijd naar buiten komen en geef hem rustig de tijd.
 • Volg hun voorbeeld bij elke interactie en gebruik een zachte stem om met hen te praten wanneer je bij ze bent. Zorg ervoor dat je je kat niet overspoelt met de aandacht van andere mensen in huis totdat hij/zij er klaar voor is, en vraag anderen om niet te proberen je kat op te tillen – vooral niet als je kat een operatie heeft ondergaan.
 • Gebruik FELIWAY Help!  Steek FELIWAY Help! in het stopcontact in de ruimte (idealiter één of twee dagen voordat je kat thuiskomt) om een geruststellende omgeving voor hem of haar te creëren. FELIWAY Help! gaat 7 dagen mee en helpt katten te ondersteunen tijdens stressvolle gebeurtenissen op korte termijn, en is nuttig om een kat thuis te helpen na een bezoek aan de dierenarts. Als je kat een paar dagen weg is geweest en de enige kat in huis is, heeft hij/zij het huis ook niet kunnen markeren met zijn/haar gezichtsferomoon. FELIWAY Help! helpt door dit ontbrekende bericht te verstrekken.
 • Houd andere huisdieren uit de buurt. Zoals hierboven al is vermeld, herkennen andere huisdieren de geur van je kat mogelijk niet, dus houd ze apart en introduceer ze langzaam opnieuw. Houd je kat in deze aparte ruimte totdat hij weer gesetteld is. Probeer je katten niet te snel opnieuw te introduceren, maar doe dit geleidelijk door geuren uit te wisselen. Dit kan eenvoudig worden gedaan door een handdoek/doek langs de wangen van een kat te vegen (zoals wanneer je ze aait) en dat materiaal vervolgens in de ruimte van de andere kat te leggen, zodat deze het in zijn eigen tijd kan onderzoeken. Als dit bij geen van de katten problemen lijkt te veroorzaken, geef ze dan gecontroleerde mogelijkheden om elkaar op afstand te zien voordat ze elkaar fysiek gaan ontmoeten, als ze zich op hun gemak voelen.
 • Gebruik FELIWAY Optimum als je katten zich niet op hun gemak voelen in elkaars gezelschap om een meer harmonieuze relatie aan te moedigen. Steek dit in het stopcontact op de plekken waar de katten het grootste deel van hun tijd doorbrengen.
 • Houd tijd vrij voor elke kat – breng tijd door met al je katten, zoals je dat normaal zou doen.
 • Zorg ervoor dat je alles over de medicatie begrijpt voordat je de kliniek verlaat. Als je je kat medicijnen moet geven, vraag dan om tips hoe je dit op een katvriendelijke manier kunt doen om stress voor je kat te verminderen. Blijf kalm en gebruik een rustige, aparte ruimte, uit de buurt van andere katten, zodat je kat de kans krijgt om te ontspannen nadat deze de medicatie heeft gekregen voordat hij/zij met andere harige vrienden in je huis omgaat.
 • Houd je kat binnen totdat hij/zij zich goed genoeg voelt om weer naar buiten te gaan. Zorg ervoor dat er geen ‘ontsnappingsroutes’ zijn vanuit hun veilige ruimte. Als je kat naar buiten kan, kan hij of zij proberen op de normale manier naar buiten te gaan, maar het is het beste om hem/haar binnen te houden totdat hij/zij zich weer normaal gedraagt en eventuele wonden genezen zijn.
 • Houd contact met de dierenkliniek – volg de instructies die je na het bezoek hebt gekregen. Breng hen op de hoogte van eventuele veranderingen of tekenen dat je kat pijn heeft, van eventuele complicaties die zich voordoen of van problemen bij het toedienen van medicijnen, zodat ze jou en je kat kunnen ondersteunen tijdens het herstel.

Laat een reactie achter

Geen blog missen? Sluit je aan bij onze kattencommunity!